UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Урочисте козацьке коло до Дня Збройних Сил України


08.12.2021

6 грудня під звуки козацького маршу розпочалося Урочисте козацьке коло до Дня Збройних Сил України. У атмосфері виставки "Мамай мандрує" вітали представників козацьких товариств, наставників та козачат. А у подарунок присутнім звучали пісні у виконанні режисерки Каховського міського культурно-методичного закладу Аліни Щаднєвої та її вихованця Дениса Кириценка, вокалістки Ольги Паук.
Перша заступниця міського голови Галина Гондарева з теплими побажаннями звернулася до гостей свята та подякулала наставникам юних козачат за невичерпну енергію. Серед найкращих наставників: Олена Дмитренко (курінь "Скіф"), Надія Кашуліна (курінь "Мандрівник"), Олеся Мінська (військово-патріотичний гурток "Сіроманці"),Костянтин Нечитовський (курінь "Джура").
За традицією, щороку у цей день вітають і кращих козаків і козачок Каховської паланки УДЮТ "Січ". Начальник відділу у справах молоді та спорту Сергій Кашулін вручив грамоти та подарунки:
Марʼяні Кєсаєвій і Артему Марцинкевичу ("Сіроманці")
Софії Шариковій і Олександру Грибачу ("Мандрівник")
Алісі Черенковій і Миколі Черенкову ("Скіф")
Євгенії Лосінець і Микиті Зеленяку ("Джура")
Підсумки конкурсу "Кращий знавець історії козацтва" підвела заступниця начальника відділу у справах молоді та спорту Владислава Базилевич. Місця розподілились таким чином:
Ксенія Шестерненко (курінь "Мандрівник" - І місце);
Діана Сидорчук (курінь "Скіф" - ІІ місце);
Микита Зеленяк (курінь "Джура" - ІІІ місце).
Слово для привітання мала начальниця управління освіти Оксана Круковська, а нагороди від управління освіти отримали Ольга Дарвіна (курінь "Мандрівник", наставник рою "Булатні клинки") та Віктор Чухрай (директор ДЮСШ). А найактивніші чотири курені поповнили свій туристичний аренал новенькими карематами.
У номінації "Друзі козацького кола" писар Каховського Козачого товариства Олександр Глущенко подякував за багаторічну підтримку та розвиток дитячого козацького руху Каховщини човневому товариству «Водник» і ТОВ «ОПЕНТЕК».
З 2002 року Каховське Козаче товариство та Каховська паланка УДЮТ "Січ" спільно з відділом у справах молоді та спорту та управлінням освіти проводять змагання дитячих козацьких організацій на Кубок пам’яті сотника Українського козацтва Станіслава Панаска. Для нагородження кращої дитячої козацької організації громади у 2021 році до слова запросили: першу заступницю міського голови Галину Гондареву, отамана Каховського Козачого товариства Миколу Огданця, голову ради поважних козаків, депутата міської ради Віктора Зубкова, начальника відділу у справах молоді та спорту Сергія Кашуліна. А перемогу у ХХ-тих Відкритих міських змаганнях дитячих козацьких організацій цьогоріч святкував курінь "Мандрівник" (СЗОШ № 2).
Героїчною романтикою овіяна історія нашого краю. Ідеали відданості рідній землі, незалежності, народовладдя і братерства, які відстоювали козаки, знаходять своє втілення у патріотичному вихованні молодого покоління. За традицією, у День Збройних Сил України козацька спільнота громади згадує тих, хто відійшов у вічність, заповідаючи нам берегти рідну землю. У різні віки та у різних війнах, вони віддавали найдорожче - свої життя. 6 грудня, як і кожного року, представники козацьких товариств, Каховської паланки УДЮТ "Січ", відділу у справах молоді та спорту, учнівська молодь вшанували памʼять полеглих. О 14:00 від центральної площі міста розпочалася урочиста хода. Учасники пройшли центральними вулицями міста та поклали квіти до пам`ятників у Козацькому сквері, меморіальному комплексі «Вічний вогонь», вшанували пам`ять загиблих в АТО на Мистецькій площі, також козацька делегація відвідала могилу сотника Українського козацтва Станіслава Панаска на міському цвинтарі. Під час урочистої ходи отаман Каховського Козачого товариства Микола Огданець провів експрес-екскурсію пам’ятними місцями, а згадуючи усіх загиблих, хто в різні часи боронив рідну землю, було оголошено хвилину мовчання.

Організатори заходу: відділ у справах молоді та спорту, Каховське Козаче товариство.
За підтримки: управління освіти, Каховського міського культурно-методичного закладу, міського Центру соціальних служб, ГФОГП "Щит", Відділення №1 Каховського районного відділу поліції ГУНП у Херсонській області.

 

Фото: