UKR
П'ятниця 26 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ДИВА КУПАЛЬСЬКОЇ НОЧІ


01.07.2014

                                                                                                                                    Ой на Івана, ой на Купала

                                                                                                                                   Ой, там дівчина квіти збирала.

                                                                                                                                   Квітоньки збирала,
                                                                                                                                   віночок сплітала…
                                                                                                                                   (З народної пісні)

    Згадати народні слов’янські звичаї та обряди і поставили собі за мету організатори молодіжного табору “Казкова січ -2014” (Микола Огданець та Артур Дідик), який було проведено в останні вихідні червня у сосновому борі поблизу лісництва.

Учасниками його стали молоді козаки та козачки з куренів Каховської паланки українського дитячо-юнацького товариства “Січ”: “СКІФ” (гімназія), “Джура” (з ЗОШ №4), “Мандрівник” (СЗОШ № 2), “Лицарі сонця” (Кам’янська ЗОШ), Б.Хмельницького (Дмитрівська ЗОШ), козаки Каховського Козачого товариства на чолі з отаманом Олександром Глущенком, члени молодіжних організацій міста, молодіжні активісти. Загалом близько сотні чоловік прийняло участь у головному заході табору – святкуванні ночі на Івана Купала. Взагалі це традиційне українське свято, яке відзначали вночі перед Івановим днем (24 червня за старим стилем). Зараз також його пов’язують з днем сонцевороту (21 червня). Одне із чотирьох головних свят сонячного календаря. Ймовірно, свято було встановлено в часи, коли сонцестояння випадало на 24 червня. Святкували Купала здавна по всій Україні, щоправда з певними відмінностями по регіонах.
    Ініціатива відсвяткувати Івана Купала у Каховці належала молодіжному активісту Артуру Дідику, який вже запропонував долучитися до втілення цієї ідеї відомому діджею Сергію Кошелєву, співаку Сергію Гур'янову, місцевим козакам, відділу в справах молоді та спорту Каховської міської ради. Він же розмістив оголошення в інтернеті та розповсюдив афіші по місту. І свято вдалося. Першими на імпровізовану сцену вийшли дві юні козачки з куреня “Мандрівник” Олександра Варава та Анастасія Кашуліна, які своїм запальним танком задали настрій усьому заходу. Феєрію свята продовжив показовий виступ хлопців та дівчат під керівництвом Максима Сорокіна, які займаються бразильським різновидом боротьби – капуєро, ми начебто перенеслися на кілька хвилин у Бразилію. Свої іскрометні номери художньої самодіяльності запропонували і інші учасники свята: козачата з гімназії та ЗОШ № 4. Дмитрівський та Кам’янський курені запропонували гостям свята долучитися до різноманітних купальських ігор. Запалало вогнище, полетіли в небо іскорки і навколо в веселому хороводі з’єдналися і старі і молоді, були навіть і бабусі та дідусі з онуками. А потім настала урочиста мить – опускання вінків на воду. Пів дня дівчата у козацькому таборі плели віночки і тепер настала мить коли запалилися свічки і разом з віночками їх відпустили у плавання Каховським водосховищем – так як це робили наші предки за тисячу років до нас. Принишклі та замріяні повернулися учасники дійства до вогнища. А свято тривало далі – запалала вогнем Морена (з лісових трав її зробили козаки Валерій Жулінський та Олександр Глущенко). Першим через вогнище стрибнув, як і належить лідеру, наказний отаман табору Тимур Іванюк з Дмитрівки, а за ним понеслося… хлопці і дівчата, забувши всі негаразди, проходили очищення вогнем. Купальська незабутня ніч тривала і залишиться у пам’яті учасників дійства назавжди.
    Загалом табір “Казкова січ-2014” тривав три дні і залишив по собі ще багато згадок: змагання по стрільбі з пневматичної зброї (серед юнаків I місце- Шевченко Артем, II місце - Волошко Дмитро, III місце - Кім Михайло; серед дівчат I місце - Астахова Вікторія, II місце - Філенко Віолета, III місце - Макогон Марія), гра “Порушники нічної тиші”, вишколи (туристичний та водний на байдарках), екскурсія у Каховське лісництво, екологічна стежка, тренінг з теми “Звички людини - шкідливі та корисні”, який провела спільно з практикантами (Махтей Анжела та Пігура Ганна) начальник відділу у справах дітей Каховської міської ради Олена Анатоліївна Сушко.
    То ж до зустрічі наступного року на святі Івана Купала!

                           

Фото: