UKR
П'ятниця 26 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ГОРДІСТЬ КАХОВКИ


16.05.2014

   Результати цьогорічної участі учнів шкіл міста у предметних олімпіадах і конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт Малої академії наук на рівні області без перебільшення можна вважати успішними. З 28 каховчан-учасників обласних олімпіад 19  стали призерами з 14 предметів (для порівняння: у 2012 р. – призерами стало 7 юних каховчан, у 2013 р. – 14). З 12 учнів міста, які брали участь в обласному етапі захисту науково-дослідницьких робіт МАН, – п’ятеро вибороли призові місця.

    Лідерами по кількості здобутих перемог є учні Каховського навчально-виховного комплексу «Гімназія-спеціалізована школа І ступеня з поглибленим вивченням іноземних мов», на рахунку яких 8 призових місць в олімпіадах та 2 – у конкурсі-захисті МАН.
Трьох призерів з англійської мови обласного рівня підготувала вчитель ІІ категорії гімназії Ольга Олександрівна Лубенець: два других місця вибороли учні 9 класу Ігор Кармишев та Іван Злобін, третє – учениця 11 класу Катерина Амєліна. Катерину Амєліну можна назвати досвідченою МАНівкою, адже вона другий рік поспіль стає призером обласного конкурсу-захисту. Під керівництвом вчителя української мови та літератури І категорії Олени Василівни Кириченко та провідного бібліотекаря вищої категорії Світлани Іванівни Стрельчук Катерина підготувала наукову роботу на тему «Книги з тісним зв’язком», з якою цьогоріч виборола третє місце (секція «Світова література»). Педагогічний тандем Олени Василівни і Світлани Іванівни вже понад 10 років дає добрі результати у пошуковій діяльності обдарованих гімназистів. Вперше брала участь  в обласному конкурсі-захисті МАН учениця 11 класу гімназії Дар’я Зібіньова. Під науковим керівництвом заступника директора з навчально-виховної роботи, вчителя вищої категорії, переможниці міського конкурсу «Учитель року-2014» Оксани Михайлівни  Комарницької вона підготувала роботу на тему «Кольорові коди у творчості М.В. Гоголя», з якою виборола друге місце (секція «Російська література»).
    Високий професіоналізм заступника директора з науково-методичної роботи гімназії, вчителя-методиста Наталії Василівни Пашковської сприяв успішним результатам її учнів: Олександра Остапенко (8 клас) посіла друге місце, а Руслан Кореньков (10 клас) – друге місце на обласній олімпіаді з географії. Руслан у минулому році вже був переможцем обласного рівня та учасником Всеукраїнської олімпіади в м. Ужгород. І цього року Руслан не зупинився на досягнутому, здобувши третє місце на Всеукраїнській олімпіаді з географії, яка проходила у м. Рівному.
    Вперше учні міста взяли участь в обласній олімпіаді з фізичної культури. Перший раз — і два третіх місця вибороли. Гімназистів-одинадцятикласників    Вікторію Молчанову та Сергія Пічевського  підготувала до перемоги вчитель  фізичної культури ІІ категорії Олена Ярославівна Дмитренко.
    Вчитель І категорії гімназії Олена Василівна Кириченко підготувала переможця обласної олімпіади з української мови та літератури Вероніку Кириченко (8 клас), яка посіла третє місце. Окрім цього, Вероніка стала переможцем поетичного онлайн- конкурсу до 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка «Україна та українці», організованого ГО «Інтелектуальний форум» (м. Одеса). Почесним головою журі  конкурсу була праправнучка Тараса Григоровича професор Одеської консерваторії Т.І. Шевченко. Учениця  гімназії отримає подарунок від Генерального консульства Китайської Народної Республіки в м. Одесі.     У Каховської спеціалізованої загальноосвітньої школи № 2 цьогоріч шість перемог в олімпіадах і одна – у конкурсі-захисті МАН. Наполеглива робота з обдарованими учнями вчителя вищої категорії Олексія Анатолійовича Мандриці дала свої плоди: два других місця в  олімпіаді з астрономії здобули учні школи Микола Шестерненко (10 клас) та Микола Заговенко (11 клас) та два третіх місця в олімпіаді з фізики вибороли Катерина Чуракова (8 клас) та Микола Заговенко. Простежується системність в роботі педагога, що має звання «Старший вчитель», адже Микола Заговенко у 2012 році був призером конкурсу-захисту МАН в секції «Фізика», а цього року став призером одразу двох олімпіад.
Другий рік поспіль учениця 10 класу СЗОШ №2 Карина Сімака займається науково-дослідницькою діяльністю. Науковим керівником учениці є педагог, який вдало поєднує роль директора навчального закладу та вчителя української мови та літератури – це Галина Михайлівна Соломахіна. В Малій академії наук педагог результативно займається з талановитими дітьми з моменту її створення, дає майстер-класи колегам з організації науково-дослідницької роботи. На обласному рівні Карина захищалася вперше і одразу вагомий результат – друге місце в секції «Українська література» з роботою «Риси сюрреалістичної естетики в поезії Е. Андієвської».
Вчитель вищої категорії Ольга Іванівна Бойко, як і  у минулому році, підготувала призера-мовника. Учениця 11 класу Юлія Гомонець посіла третє місце в обласній олімпіаді з російської мови.
Не перший рік працює з учнями в Малій академії наук, готуючи краєзнавців-дослідників, старший вчитель вищої категорії Тетяна Павлівна Зубкова. І цього року її учениця Тетяна Геза (8 клас) посіла третє місце в обласній олімпіаді з історії.
На рахунку Каховської загальноосвітньої школи №1 по дві перемоги в олімпіадах та конкурсі-захисті МАН. Досвідчений педагог, вчитель-методист Ніна Іванівна Чикіна цього року підготувала одразу трьох переможців: учениця 9 класу Тамара Токолова посіла третє місце в обласній олімпіаді з біології, а учні 10 класу Марина Михайленко та Максим Корольков успішно виступили на конкурсі-захисті МАН, виборовши два третіх місця. Разом з Ніною Іванівною Марина підготувала наукову роботу «Полезахисні смуги Каховського району» (секція «Лісознавство»), а Максим – «Рослини Корсунського заказника» (секція «Охорона довкілля і раціональне природокористування»). Слід відзначити, що Марина і Максим, будучи призерами міського рівня у 2013 році,  були запрошені до участі в обласному літньому таборі МАН у Скадовську, де, крім відпочинку для обдарованих дітей з усієї області, проводилися заняття з науковцями, тренінги, захист проектів – це додало учням впевненості у власних силах, досвіду і привело до жаданої перемоги.
Третє місце в обласній олімпіаді з математики другий рік поспіль посідає учень 10 класу Ярослав Чебукін, вчителем-наставником якого є педагог-методист вищої категорії Галина Михайлівна Огороднійчук.
Цьогоріч Каховська загальноосвітня школа №5 має у своєму заліку два призових місця в обласних олімпіадах. Любов Семенівна Боброва – заступник директора з навчально-виховної роботи, вчитель вищої категорії підготувала ученицю 9 класу Валерію Швець, яка посіла третє місце в обласній олімпіаді з правознавства. У минулому році Любов Семенівна також мала призера з правознавства, а її «Правовий квест» виборов третє місце в обласному конкурсі на кращий правовий захід. Практичний психолог школи Євгеній Вікторович Стоянов разом з ученицею 11 класу Вікторією Кащенко, готуючись до участі в олімпіаді з педагогіки та психології, знімали фрагмент уроку з учнями  початкової ланки, виконували теоретичні завдання – тести та есе. Третє призове місце в майбутньому допоможе здійсненню мрії випускниці.
    Достойний результат в цьогорічних олімпіадах представив вчитель трудового навчання ЗОШ № 6 Олександр Костянтинович Мізь. Творчий підхід до справи та досвід дали можливість Олександру Костянтиновичу підготувати учня  9 класу Володимира Захарова,  який в обласній олімпіаді з трудового навчання посів третє місце.
Серед 24 учнів-переможців маємо сімох випускників, яких без перебільшення можна назвати гордістю Каховки: це Катерина Амєліна, Дар’я Зібіньова, Вікторія Молчанова, Сергій Пічевський (гімназія), Микола Заговенко, Юлія Гомонець (СЗОШ №2), Вікторія Кащенко (ЗОШ № 5). Вже незабаром ця юнь сяде за студентські лави, й знання і посилена підготовка, отримані у школі, на олімпіадах і конкурсах МАН, їм обов’язково стануть у нагоді.
З гордістю хочеться сказати про наших педагогів, які в робочій і життєвій метушні знаходять час і бажання (у більшості випадків безкорисно), віддають частку свого інтелекту, свого тепла нашим обдарованим дітям. Саме плідна, творча співпраця педагога і учня дає той результат, яким може пишатися територіальна громада міста Каховка.

 ©Фото Олександра Зікранця