UKR
П'ятниця 26 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ЗАЗИРНЕМО ЗА ЛАШТУНКИ КАХОВСЬКОЇ ЛІГИ КВН


01.04.2019

Група «Каховська відкрита ліга КВН» розпочинає цикл матеріалів «Зазирнемо за лаштунки».
Він буде складатися з зустрічей та цікавих інтерв’ю, які ми будемо публікувати в нашій групі.
Розпочнемо звичайно ж з нього, з партнера і одного з організаторів Ліги, людини, яка стояла у її витоків, - Зубкова Віктора Анатолійовича.
-Доброго дня, Вікторе Анатолійовичу. Пригадайте, як саме створювався проект під назвою Каховська Відкрита Ліга КВН.
- Свого часу у Каховці один раз на рік проводили гру між командами міста. Це було 1 квітня, а грали 3-4 команди. Були лікарі, команди з Любимівки, з Коробків та, у 2002 році, з’явилася команда «Щемилівські квартиранти». Майже одночасно з ними з’явилась ще одна цікава команда - «Пираты ХХІ века» (команда робітничої молоді КЗЕЗО). Так і жив тоді КВН. Але були і непередбачувані моменти. Так іноді важко було зібрати міські команди - в останній момент вони просто могли відмовитись грати, а КВН вже був анонсований. І ось тоді один з членів команди «Пираты ХХІ века», Андрій Закусило, запропонував мені створити Каховську Відкриту лігу КВН. Спочатку я подивився на нього як на дивака - "яка ще там ліга, команд КВН немає!". Але у нього вже були перші контакти з командами КВН з інших міст, і Андрій запропонував їх запрошувати в Каховку: проводити два півфінали і, звісно, фінал. Деякий час я вагався, але здоровий глузд переміг, і ми почали. 23 листопада 2007 року (я думаю, що мало хто пам’ятає цю дату) в МПК "Меліоратор" зібрались перші чотири команди КВН: "Ну, погоди" (Херсон), "По-любому!"(Запоріжжя - Севастополь), "Нові козаки" (Нова Каховка), "Ешкины дети " (Скадовськ). Ведучим першого сезону 2007/2008 років був теж колишній гравець команди «Пираты ХХІ века» Андрій Резябкін. Зараз, звісно, обличчям Каховської Відкритої ліги КВН є її ведучий - Сергій Аркуша, якого я вважаю «бонусною командою» на сцені! Взагалі ведучими турнірів Ліги було 5 чоловік. Крім названих також Юрій Скляр, Сашко Мошенський та Андрій Карєв. А тоді у другому півфіналі дебютувала в Лізі і команда Юрія Скляра - «Щемілівські квартиранти». В сезоні 2012/2013 дебютувала в Лізі ще одна каховська команда - команда Олександра Мошенського - "Всё нормально", яка в сезоні 2015/2016 виграла Кубок Ліги. А переможцем найпершого сезону стала дуже цікава і мастита команда з Черкас - "Кактуси" (Фінал - 29.03.2008). Загалом за дванадцять сезонів в турнірах Ліги зіграло 67 команд з різних областей України. Під егідою Ліги зіграно 38 ігор, включно з КВН-фестивалями та 3-ма шкільними турнірами КВН.
-А як «з середини» для Вас виглядає підготовка до гри?
Це виглядає десь так: по-перше, є команди (3-4 на один півфінал); по-друге, є тема КВН та конкурсні завдання; по-третє, є конкретна дата проведення. Це фактично головне. Якщо три ці умови є, то можна йти далі - організовувати сам КВН. На початку організації Ліги було досить важко: відсутність досвіду, коштів, глядачів і просто розуміння того, як це має бути! Але з часом все стало звичніше і простіше. Дякуючи відділу культури та МПК«Меліоратор» приміщення у нас є завжди. Далі залишається підготувати усі технічні питання та домовитись з усіма людьми, які обслуговують гру. Мало хто знає, що кожну гру обслуговують мінімум 22-24 чоловіка (редактори, журі, лічильна комісія, звукачі, світловик, відеооператори, завгосп, волонтери на квитках та ті, хто допомагає виносити призи на сцену, тощо). І з кожним треба домовитись. А так все «по накату».
-З якими проблемами стикаєтесь під час підготовки?
- Протягом історії найстрашніша і головна проблема - це коли зникають команди: тут вони є, а тут їх немає. До тих пір, поки Зеленський не заснував «Лігу сміху», проблем фактично не було, але як тільки з’явилась «Ліга сміху», усі команди захотіла спробувати себе там. Друга проблема - де взяти кошти, але варто зазначити, що в останні роки ця проблема зникла: завдяки спонсорам, глядачам та міському бюджету. Була ще проблема - це коли «Меліоратор» був на ремонті, і ми переїхали на сезон до Каховської школи мистецтв, але зал в МПК значно просторіший - там місць для глядачів більше (приблизна 650), а у КШМ близько 260. Але, мабуть, найголовніша проблема в КВНі - коли не смішно!!! На жаль, не всі команди ставляться до гри відповідально, а тому бувають випадки, коли їх жарти розуміють тільки вони одні! І це при тому, що більшість КВНщиків звертають увагу організаторів, на дуже теплу глядацьку аудиторію в Каховці. Каховський глядач - це найкращий глядач для КВНу!!! Ось так!
-Можливо було бажання спробувати себе в журі ?
Я колись був членом журі і більше не хочу.
-Чому ні ?
Мені це не цікаво та і заважає в роботі організовувати КВН. Треба просто обирати щось одне.
- Формат Каховської Ліги - це, перш за все, змагання. Чи виникали у вас коли-небудь сумніви щодо об’єктивності результатів змагань?
Ніколи, бо моя формула така: «сума суб’єктивних думок кожного члена журі складає одну загальну об’єктивну думку» і іншої формули ще не придумали!
-Скільки ігор подивилися на власні очі?
Жодної!
-Назвіть найбільш інтригуючу гру
Фінал сезону 2009-2010 років. Команди «Убей бобра», «Онлайн», «Щемилівські квартиранти» набирають фактично однакову кількість балів і тільки додаткові завдання розставили все по місцях. «Онлайн» з Сімферополя переміг, а «Убей бобра" виграли наступний фінал в 2011 році.
-Це був найсильніший сильний сезон?
- Один з найсильніших. Взагалі у нас було дуже багато сильних сезонів, але я б ще відзначив сезон 2014-2015 років і гру команд "Замок Любарта" (Луцьк), "7*я, Дай 5!" (Чернігів - Прилуки - Житомир), "Щемилівські квартиранти" та "Ой, всё" (м. Н. Каховка).
- Можливо пригадаєте якусь цікаву нестандартну історію або подію.
-Була одна команда з Одеси, команда дівчат. Вони вже здивували тим, що грали дуже слабо. Ви розумієте - команда КВН з Одеси і без гумору! Це вже нонсенс! А коли вже на нагороджені, я сказав: «А ось подарунки від нашого "солодкого спонсора» і на сцену винесли туалетний папір від ПП "Гармонія", вони навіть не зрозуміли жарту - "а чому солодкий?". Ну, що тут скажеш!?
-Колеги з інших міст заздрять що у Вас є таке заняття як Ліга КВН, чи навпаки, співчувають?
-Скоріше їм все одно )
-Діяльність Ліги полягає тільки у проведенні гумористичних змагань?
-Ні, в даному випадку наші КВНщики активні і в інших заходах: мотофестиваль «Тачанка», заходи до Дня молоді, до Дня міста, дитячі свята, молодіжні «круглі столи", участь в конкурсах проектів, засідання міської Ради з питань молодіжної політики, створення ініціативних груп, проведення молодіжних та козацьких таборів, молодіжна спартакіада, організація мандрівок та екскурсій, організація флеш-мобів, тощо.
- Якому гумору віддаєте перевагу особисто?
-Українському і одеському, а ще дуже шикарний гумор є місцевий, наш каховський.
-Що означає Каховська Відкрита ліга КВН не як для начальника відділу молоді та спорту, а для Вас особисто?
- Нічого особистого. Просто праця!
-Якими будуть Ваші побажання тим, хто хоче спробувати себе у цій грі?
-Ніколи не боятись і йти вперед, йти по принципу Сашка Мошенського. Після однієї з ігор він підійшов до мене і сказав: «Я хочу команду КВН зробити». Роби! І таки зробив - команда "Всё нормально". А потім ще й виграв кубок Ліги.
-Як Ви вважаєте, людині, яка ніколи не грала в КВН, складно буде долучитися до гри ?
-Легко, головне бажання і харизма.
-Найближчі плани на майбутнє?
-Успішно провести 6 квітня фінал Каховської Відкритої ліги КВН ХІІ сезону. Щоб усі команди приїхали. 5 цікавих і сильних команд. Мрію про веселу і цікаву гру! А потім успішно розпочати XIII сезон - сезон 2019/2020 років.
- Що побажаєте вболівальникам КВНу?
Ні пуха, ні пера!
-Дякуємо за цікаву бесіду.
Розмову вела Вероніка Блищук, адміністратор групи у фейсбуці "Каховська ліга КВН"

Фото: