UKR
П'ятниця 19 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

У старостинських округах вшанували події 76-річної давнини…


13.05.2021

Українці зробили надзвичайно вагомий внесок у перемогу над нацизмом, ставши однією з націй-переможниць. Пам’ять про кожного воїна житиме у серцях сучасників вічно, а біль від утрати кожного людського життя розділять і майбутні покоління. До Дня пам`яті та примирення, до Дня Перемоги над нацизмом у старостинських округах пройшли мітинги-реквієми та тематичні заходи.

У Малокаховці 8 травня голова Каховської територіальної громади Віталій Немерець разом зі старостою села Малокаховка Леонідом Каськовичем з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення та 76-річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні привітали подарунками 13 осіб - учасників бойових дій, дружин померлих УВ, а також осіб з інвалідністю внаслідок війни. В цей день біля пам’ятника загиблим воїнам відбувся урочистий мітинг-реквієм «Пам’ять вічно жива», на якому поіменно згадали всіх односельців, які не повернулися додому з тієї війни. «Сьогодні ми вшановуємо пам’ять кожного третього малокаховчанина, який не повернувся додому. Сто воїнів-визволителів поклали своє життя задля мирного неба над нашими головами, зробили вагомий внесок у перемогу над нацизмом. Їх мужність, відвага і хоробрість ніколи не будуть забуті», - такими словами Каховський міський голова Віталій Немерець звернувся до всіх, хто прийшов вшанувати пам’ять загиблих. Настоятель Святомихайлівського храму села Малокаховка, протеірей Петро Порчук побажав всім мирного неба над головою, добробуту та спокою в домівках, здоров’я присутнім та їх родинам. Наголосив на тому, що кожний з нас повинен пам’ятати нашу історію, наше минуле. Без цієї пам’яті неможливе майбутнє. Староста села Леонід Каськович запропонував присутнім вшанувати всіх загиблих, чиє життя нещадно і трагічно обірвалося в ті страшні часи, хвилиною мовчання. Відбулось урочисте покладання квітів до пам’ятника загиблим воїнам-визволителям. На останок всі присутні були запрошені на святковий концерт, підготований місцевими пісенними колективами «Надвечір’я» та «Родина», а також при участі творчих дитячих колективів Малокаховського будинку культури.

У Коробківському старостинському окрузі у цей же день відбувся мітинг-реквієм, лейтмотивом якого стали великий подвиг і велика трагедія нашого народу. Віддаючи данину пам`яті тим, хто загинув, до присутніх звернулися: староста села Григорій Івасішин, який нагадав односельцям про страшні події війни та внесок жителів Коробків у довгоочікувану Перемогу; заступник міського голови Галина Гондарева зазначила визначальний вплив Другої світової війни на формування індивідуальних і колективних спогадів та необхідність збереження цих спогадів у кожній родині, а також їх роль для формування національної ідентичності українців та України - країни-переможниці; директор Коробківського ЗЗСО Олена Ткач звернулася до підростаючого покоління та наголосила на важливості залучення сучасної молоді до збереження достовірної історичної пам’яті. Під час мітингу згадували про те, як проводжали односельців на фронт: йшли дорослі і талановита молодь, вчорашні школярі і школярки, але не всім судилося повернутися до рідної оселі. Коли згадали поіменно воїнів-односельців, воїнів-визволителів села, хто боровся і загинув - серця присутніх були сповнені глибокої вдячності, а на очах блищали сльози. Право першими покласти квіти до пам`ятника Солдату було надано ученицям Коробківського ЗЗСО Вікторії Туржавській і Карині Різахановій, адже саме молодь має зберегти спадкоємність поколінь. Неповторну атмосферу цього дня створили: ведучі заходу Ірина Леоненко (художній керівник) і Любов Осіпова (вчитель Коробківської ЗЗСО); неперевершені виконавці Ірина Павлюк (вихователь ДЗО) і Микола Богаченко (художній керівник Коробківського агротехнічного коледжу); щира та патріотична Вікторія Туржавська (учениця 5-го класу Коробківського ЗЗСО). Також 9 травня 2021 року староста села Коробки Григорій Івасішин та керівник благодійного фонду "Солідарна Україна" Решетова Людмила, привітали в селі Коробки учасників війни, вручивши їм подарунки. Вічна пам’ять загиблим, вічна шана живим!

У Роздольному та Вільній Україні також відбулися урочисті мітинги. 8 травня, разом з мільйонами людей усього світу, у цих селах вшанували мужність та героїзм воїнів, які пройшли вогняними шляхами Другої світової війни та вибороли для всіх мир і свободу. Жителі сіл Роздольне та Вільна Україна, почесні гості та всі бажаючі вшанувати пам’ять полеглих в ті страшні часи, зібрались в цей день біля пам’ятників загиблим в роки Другої світової війни. На урочистому мітингу-реквієму в селі Роздольне була присутнія секретар Каховської міської ради Ірина Гончарова, в селі Вільна Україна - заступник міського голови Галина Лобунько. У селі Роздольне Почесним караулом було винесено Книгу Пам’яті. Учасникам заходів, ведучими, було запропоновано вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання, пам’ятаючи подвиг воїнів-визволителів, віддати данину пам’яті тим, хто загинув на фронтах Другої світової війни і вклонити з вдячністю голови перед тими, хто залишився живими. Першою до монументів загиблим воїнам-визволителям було покладено гірлянду, створену місцевими школярами, як символ незгасаючої пам`яті поколінь. Завдяки спонсорській допомозі, 63 особи з числа учасників війни та дітей війни отримали продуктові пакунки до свята.

У загальноосвітніх закладах старостинських округів також пройшли тематичні заходи. Так у Малій Каховці відбулася акція «Книга пам’яті мого роду»: учням молодшої ланки запропонували розповісти про своїх дідів та прадідів, учасників Другої світової війни. Це розповіді, які передаються в кожній родині з покоління в покоління і які так важливо пам’ятати і ділитися ними. А у Чорноморівській для учнів 1-4 класів проведено урок мужності та пам’яті «1939-1945. Ніколи знову»; для учнів 5-9 класів онлайн уроки мужності: «Український народ - це ми!», «Пам’ятайте, щоб не повторилося знову», «Війна - безмежного горя людського ріка»; проведено акцію «Маки пам’яті». Також учні 1-4 класів створили малюнки на асфальті «Хай буде мир на всій Землі».

 

Фото: