UKR
П'ятниця 26 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

«Слідами Великої війни» пройшли учасники зустрічі, познайомившись з різними формами збереження історичної пам`яті


08.05.2021

07.05.2021 у конференц-залі Каховського міського культурно-методичного закладу відбулися панельні дискусії з молоддю «Слідами Великої війни». Ініціатор та модератор заходу - головний спеціаліст відділу організаційно-кадрової роботи, інформаційної політики та взаємодії з громадськістю Владислава Базилевич запропонувала присутнім поспілкуватись про різні форми збереження історичної пам’яті в умовах сьогодення, про унікальні сторінки історії нашої громади, які дбайливо збирає та зберігає Каховський історичний музей, залучивши архівні документи та спогади людей, і про важливість залучення сучасної молоді до збереження достовірної історичної пам’яті та її подальшої передачі від покоління до покоління.
Під час зустрічі своїм досвідом ділились люди, які безпосередньо займаються питаннями збереження історичної пам`яті: директор Каховського історичного музею Світлана Сидьолкіна, керівник серії пошукових експедицій і директор МЦСС Віктор Зубков, громадський діяч, фотограф та режисер Антон Барандич.
Ще на початку зустрічі згадуючи тих, хто став на захист людяності від жахіття нацизму, прозвучала пісня у виконанні Дениса Кириценка «Маки червоні». А привітати учасників зустрічі прийшли міський голова Віталій Немерець і його заступник Галина Гондарева, керуючий справами виконкому Віталій Чернявський, секретар ради Ірина Гончарова. В рамках дискусії кожен з присутніх міг задавати питання спікерам, ділитися воєнними історіями своєї родини.
Однією із форм збереження історичної пам`яті, яка не лише не втратила актуальності, а навпаки - набуває все більшого значення є пошукова робота. З 1992 року на півдні України діє пошукова група «Південь», яка займається цією важливою роботою. А у липні 2010 року на її основі було створено та зареєстровано громадську організацію «Новокаховський військово-історичний клуб «Каховка». Члени організації здійснюють пошук безвісно зниклих солдатів, сприяють їх подальшій ідентифікації на основі смертних медальйонів, іменних особистих речей і архівних документів. Учасникам дискусії було продемонстровано відеоролик про роботу клубу та фотографії з виставки. До речі, у 2020 році у Новій Каховці учасниками клубу відкрито музей з експонатами - знахідками під час пошукової роботи.
Ще одна цікава (особливо для молоді) форма - це здійснення пошукових експедицій. За ініціативою Каховського історичного музею та організаційної підтримки відділу у справах молоді та спорту з 2014 року відбулася серія експедицій, метою яких був пошук місця загибелі командарма Василя Хоменка. Про цю серію експедицій, участь у них молоді міста розповів Віктор Зубков. Місце експедиції - Горностаївський район та Великолепетиський райони (смт. Горностаївка, с. Князь-Григорівка, колишній хутір Соломки). Саме в цьому районі 6 листопада 1943 року трагічно загинули командувач 44-ї армії (її 417 ст. дивізія визволила 2 листопада 1943 року Каховку) генерал-лейтенант Василь Хоменко та командувач артилерією 44-ї армії генерал-майор Сергій Бобков. Треба буле безпосередньо на місці встановити, де були радянські та німецькі позиції (для цього застосовували і гул карти, і карти місцевості, і спогади місцевих краєзнавців). Тема викликала жваве обговорення, адже серед присутніх були й ті, хто приймав участь у цих експедиціях, і ті, хто хотів би долучитися до таких пошукових мандрівок. То ж вирішено - плануємо ще таку експедицію, бо молоді це цікаво.
Архівні документи - це історична правда. Нажаль, вже немає в живих свідків і учасників визволення Каховки. Та у Каховському історичному музеї є їх спогади, фотографії, особисті архіви, частина яких представлена у експозиції. Серед спогадів - листи льотчиків, які боронили небо над Каховкою у 1941 році. Владислава Базилевич розповіла присутнім про унікальну операцію «Літак-ланка», яка проводилась за роки війни лише двічі: у румунській Констанці і в небі над Каховкою, та зачитала фрагменти з листів хоробрих пілотів.
У Каховському історичному музеї є окрема експозиція, присвячена каховчанам-учасникам Другої світової війни. Про те, як створювалася експозиція та найбільш цікаві експонати розповіла Світлана Сидьолкіна. Допомагали у зборі коштів усією громадою, долучалися і меценати з Херсону та інших міст, навіть, з-за кордону, а митці, що створювали експозицію, взагалі працювали лише на ентузіазмі. То ж тепер місто має сучасну та емоційно сильну експозицію. Тут можна побачити схему боїв за Каховку, особисті речі тих, хто боронив наше місто від нацистів та тих, хто поклав життя під час його звільнення. Тут знамено Каховської школи № 2, яке у вересні 1941 року врятував німецький солдат-антифашист Юзеф Хенінг, та яке його рідні повернули школі по завершенню війни. Тут парадний мундир і шашка каховчанина, полковника І.Фадєєва, учасника Параду Перемоги у 1945 році. Тут легка і витончена сукня з чорного крепдешину, яка була зшита за одну ніч для святкового прийому на честь Перемоги учасницею Сталінградської битви, боїв на Міус-фронті, за звільнення Донбасу і боїв за Каховку Вірою Філіпченко. Тут кожна річ - це неймовірна історія незламного духу, яка овіяна і болем, і надією, і вірою у перемогу. Наукові співробітники музею, окрім традиційних екскурсій, пропонують своїм відвідувачам інтерактивні заходи та квести.
Проблема збереження пам’яті про Другу світову війну набуває особливого значення в сучасному зовнішньополітичному контексті, коли навколо інтерпретацій історичних подій розгортаються справжні «війни пам’яті». Для більшості представників молодого покоління ця війна стає подією, пам’ять про яку формується не стільки на основі спілкування з носіями особистих спогадів, скільки за допомогою інтерпретацій. Тому важливим є збереження відеохронік і документальних фільмів, фільмів-інтерв`ю з учасниками подій. «Я пам`ятаю війну» промовляють до нас ветерани - безпосередні учасники подій з одноіменного фільму-спогаду. Цей фільм було відзнято у 2013 році завдяки ініціативі Олександра Зікранця, Антона Барандича, Олексія Супрунова і Дениса Попова та при підтримці Каховського історичного музею. Під час зустрічі ми попросили Антона Барандича поділитися з нами спогадами як знімали цей фільм і що саме стало поштовхом для його створення. Також Антон закликав молодь бути більш активними у справі збереження пам`яті в родинах, адже зараз ми маємо всі можливості для такого дослідження, та запропонував до перегляду кілька фрагментів фільму.
Реставрація пам`ятників - це ще одна форма збереження пам`яті. Разом з однодумцями з року в рік власним коштом ентузіасти наводять лад у місцях поховань та біля обелісків. Серед них житель міста Кельн (Німеччина), доктор економічних наук Борис Зак. Його дідусь з бабусею - Яків і Розалія Рогоза і дядько були в числі вбитих на хуторі Терни. Для його мами, яка повернулася з фронту, це було настільки глибоким потрясінням, що вона назавжди поїхала з Каховки, але заповіла синові поставити тут пам’ятник - і Борис Якович виконав обіцянку. В цьому йому допомогли друзі - Георгій Ярунічев, заступник керівника громадської організації «Форум розвитку Черкащини», Ігор Калашнік, генеральний спонсор міжгалузевого об’єднання «Інтербуд» УСВА Черкаси. Саме за їхньої ініціативи з’явився меморіал пам’яті, який увіковічнив 2000 невинно загиблих страшною смертю людей... Завдяки небайдужим каховчанам останніми роками відреставровано танк у Парку Слави, обеліск на місці колишнього протитанкового рову, приведено до ладу військову ділянку на міському цвинтарі та гармату на набережній. Адже з плином часу стирається і потребує реставрації все. Але не стирається пам’ять про ці події у нашому мозку та вдячність у наших серцях. А кожен з учасників зустрічі отримав буклет з туристичним маршрутом по місцям увічнення пам`яті про війну від ініціативної групи «Збережемо нашу сторичну спадщину».
У формуванні історичної пам’яті кожного народу особлива роль належить війнам, оскільки саме вони роблять визначальний вплив на збереження індивідуальних і колективних спогадів. Війна стає поворотним пунктом як в житті окремої людини, так і всього суспільства, розділяючи все на «до війни» і «після війни». Колективна пам’ять про події Другої світової є основою для формування національної ідентичності українців та України - країни-переможниці. Пам`ятаємо - перемагаємо!

 

 

Фото: