12.08.16
Звернення Управління Держпрожспоживслужби в Каховському районі до власників поголів’я свиней
За
повідомленням Держпродспоживслужби
України зареєстровано 35 випадків (2012-
2016рр.) африканської
чуми свиней (далі – АЧС) областях
нашої країни.
Африканська
чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – відноситься до особливо небезпечних
хвороб свиней, це висококонтагіозна
вірусна хвороба, яка перебігає блискавично,
гостро, підгостро, хронічно, безсимптомно
й характеризується гарячкою (лихоманкою),
геморагічним діатезом, ціанозом шкіри,
геморагічним діатезом внутрішніх
органів, некродистрофічними змінами
паренхиматозних органів і високою
летальністю, що призводить до значних
економічних збитків.
Збудник
АЧС є вірус, стійкий до широкого діапазону
температур і кислотного середовища. У
трупах свиней може зберігатися до десяти
тижнів, у м’ясі та м’ясній продукції,
одержаних від хворих тварин, копченій
шинці -
до 5 місяців, у гною – до 3 місяців, в
грунті до 4 місяців, у воді озер - до 175
днів, в умовах холодильника – до 6 років.
До захворювання
сприйнятливі свійські і дикі тварини,
незалежно від віку. В організмі хворих
тварин вірус нагромаджується у всіх
органах та біологічних рідинах.
Джерелом збудника
інфекції є хворі і перехворілі свині
– вірусоносії (до 2 і більше років). Із
організму тварин вірус виділяється зі
всіма секретами і екскретами, а також
з видихуваним повітрям.
Факторами передачі
збудника АЧС є різні інфіковані об’єкти
зовнішнього середовища (транспорт,
предмети одягу, фураж, вода, гній та
інші). Особливо небезпечними є продукти
забою заражених свиней, м’ясні і кормові
відходи.
Люди, різні домашні
і дикі тварини, птиця, гризуни, комахи
(мухи, воші), які були в контакті з хворими
і загиблими свиньми, чи знаходились на
інфікованій території, можуть механічно
переносити збудника.
Хворі свині
виділяють вірус АЧС з сечею, фекаліями,
виділеннями з носа, очей та іншими
природніми виділеннями.
Інкубаційний
період триває 2-7 діб, інколи до 15 днів.
Загибель
тварин при зараженні АЧС становить 100
%.
Все
поголів’я свиней, що захворіло, гине.
Підозрілі до захворювання тварини
знищуються.!!!
Засобів
профілактики та лікування хвороби не
існує. Вакцини
відсутні!!!
За століття
існування африканської чуми свиней
вченими не було винайдено методів її
профілактики та лікування. Ускладнюється
ситуація тим, що постійно проходить
мутація вірусу.
Профілактика
заснована на недопущені занесення
вірусу. З цією метою заборонено завезення
свиней (в тому числі і диких) і продуктів
їх забою із територій, небезпечних і
загрозливих щодо АЧС.
КАТЕГОРИЧНО
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ЗГОДОВУВАННЯ СВИНЯМ
НЕОБРОБЛЕНІ ХАРЧОВІ ВІДХОДИ, В ПЕРШУ
ЧЕРГУ ОТРИМАНИХ З ЗАКЛАДІВ ГРОМАДСЬКОГО
ХАРЧУВАННЯ !!!
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ
ЗГОДОВУВАТИ СВИНЯМ БОЄНСЬКІ ВІДХОДИ,
ЗАЛИШКИ МЯСНОЇ СИРОВИНИ ОТРИМАНОЇ ВІД
ДИКИХ КАБАНІВ !!!
Корми, комбікорми
невідомого походження, без супровідних
ветеринарних документів, придбані у
невстановлених місцях або у невідомих
осіб також становлять небезпеку !!!
Відомі випадки
зараження свиней після згодовування
кукурудзи, що залишилась на полях після
збору урожаю.
З метою запобігання
занесенню вірусу АЧС в приватні
господарства НЕОБХІДНО:
1. Утримувати
свиней в закритих, надійно ізольованих
приміщеннях. Не допускати вигулу свиней
та їх контакт з іншими тваринами.
Проводити щоденний клінічний огляд
тварин з метою виявлення можливого
захворювання.
2. Регулярно
здійснювати очистку та дезінфекцію
приміщень у яких утримуються свині.
Обслуговування тварин проводити лише
у змінному одязі, при цьому використовувати
окремі засоби догляду, інвентар. Постійно
вести боротьбу з гризунами.
3. Не допускати
відвідування господарств, тваринницьких
приміщень сторонніми особами.
4. Не купувати
тварин у невстановлених для цього
місцях, без супровідних ветеринарних
документів.
5. Забій тварин
проводити лише після перед забійного
клінічного огляду спеціалістом
ветеринарної медицини, реалізовувати
продукти забою лише після проведення
ветеринарно-санітарної експертизи.
6. Не купувати
м’ясні продукти в невстановлених для
цього місцях, стихійних ринках.
7. При виявленні
клінічних ознак захворювання або при
виникненні підозри на захворювання,
та/або при загибелі свиней негайно
звертатись до представників державної
служби ветеринарної медицини.
8. Обов’язково
забезпечувати доступ представників
державної служби ветеринарної медицини
до тварин для проведення клінічного
огляду та проведення обов’язкових або
необхідних ветеринарно-санітарних
заходів.
9. Трупи тварин,
побічні продукти їх життєдіяльності,
продукти забою та переробки непридатні
для споживання людиною утилізувати у
спеціально визначених для цього місцях.
10. Не переробляти
трупи свиней, та/або туші вимушено
забитих свиней.
11. Не використовувати
для напування тварин воду з річок, інших
водойм з повільною течією що протікають
через лісові масиви, в яких є дикі кабани.
12. Періодично
проводити дезінфекцію приміщень, в яких
утримуються свині. При цьому необхідно
пам’ятати, що
ПРОВЕДЕННЯ
ДЕЗІНФЕКЦІЇ ТВАРИННИЦЬКИХ ПРИМІЩЕНЬ
ПОБУДОВАНИХ З ПОРИСТИХ МАТЕРІАЛІВ
(ЦЕГЛА, ПІНОБЛОКИ, ГАЗОБЛОКИ, КЕРАМЗИТОБЕТОННІ
БЛОКИ ТА ІН.) НЕ ГАРАНТУЄ СТОВІДСОТКОВЕ
ЗНИЩЕННЯ ВІРУСУ У ЗВЯЗКУ З МОЖЛИВІСТЮ
ВІРУСУ ГЛИБОКО ПРОНИКАТИ В СТРУКТУРУ
ТАКИХ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ.
У
зв’язку з вищевказаним звертаємо увагу
всіх громадян, які утримують свиней в
особистих приватних господарствах,
про:
- термінове
повідомлення державної служби ветеринарної
медицини про випадки загибелі тварин
та підозри їх захворювання;
- недопущення
згодовування тваринам підозрілих
кормів, харчових та боєнських відходів
тваринного походження;
- недопущення
купівлі продуктів тваринного походження
в місцях стихійної торгівлі;
- недопущення
контакту власних тварин із дикими
тваринами та сторонніми особами;
- негайно
інформувати державну ветеринарну службу
про усі випадки загибелі або раптових
змін клінічного стану домашніх свиней
в особистих підсобних господарствах і
кабанів в дикій природі за контактними
телефонами:
управління
ветеринарної медицини, районна державна
лікарня ветеринарної медицини – 2-73-22.
На
виконання розпорядження Головного
державного інспектора ветеринарної
медицини України від 17.11.2015 № 152 «Про
облік свинопоголів’я» та ряду
протокольних рішень Надзвичайної
протиепізоотичної комісії при Херсонській
обласній державній адміністрації
держслужба ветмедицини разом
з органами місцевого самоврядування
проводить роз’яснювальну роботу та
облік поголів’я свиней в приватних
господарствах населення шляхом здійснення
подвірних обходів.
Рекомендуємо
власникам свиней сектору особистого
користування населення переходити на
альтернативні види тваринництва
(вівчарство, кролівництво, птахівництво
та ін.).
ПАМЯТАЙТЕ ЛИШЕ
СУВОРЕ ДОТРИМАННЯ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ВИМОГ
ДАСТЬ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ВИНИКНЕННЯ
ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ВЕЛИЧЕЗНИХ ЕКОНОМІЧНИХ
ЗБИТКІВ !!!
В.о.
начальника Управління Держпродспоживслужби
в Каховському районі В.І.Іскова
попередня
Профілактика застуди та грипу в літній період
наступна
Управління Держпродспоживслужби повідомляє: "Що потрібно знати про ботулізм"