UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

День Перемоги над нацизмом: вічна пам’ять загиблим, низький уклін живим


10.05.2021

Є в історичному календарі нашої держави такі дати, які викарбувалися в пам’яті поколінь на віки. У літопис Великої Перемоги навічно вписані імена тисяч і тисяч славних синів і дочок України. Воювали вони на різних фронтах, виборюючи Перемогу - одну на всіх.
У День пам’яті та примирення, що нагадує всім нам про необхідність збереження миру на планеті та неприпустимість війни, каховчани доєдналися до всього світу у скорботі за жертвами Другої світової. У ніч з 8 на 9 травня на Алеї пам`яті о 22:45 зібралися містяни, згадуючи, що саме 8 травня 1945 року, о 23:01 за європейським часом, набула чинності капітуляція нацистської Німеччини. Ось метроном відміряв хвилину, переходячи у биття сердець, і символічно спалахнула чаша «Вічний вогонь».
А вже вранці 9 травня на Алеї пам`яті зібралися учасники Другої світової війни, керівництво громади, молодь, члени громадських організацій. Молоді активісти міста вже восьмий рік поспіль шанобливо розгорнули велике жовно-синє знамено нашої держави. Десятки каховчан та гостей ще до офіційного відкриття мітингу поклали квіти до Вічного вогню та до пам’ятників і пам’ятних знаків, які вшановують ці події. Цього ж дня віддати шану полеглим танкістам-визволителям Каховки біля братської могили у Парку Слави прийшли інвалід війни Михайло Павлович Ващук, учасник війни Григорій Михайлович Єрмалович та представники громадськості.
Під час мітингу у День Перемоги до присутніх звернулися: міський голова Віталій Немерець, перший заступник голови райдержадміністрації Ольга Вакулич, керівник Ради ветеранів Валентина Юрасова, військовий комісар, підполковник Ігор Велікорецький, учень 11-го класу СЗОШ № 2 Ілля Глушко, благочинний Каховського округу протоієрей Миколай Бойко.
У своєму виступі міський голова наголосив: «Ці травневі дні українські сім’ї зустрічають з особливими почуттями. Друга світова війна забрала мільйони людських життів, пройшлася по долі чи не кожної родини в Україні та Європі. Роки Другої світової залишили незабутній слід і в історії нашого міста. Криваві бої 1941 та 1943 років, унікальна повітряна операція в небі над Каховкою, рух опору нацистському «новому порядку», жахливі катування окупантами мирних мешканців - все це бачила Каховка з 1 вересня 1941 року і до 2 листопада 1943 року. На вівтар звільнення і Перемоги каховчани поклали майже 4000 життів. Вони відправили на фронти війни 7000 земляків. 3600 каховчан нагороджені орденами і медалями. Ми схиляємо голову перед тими, хто віддав життя за рідну країну, вшановуємо наших земляків, які мужньо боролися на фронтах, самовіддано працювали на підприємствах у тилу - усіх тих, хто день за днем наближав звільнення світу від нацизму».
Події тих років - назавжди в народній пам’яті. Про них нагадують меморіальні дошки, пам’ятники. Та найголовніший меморіал - людська пам’ять, яку нащадки несуть у вічність у своїх серцях. Коли зазвучав «Реквієм», усі затамували подих: вносять «Книгу Пам’яті», яка займає своє почесне місце біля стели загиблим каховчанам.
9 травня врятована від жахіття нацизму країна вшановує своїх визволителів, які у ХХ сторіччі відстояли наше невід’ємне право жити вільно на рідній землі, які разом із солдатами антигітлерівської коаліції врятували країни поневоленої Європи. Ніби відлунням цих подій став витончений танок: під мелодію пісні «Маки червоні» замайоріли дівчата-квіти, а присутні не могли стримати сліз вдячності і туги. Долучившись до тематичної акції, кожен міг прикріпити на банер квітку маку - як данина полеглим і сучасне нагадування, до чого може призвести бажання одних людей панувати над іншими. А метроном відрахував удари в пам`ять про колосальні втрати війни.
Мітинг супроводжувався виступами творчих колективів: яскраві і зворушливі, легкі і ті, що змушують поринути у вир спогадів, номери художньої самодіяльності викликали на обличчях присутніх і посмішки, і сльози. «Мальви» у виконанні Володимира Юлюгіна розчулили присутніх, а найочікуванішою композицією, як завжди, стала пісня «День Перемоги» від Анни Богінської.
Найважливішим підсумком війни має бути вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами. Не забуваємо: завжди перемагає той, на чиєму боці справедливість, хто захищає рідну землю. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона - запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться. То ж, наприкінці мітингу-реквієму каховчани, віддаючи данину пам’яті, поклали квіти до меморіалу «Вічний вогонь», а в небо злетіли символічні голуби миру.

Фото: