UKR
П'ятниця 19 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Унікальні мандрівні філателістичні виставки продемонстровано у Каховському історичному музеї


30.03.2021

Постать Тараса Шевченка є знаковою, своєрідною філософією духу. Щороку в березні в Україні відзначають Шевченківські дні, а також згадують і історію перепоховання Кобзаря на батьківщині у Каневі (22 травня). Багато творчих людей: митців та поетів, літературознавців та художників звертаються до вивчення Шевченкового мистецького доробку у різні моменти свого життя, проживають серцем і душею безсмертні шедеври «Кобзаря», які надихають творити сучасну шевченкіану.
Сьогодні у Каховському історичному музеї відбулася презентація двох унікальних філателістичних експозицій: «Останнім шляхом Кобзаря» і «Перші марки Української держави». Автор ідеї і організатор мандрівних виставок - Олександр Володимирович Канівець, відомий філателіст, член Київського товариства Асоціації філателістів України, громадський діяч, член Асоціації випускників юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, представник Черкаського земляцтва «Шевченків край» м. Києва.
Каховка стала 92-м населеним пунктом на шляху його історичного походу-реквієму. Громадський діяч в ході філателістичних естафет колекціонує унікальний матеріал, збережений та відтворений в матеріалах філателістичних зібрань та є неоціненним внеском у вивчення історії та культури рідного краю. Так виставка філателії «Останнім шляхом Кобзаря» - унікальна колекція експонатів, зібраних з ініціативи Олександра Канівця в ході проведення Міжнародного поштового походу-реквієму за маршрутом перевезення тіла Т.Г.Шевченка з Санкт-Петербургу в Канів у 1861 році. З групою однодумців пан Олександр досконально вивчив маршрут, яким, виконуючи останню волю поета, друзі везли його тіло на перепоховання (зі Смоленського цвинтаря у Санкт-Петербурзі - до Києва, а звідти - пароплавом до Канева, в якому на Чернечій горі Шевченко знайшов вічний спокій). У ході походу-реквієму для кожного з міст, через які проходить маршрут, були виготовлені за спецзамовленням конверти з тематичними зображеннями памʼятників Великому Кобзарю.
Що ж стосується виставки «Перші марки Української держави» (в основному, оригінали марок часів УНР і ЗУНР), то тут найбільш цікавими є зібрання марок 1922 року (марки спеціально виготовлені для польової пошти часів Директорії). На виставці також було представлено особливий предмет - посмертну маску Кобзаря. Виготовлена за матрицею відомого сульптора Петра Клодта, вона органічно доповнює ідею втілення останнього шляху українського поета на батьківщину.
Пан Олександр щиро ділився з гостями заходу спогадами про минулі подорожі (цікавлячись долею митця, він також мандрував місцями, де проживала Шевченкова родина) та враженнями від експонування виставки на міжнародному рівні. Цікаво й те, що його, юриста за освітою та філателіста і мистецтвознавця за покликанням, надихнули займатися філателією його батьки, про що він згадує із вдячністю. За плечима у Олександра Канівця 22 доби у дорозі, а попереду ще пів Херсонської області та уся Миколаївська область. То ж каховські любителі філателії, історики та митці щиро побажали колезі доброго шляху у здійсненні задуманого.

 

 

Фото: