UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

У КАХОВЦІ ВІДКРИТО КОЗАЦЬКИЙ ХРЕСТ НА ЧЕСТЬ ГЕТЬМАНА Б.РУЖИНСЬКОГО


14.08.2015

14 серпня на міській набережній відбувся патріотичний захід "Урочисте козацьке коло на честь відкриття православного козацького хреста на пам’ятному знаку гетьману Богдану Ружинському і Українським козакам". Ініціатива виготовити православний козацький хрест та встановити його на пам’ятний знак Українським козакам та гетьману Богдану Ружинському належала колективу КВУ "Каховський водоканал" і його директору - Коняєву Валерію Івановичу. Кошти на виготовлення хреста надали: керівники підприємств і організації, приватні підприємці і козацькі товариства. Відкрити відновлений пам’ятний знак гетьману Богдану Ружинському та Українським козакам було надано: почесному козаку Каховського козачого товариства, міському голові Олександру Карасевичу, отаману Каховського Козачого товариства Олександру Глущенку, Валерію Коняєву та кращому юному козаку Каховської паланки УДЮТ "СІЧ" Артему Шевченку (курінь "Скіф"). А освятив козацький хрест благочинний Каховського округу Новокаховської і Генічеської єпархії УПЦ протоієрей отець Миколай. Квіти до монумента поклали представники влади, громадськості міста, козаки і козачата Херсонщини. В заході взяли участь: учасники бойових дій в зоні АТО на Сході України, козаки Каховського Козачого Товариства, Херсонської паланки спілки козаків України "Військо Запорозьке", Херсонського козачого товариства Соборного козацтва "СІЧ", інших козацьких організацій України, козачата Каховської паланки УДЮТ "СІЧ", загін "Сокіл" ЗОШ № 3, воїни-інтернаціоналісти, представники влади, духовенства, громадськості, почесні гості з Херсону, Одеси, Нової Каховки, Києва. Під час заходу виступили: наказний отаман Каховської паланки УДЮ "Січ", старший лейтенант Збройних Сил України Огданець Микола (виступ був записаний в онлайні), Коняєв Валерій (козак Каховського полку ім. І.Сірка), міський голова Карасевич Олександр, Генеральний директор ПАТ "КЗЕЗУ", Герой України Микитин Ярослав, отаман Каховського Козачого товариства Глущенко Олександр, кандидати історичних наук, працівники Інституту історії України: Батуріна Світлана (краща козачка куреня "Мандрівник" ЗОШ № 2 90-х років) та її чоловік, дослідник історії козацтва Бовгиря Андрій.
Під час свята було зачитано привітальні листи з села Ружин Турійського району Волинської області та з селища Ружин Житомирської області. Саме на території цих населених пунктів находились родові гнізда князів Ружинських, з роду яких походив і Богдан Ружинський. Селищна громада Ружина та громада села Ружин прислали землю, яку кращий юний козак Каховської паланки УДЮТ "СІЧ" Шевченко Артем (курінь "Скіф") та юна козачка Вовк Віра, висипали навколо пам’ятного знаку. Від імені їх громад було вручено міському голові коровай на українському рушнику.
Каховський військовий комісар, підполковник ЗС України Велікорецький Ігор вручив (спільно з Олександром Карасевичем) посвідчення "Учасник бойових дій в АТО" каховчанам, які були в зоні АТО і на час проведення заходу вже виконали свій патріотичний обов’язок.
Меценатам, які допомогли у виготовлені і встановлені козацького хреста були вручені Подяки міського голови та грамоти Херсонського Коша Українського козацтва. Отаман Каховського Козачого товариства Глущенко Олександр презентував присутнім Перехідний Кубок відкритих міських змагань дитячих козацьких організацій пам’яті сотника Українського козацтва Станіслава Панаска, який щорічно буде вручатись в грудні кращій дитячій козацькій організації напередодні Дня Збройних Сил України. Гість заходу Тарас Перегінчук (тренер Одеського центру бойового гопака, який в червні 2015 року під час проведення молодіжного таборування "Казкова Січ 2015" проводив тренування для хлопців та дівчат з традиційного козацького бою) продемонстрував присутнім своє уміння. Показали свою силу козак Каховського окремого полку ім. І.Сірка, багатократний чемпіон світу серед ветеранів з гирьового спорту Павло Маринін та його вихованці. А по закінченню патріотичного заходу організатори пригощали його гостей та учасників традиційним козацьким кулішем.

 

 

Фото: