UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Відкриття муралу в Каховці


14.07.2021

13 липня 2021 року в місті Каховка відкрили мурал, який привертає увагу до критичного мислення та медіаграмотності. Арт-об’єкт створили в межах міжнародного проєкту ARTIFAKE, що залучає стріт-арт до протистояння пропаганді. Це ініціатива громадської організації «Інтерньюз-Україна» у партнерстві з Асоціацією аудіовізуальних репортерів (Вірменія) та Фундацією «Art Transparent» (Польща) за фінансової підтримки міжнародних та українських донорів. Назва ARTIFAKE розшифровується з англійської мови як Art Invades Fake, тобто «мистецтво захоплює фейк».

Зі вступним словом виступила Олександра Панова, менеджерка проекту від громадської організації «Інтерньюз Україна», однієї з найбільших громадських організацій, що працюють в сфері медіа та комунікацій в Україні.
«Вектор міста. Критичне мислення» художника Sergiy Radkevich став першим арт-об’єктом такого типу в Україні, який привертає увагу до медіаграмотності та закликає мислити критично.
«ARTIFAKE - це чудова нагода привернути увагу українців до розвитку критичного мислення та важливості боротьби з пропагандою. Тому я радий, що подібні креативні проєкти втілюються в Україні і що з Каховки стартує відкриття цього проєкту», - сказав заступник Міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко у своєму відеозверненні.

«Критичне мислення є тією головною цеглинкою, що додає нашій громаді стійкості, тому ми вітаємо подібні арт-об’єкти, які нестандартно привертають увагу каховчан до важливих проблем», - зазначив міський голова Каховки Віталій Немерець під час урочистого відкриття муралу.

У центрі малюнку - три вежі з герба Каховки, що символізують підвалини критичного мислення: відповідальне сприйняття, осмислення та застосування інформації, яку ми споживаємо. Спираючись на ці вежі, рука, тобто символ людини, може впорядкувати інформаційний хаос навколо себе.

«Окрім центральних елементів, які безпосередньо символізують процес критичного. мислення, тут є ще арки неба та води - натяк на Каховську ГЕС - джерело енергії цього міста. Так я вбудував головний заклик цього муралу у складні реалії міста, яке знаходиться біля окупованих територій», - зазначає автор муралу Sergiy Radkevich.

У заході взяли участь представники Каховської міської ради, представники громадськості та жителі міста.

 

Фото: