UKR
Понеділок 14 Жовтня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

Оголошення


01.10.2024

Департамент захисту довкілля та природних ресурсів
Херсонської обласної державної адміністрації інформує про початок
Процедури громадського обговорення та строки подання пропозицій
та зауважень до Документа державного планування «Регіональний
план управління відходами в Херсонській області до 2034 року»
(ДДП) та звіту про стратегічну екологічну оцінку (СЕО).

Детальніше

25.07.2024

Заява про визначення обсягу СЕО

Детальніше

11.03.2024

На виконання Закону України від 21.03.2023 № 3005-IX «Про засудження та
заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізації
топонімії» та доручення начальника Херсонської обласної військової
адміністрації № 22 від 07 березня 2024 року перейменуванню підлягають
вулиці та провулки на території Каховської міської територіальної громади, а
саме: 42 вулиці та 4 провулки у м. Каховці; 8 вулиць у старостинських
округах громади.

Детальніше

16.02.2022

 

До уваги
фермерів та бджолярів громади!

Детальніше

14.02.2022

Оголошення щодо конкурсу з відбору суб’єктів оціночної діяльності з оцінки земельних ділянок (з метою викупу):

Детальніше

Лічильник відвідувачів


Сьогодні325
Вчора961
На цьому тижні325
Минулого тижня6850
У цьому місяці12839
Минулого місяця31359
За весь період2661797
19.07.18

Профілактика кишкових інфекцій


Пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
дотримуватися правил особистої гігієни;
ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
користуватися індивідуальним посудом;
запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Як вберегтися від харчового отруєння

У зв’язку з настанням спекотного періоду року традиційно розпочинається сезон харчових отруєнь. Розповідаємо,як уникнути харчового отруєння і що робити, якщо все -таки отруїлись.
 
ЧИСТОТА
Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння, - чистота. Все дуже просто: ретельно мийте руки (перед тим, як брати продукти і готувати їжу, після туалету), фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких нарізатимете та подаваттимете їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.
СИРЕ І ГОТОВЕ
Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі і готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею. Коли готуєте кошик для пікніка, не кладіть сирі продукти вище готових страв.
 
ТЕРМІН ПРИДАТНОСТІ
Навіть якщо берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності. Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти.
Не купуйте їжу - особливо м’ясо і молочні продукти - на стихійних ринках. І забудьте про звичку "проби" овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши.
Часто причиною харчового отруєння стають торти і тістечка з кремом, тому їх ні в якому разі не варто брати на пікнік. Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів.
 
БЕЗПЕЧНА ТЕМПЕРАТУРА
Не залишайте приготовлену їжу на столі довше ніж на дві години. Починайте пікнік із їжі, а решту часу розважайтесь, грайте у активні ігри, спілкуйтесь.
Не готуйте наперед. Навіть у холодильнику готові страви варто зберігати не більше доби. Якщо їжа залишилась після пікніка - її не варто зберігати "на завтра". Пам’ятайте, що у спеку продукти псуються надзвичайно швидко.
 
ВОДА
Вода має бути чистою. Ні в якому разі не пийте воду з водойм та водогонів. Зазвичай варто вживати не менше 2-3 л рідини на добу, хоча вживання кількості води є суто індивідуальним і залежить від способу життя людини, фізичної активності, кліматичних умов тощо.
 
СИМПТОМИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ
Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з’являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і приступоподібний біль у животі, здуття живота, нудота і блювання, холодний липкий піт, низький тиск.
При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань термінового зверніться до лікаря.