UKR
Понеділок 21 Серпня 2017 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт територіальної громади міста
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

Оголошення


15.08.2017

в період з 09:00 16.08.2017р. по 17.08.2017р. буде припинено газопостачання абонентів по вул. Лугова 4, 7, 12, 13, 17, 23, 25, 29, 31, 33, 34, 35, 36, 39, 40, 41, 43, 45, 51, 53, 59, 61, вул. Степова 14, 16, 20, 30, 32, 34, 36, 40, 42, 44, 46; пер. Таврійський 3-й, 11,13, пер. Таврійський 4-й, 3, вул. Перекопська 31,34, 36, 39.

Детальніше

03.08.2017

ОГОЛОШУЄТЬСЯ КОНКУРС З ВІДБОРУ СУБ’ЄКТІВ ОЦІНОЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ОЦІНКИ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

Детальніше

03.08.2017

Інформація про проведення конкурсу суб’єктів оціночної діяльності

Детальніше

01.08.2017

До уваги каховчан - мешканців вул. Орджонікідзе та Пушкіна

Детальніше

31.07.2017

22.08.2017 0 14.00 в залі засідань (ІІІ поверх виконкому) відбудеться заcідання Громадської ради при виконавчому комітеті Каховської міської ради. Запрошуються члени Громадської ради.

Детальніше

Лічильник відвідувачів


Сьогодні162
Вчора131
На цьому тижні162
Минулого тижня1395
У цьому місяці4238
Минулого місяця11203
За весь період252075
22.08.16

Управління Держпродспоживслужби повідомляє: "Що потрібно знати про ботулізм"


Щорічно в Україні реєструються випадки захворювань на ботулізм. Так, у Харківській області зареєстрований груповий випадок ботулізму, пов’язаний з вживанням риби (ляща копченого), придбаної, зі слів потерпілих, в торгівельній мережі. Внаслідок цього постраждало три особи, в тому числі 1 людина в тяжкому стані. Враховуючи серйозність даного захворювання, є необхідність про нього нагадати. При сезонному вилові риби у домашніх умовах роблять рибні консерви. Ближче до нового року почнуть різати поросят, м’ясо яких також консервуватимуть у банки, виготовлятимуть копченості. Тож лікарі побоюються, що кількість пацієнтів з ботулізмом може збільшитися, бо недотримання правил приготування м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервів може перетворити ці делікатеси на сильну отруту.
Збудник ботулізму широко розповсюджений в природі. Резервуаром його є переважно теплокровні травоїдні тварини. У зовнішнє середовище мікроби (спори) потрапляють з випорожненнями. Потрапляння збудника в харчі можливе на різних етапах приготування продуктів у домашніх умовах: неякісному очищенні та промиванні риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережному видаленні кишківника, під час розробки туші. Розвивається збудник без доступу кисню - в рибі, м’ясі та в герметично закритих консервних банках з продуктами, де і утворюється небезпечний для людини токсин. Оптимальна температура для утворення токсину 20-250 С, тобто кімнатна температура, при якій спори проростають, бактерії розмножуються і виробляють токсин. Як відомо, домашні консерви виготовляються з недостатнім режимом стерилізації, а при порушенні ще й умов зберігання стають причиною такого важкого захворювання. Токсин, який попадає з їжею в організм людини не руйнується ні в шлунку, ні в кишківнику. По силі своєї дії токсин є найсильніша отрута у природі. Згідно з медичною статистикою, 9 із 10-ти хворих на ботулізм вмирають.
Причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише консерви з м’яса, грибів, овочів та фруктів, а й копченості, солена та в’ялена продукція, яка виготов ляється, ще раз підкреслюємо, в домашніх умовах. Частіше консерви, в яких є збудник ботулізму не змінюють зовнішнього вигляду. Лише у випадках, коли в банках виникає бомбаж (здуття кришки), з’являється неприємний запах - це насторожує нас на придатність "такої" консерви до споживання. Разом з тим, при опитуванні потерпілих, всі вони стверджували, що споживали доброякісні продукти.
Вчасно надана медична допомога і правильно поставлений діагноз рятує життя хворих, але лікарі не гарантують повного видужання своїм пацієнтам, оскільки ботулізм небезпечний передусім своїми ускладненнями. Перенесене захворювання не залишає імунітету до ботулізму.
Тому, щоб уникнути отруєння ще раз нагадуємо основні вимоги, яких необхідно дотримуватись населенню:
При приготуванні та споживанні продукції домашнього виготов-лення необхідно:

Рибні консерви:
- рибу, яку щойно спіймали, слід якомога швидше охолодити або заморо- зити. Перед посолом необхідно обережно випотрошити тушку, щоб не по-рушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;
- солити рибу треба тільки в охолодженому стані за температури не більше ніж +4°C, дотримуватися технології приготування, оскільки при концентрації кухонної солі більше як 10% зупиняється виділення ботулотоксину; 
- не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу , м’ясокопченості та ковбаси, на стихійних ринках, яку виготовили в домашніх умовах та без лабораторного контролю; Це стосується також і інших продуктів невідомого походження та сумнівної якості.
- намагайтеся їсти грибні та рибні консерви тільки промислового виробництва, оскільки технологію та рецептуру приготування продуктів промислового виробництва розроблено з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням лабораторного контролю.
Овочі:
-вибирайте доброякісні продукти , без ознак порчі та гнилі;
-ретельно обробляйте тару для виготовлення консервів (миття, ошпарювання, кип’ятіння);
-мийте та просушуйте овочі, особливо гриби, перед консервуванням;
-обов’язково додававайте спеції, що створюють середовище, в якому немає змоги вижити мікробам ботулізму - лимонну або оцтову кислоту, сіль і цукор;
- виготовляючи консерви, дотримуйтеся температурного режиму, застосовуйте методи стерилізації, при яких ботулотоксин інактивується - це автоклав, в якому температура досягає 120 градусів С і більше;

- не споживайте консерви з «бомбажем» (тобто вздуттям) або якщо є підозра на їх недоброякісність.
- зберігайте домашні консерви при температурі від 0 до + 3 градусів С;
- піддавайте термічній обробці консерви перед вживанням, або відмовтесь від споживання продукту, що викликає у Вас сумніви.
Не дивлячись на перестороги, якщо Вам все ж не вдалося уникнути отруєння, необхідно знати, що час від моменту вживання неякісного продукту до клінічних проявів ботулізму складає від шести годин до 10 днів, а частіше він коливається від 8 до 12 годин. Тривалість інкубаційного періоду, важкість перебігу хвороби залежить від дози токсину, що потрапила в організм.
Захворювання розпочинається гостро. Першими симптомами отруєння є слаб-кість, головний біль, сухість в роті, запаморочення, розлад зору: постраждалі скаржаться на послаблення зору, на «туман» або «сітку», подвоєння в очах. Одночасно наступають розлади мови та ковтання (болючий акт ковтання, жу-вання), відмічається парез м’язів язика, м’якого піднебіння, глотки, гортані і як наслідок -охриплість голосу, афонія. Характерним симптомом захворю-вання є слабкість в м’язах шиї та кінцівок. Тривалість хвороби від 4 до 8 днів. При відсутності специфічного лікування смерть може наступити вже на 2-3 день.
Тому, після перших проявів захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою і ні в якому разі не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення хворих за медичною допомогою, коли захворювання переходить в важку ступінь і настає параліч дихання, а згодом і смерть.

Шановні громадяни! Виконуючи ці застереження, вам вдасться уникнути тяжкого захворювання та зберегти здоров’я своїх рідних і близьких.