UKR
П'ятниця 19 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

“У ПОШУКАХ МІСЦЯ ЗАГИБЕЛІ КОМАНДАРМА”


27.06.2018

19 червня за фінансової та організаційної підтримки відділу у справах молоді та спорту відбулась V-та пошукова експедиція "У пошуках місця загибелі командарма". Експедиції в цьому році відбулась у м. Мелітополь.
Напротязі 2014-2017 років учасники експедиції шукали місце загибелі командувача 44-ї армії (417-а ст. дивізія визволила 2 листопада 1943 року Каховку) генерал-лейтенанта Василя Хоменка та командувача артилерією 44-ї армії генерал-майора Сергія Бобкова, які трагічно загинули 6 листопада 1943 року на перетені сучасного адміністративного розмежування Горностаївського та Великолепетихського районів. Протягом цього часу, пошуковці побували в смт. Горностаївка, в селах: Марінське, Князь-Григорівка, Благодатне, Лопатки, на місці колишнього хутора Соломки. Пройшли не один кілометр степами та ярами нашого краю. Шукали історичне місце в балках "Болгарка", "Кам’янка" та "Вербова". В Горностаївці, Марінському та Князь-Григорівці місцевий краєзнавець Ташкінова Олена Миколаївна проводила оглядові екскурсії, знайомила з історією краю. Відвідали Горностаївські музеї: "Музей народної творчості та побуту" та районий краєзнавчий музей, побували на Меморіальних комплексах: на Марінському сільському кладовищі та на хуторі Соломки, піднімались на курган Адамяна та на скіфський курган. Зустрічались з старожилами і просто з цікавими людьми, в тому числі і з донькою Акопа Адамяна - Подолян Валентиною. Взагалі для учасників експедиції Горностаївський та Великолепетихський райони відкрилася з іншої нової, невідомої і дуже цікавої сторони.
За допомогою Ташкінової Олени, в 2016 році пошуковці знайшли приблизне місце загибелі генералів В.Хоменка і С.Бобкова, а саме в балці Кам’янка, що знаходиться у верхів’ях балки Вербової. Саме тут біля старої лісосмуга експедиція і визначила це місце. В 2017 році члени експедиції проїхали та пройшли "останнім маршрутом" генералів: с. Марінське - балка Камянка - скіфський курган "Горіла могила", на який німці принесли мертві тіла генералів. Пізніше окупанти поховали героїв на території Великої Лепетихи, а радянське командування вважало їх зрадникими і тільки після визволення Миколаєва та Севастополя весною 1944 року, коли в полон попали німецькі офіцери (свідки тих подій), трагічна правда відкрилась, але імена генералів В.Хоменка і С.Бобкова, як і честь всієї 44-ї армії (після цих подій, за наказом Сталіна армія була розформована) на сьогоднішній день остаточно не відновлена. Тіла генералів знайшли та перепоховали в Мелітополі на місці сучасного Меморіалу учасникам визволення міста "Братські могили".
В цьому році V-та експедиція "У пошуках місця загибелі командарма" направилась до Мелітополя щоб відвідати місцевий краєзнавчий музей та могили генерал-лейтенанта Василя Хоменка та генерал-майора Сергія Бобкова. Це завдання було виконане. Чудову екскурсію музеєм та Меморіалом провів співробітник краєзнавчого музею Твердохліб Наталія. Учасники експедиції поклали квіти на алеї Героїв та на могили генералів. Цікаву екскурсію містом провів і вчитель історії ЗОШ № 4 Денис Костиря. Ми побували в парку ім. Горького (наставник куріння "Козацька люлька" Тетяна Горобчук навіть продемонструвала свою майстерність в грі на "відкритому фортепіану"), сфотографувались біля памятників Тарасу Шевченку та Володимиру Висоцькому. Зробили фото на пам’ять біля скульптури Остапу Бендеру, прототип, якого Йосип Шор був родом з Мелітополя".
В селі Князь-Григорівка є вулиця генерала Сергія Бобкова і як приємно, що відповідно до Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" та згідно з розпорядженням міського голови від 19.02.2016 № 39-р "Про перейменування вулиць, провулків та площ міста Каховки" в нашому місті з’явилась вулиця імені генерала Василя Хоменка (колишня вул. Орджонікідзе). Експедиція завершена, але не всі імена Другої Світової війни ще згадані, не всіх ще історія виправдала. Цей процес на роки.
У складі пошуковців було 17 чоловік: практиканти відділів міської ради 2018 року, члени куріннів "Джура" (ЗОШ № 4) та "Козацька люлька (ЗОШ № 5) Каховської паланки УДЮТ "Січ", капітан Збройних Сил України, почесний отаман Каховської паланки УДЮТ "Січ" Микола Огданець, генерал козацтва з Нової Каховки Властов Ю.М. (який постійно протягом експедиції доповнював історичний екскурс в минуле), власний кореспондент газети "Новий день" Олег Батурін, кореспондент газети "Каховские новости" Олег Терещенко, директори позпшкільних закладів СЮН та СЮТ Радіонова Ольга та Сушко Олена. Керівник - начальник відділу у справах молоді та спорту Зубков В.А.


Начальник відділу у справах молоді та спорту, учасник експедиції                В.А.Зубков

 

Фото: