UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

У школах і садочках Каховської міської територіальної громади рекомендують запровадити потрійний контроль безпечності продуктів


03.02.2021

Сьогодні відбулася робоча нарада за участю Каховського міського голови Віталія Немерця, заступника міського голови Галини Гондаревої, в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Михайла Опанащенка, представників структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби, управління освіти Каховської міської ради.
На нараді обговорювалися наявні проблемні питання щодо системи харчування у закладах освіти та алгоритми їх вирішення.
В.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Михайло Опанащенко запропонував впровадити декілька етапів контролю якості, які виключать потрапляння неякісних продуктів для харчування дитини в школі чи садочку.
Перший - залучення офіційного лікаря державної лікарні ветеринарної медицини до огляду партії харчових продуктів на складі у постачальника, яка йде до харчоблоку навчального закладу. Також на цьому етапі запровадити лабораторний контроль щодо наявності шкідливих речовин в харчових продуктах. Наприклад, нітритів, нітратів, рослинних олій у вершковому маслі, які можуть викликати так званий «ацетон» у дітей.
Другий етап - постійний контроль впровадження НАССР в харчоблоках навчальних закладів. Це система, що забезпечує контроль якості від прийняття закладом продуктів харчування до приготування їжі, відповідність персоналу та обладнання санітарним вимогам.
Третій етап - контроль страви, що стоїть у дитини на столі. Адже дуже важливо гарантувати, щоб норми фактичних закладок продуктів до кожної одиниці страви не відрізнялись від запланованих. А саме: скільки передбачено нормативами м’яса, яєць, масла - стільки ж має бути і в тарілках. Щодня у 5-10% їдалень шкіл і садочків будуть відбиратись зразки та лабораторно перевірятись на кількість та якість продуктів, що входять до складу страв. Це дасть можливість щоденного контролю того, що відбувається в їдальнях. Крім того, будуть брати аналіз води, яку вживають діти. Оскільки це, як правило, вода з-під крану.
За результатами наради було вирішено у подальшому напрацювати алгоритми практичної реалізації наданих пропозицій.

Фото: