UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Усе про вакцини від COVID-19 в Україні: AstraZeneca


30.09.2021

Одна з вакцин проти COVID-19, які використовує Україна, - AstraZeneca. Це векторна вакцина, яку розробила шведсько-британська компанія AstraZeneca разом з Оксфордським університетом. Вакцина, вироблена в ЄС, має торговельну марку Vaxzevria, в Південній Кореї - AstraZeneca-SKBio, в Індії - Covishield.

Схвалена ВООЗ, ЄС, Канадою, Індією та багатьма іншими країнами для екстреного використання. Застосовується для всіх, хто старший 18 років.

Ефективність вакцини

За останніми даними досліджень у реальних умовах, тобто після того, як десятки мільйонів людей у всьому світі щепилися цією вакциною, дві дози AstraZeneca захищають від важкої хвороби та госпіталізації з ефективністю 92% для штаму коронавірусу Дельта та 86% для штаму Альфа: https://cutt.ly/MEI5nbF .

Різні дослідження показали, що вакцина на 80% зменшує ризик заразитися коронавірусом https://cutt.ly/LEI5JFp та майже у два рази зменшує ризик інфікувати ваших невакцинованих близьких і рідних, якщо ви все ж таки захворієте https://cutt.ly/dEI5Chf .

Як працює

AstraZeneca використовує безпечний вірус застуди, у який вмонтована «інструкція» для виготовлення специфічних білків коронавірусу. Вектор доставляє цю «інструкцію» в клітини організму людини. Клітини починають виробляти цей білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині, і виробляє антитіла та Т-клітини до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

Це добре вивчена технологія, що робить векторні вакцини безпечними. Прикладом вакцини цього типу є вакцина проти гарячки Ебола.

Склад вакцини

Діюча речовина: модифікований аденовірус, що містить у собі специфічний білок коронавірусу, який викликає імунну відповідь.

Допоміжні речовини: L-гістидин та L-гістидин гідрохлорид моногідрат; динатрієва сіль етилендіамінтетрацтової кислоти (EDTA); магнію хлорид; етанол; полісорбат 80; натрію хлорид; сахароза; вода для ін’єкцій.

Інтервал

Інтервал між введеннями вакцини 4-12 тижнів. Для повної вакцинації необхідні 2 дози.

AstraZeneca в Україні

На кінець вересня Україна отримала 4,9 млн доз вакцини AstraZeneca різних виробників і вже понад 1,26 млн українців вакцинувались нею. Вакцина доступна у центрах масової вакцинації та пунктах щеплень.

Переваги

За даними онлайн-видання про візові вимоги різних країн VisaGuide.World https://cutt.ly/zEI5NWO , AstraZeneca європейського та корейського виробництва визнана у 145 країнах світу (станом на 29.09.2021 рік). Це означає, що якщо ці країни дозволятимуть в’їзд громадян України, щеплення цією вакциною даватиме право перетинати кордон, селитися в готелях та відвідувати публічні місця та заходи.

Важливо! Якщо ви плануєте подорож, перевіряйте умови в’їзду кожної країни на сайті: https://cutt.ly/pEI59nJ .

Не зволікайте, запишіться на щеплення та захистіть себе та близьких від COVID-19. Оберіть найближчий пункт щеплень чи центр масової вакцинації на list.covid19.gov.ua або за телефоном 0 800 60 20 19.

Відповіді на часті запитання про вакцинацію, рекомендації читайте тут: https://cutt.ly/0EI54xW .

Додаткові джерела інформації про вакцину:

Сайт AstraZeneca (англійською): https://cutt.ly/pEI55z9 .


Інформація з офіційного сайту Херсонської обласної державної адміністрації