UKR
Субота 20 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

У Каховській громаді вшанували пам’ять захисників України


30.08.2021

       28-29 серпня у Каховській територіальній громаді вшановували пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.


       Ця пам’ятна дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на Донбасі — дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року. За офіційними даними під час Іловайської операції (7-29 серпня 2014 року) і подальшого розстрілу в так званому “зеленому коридорі” 366 українських воїнів загинуло, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 128 потрапили в полон, 42 — вважаються зниклими безвісти.


       З нагоди відзначення пам’ятного дня міський голова Віталій НЕМЕРЕЦЬ звернувся до мешканців громади з такими словами: “Не забуваймо про подвиги наших Героїв, шануймо пам’ять українських захисників та захисниць, які віддали свої життя за єдину, незалежну Україну, за нас з вами, за мир на рідній землі! У цей жалобний день висловлюю щирі співчуття родинам загиблих захисників, які втратили найцінніше – своїх синів, дочок, батьків, чоловіків, дружин, братів, сестер...Вічна пам’ять загиблим, слава і честь живим захисникам України!”.


       Заходи 28 серпня


       - 28 серпня секретар Каховської міської ради Ірина ГОНЧАРОВА, перший заступник міського голови Руслан РОМАНЕНКО, заступники міського голови Галина ГОНДАРЕВА та Іван ОРЄХОВ, радники міського голови Інна КАРКІНА та Ігор НАСОНОВ поклали квіти до меморіальних дошок загиблих воїнів АТО/ООС: Ігоря МАКСИМЕНКА, Руслана САЛІВОНЧИКА, Олега ЛІФІНЦЕВА, Максима ВІТЮКА.


       - Цього ж дня у Каховському історичному музеї діяла виставка “Україна шляхом свободи”, на якій представлено статті з газет, фотографії та особисті речі загиблих воїнів АТО — наших земляків.


       - У міській універсальній бібліотеці пройшла зустріч-вшанування “Життя, покладені на вівтар свободи”.


       На зустрічі були присутні представники влади: секретар Каховської міської ради Ірина ГОНЧАРОВА, заступник міського голови, депутат Херсонської обласної ради Галина ГОНДАРЕВА та начальник управління культури і туризму Анна САДОВА.


       Під час зустрічі зі словами втіхи та благословення до присутніх звернувся капелан Олег ФІРЮЛІН. Михайло МОСКАЛЕНКО розповів присутнім про свій бойовий досвід на Сході України. Очільниця громадської організації “Громадянська відповідальність” Галина ЗАХАРЧЕНКО розповіла про свою громадську діяльність, спрямовану на підтримку українських бійців. Про одного з героїв, що загинув на Сході України, талановитого педагога, керівника гуртків центру дитячої творчості, — Ігоря МАКСИМЕНКА розповів директор міського центру соціальних служб — Віктор ЗУБКОВ.


       На зустрічі пролунали вірші Ніни ТРАЛО та Віри ТОКМАНЦЕВОЇ. Музичну композицію “Мальви”, присвячену всім матерям, які втратили своїх синів в українсько-російській війні, виконав соліст МПК “Меліоратор” — Володимир ЮЛЮГІН.


       Управління культури і туризму вручило присутнім матерям і вдовам букети. Усім учасникам заходу подарували виготовлені з тканини стилізовані соняхи, які є символом Дня пам’яті.


       - Також у міській універсальній бібліотеці з 28 до 31 серпня діє книжкова виставка-пам’ять “Війна в обличчях”.


       - У глядацькій залі МПК “Меліоратор” відбувся показ українського повнометражного художнього фільму режисера Івана Тимченка про бої за Іловайськ під час війни на Донбасі “Іловайськ 2014. Батальйон Донбас”. Присутні у залі глядачі на 2 години стали свідками епохальних для України подій, а після перегляду — винесли багато питань, відповіді на які знайде навіть не теперішнє покоління.


       До початку фільму, з душевними та проникливими словами звернулася до матерів та вдів загиблих, військовослужбовців та волонтерів заступник міського голови, депутат Херсонської обласної ради — Галина ГОНДАРЕВА.


       За роки антитерористичної операції багато каховчан залучилися до волонтерського руху. Ці люди невтомно організовують матеріальну та моральну підтримку учасників АТО/ООС. Тож за мужність й активну громадянську позицію та з нагоди відзначення 30-річниці незалежності України грамотою міського голови нагороджено волонтерів ВП ВГС “Кордон” — Віктора КОЛОТАЄВА та Юлію ІЛЬЇНУ.


       Слова шани за мужність, незламність та патріотизм бійців, щиру вдячність волонтерам за їхню підтримку висловив голова ВП ВГС “Кордон” — Олександр НАЗАРУК, який нагородив медаллю “Патріоту незалежної України” та подякою за гуманітарну підтримку Збройних сил України в зоні операції об’єднаних сил “АТО” та з нагоди 30-ої річниці незалежності України: Євгена ДЯДІВА, Олександра АНДРЄЄВА, Володимира ГАЛКІНА, Петра СЯБРУКА, Дениса САЛТИКОВА, Костянтина МЄШКОВА, Віктора КОЛОТАЄВА.


       Заходи 29 серпня


       - У День пам’яті захисників було приспущено Державний Прапор України на фасадах будівель (територіях) адміністративних установ, організацій, підприємств усіх форм власності, які розташовані на території Каховської територіальної громади.


       - Вранці члени ГО “Учасники АТО “СКІФ” поклали квіти до меморіальних дошок та місць поховання загиблих воїнів АТО.


       - О 10.00 годині відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання на знак вшанування памʼяті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.


       - З нагоди відзначення Дня пам’яті захисників України на спортивному майданчику ЗОШ №5 відбувся ІІІ відкритий турнір Каховської ТГ з міні-футболу, присвячений пам’яті Олега Ліфінцева.


       Під час урочистої церемонії відкриття турніру учасники та вболівальники вшанували хвилиною мовчання пам’ять захисників України.


       Цього року в турнірі взяло участь сім команд: “Олімпієць”, “Скіф”, “Фаворит” (Роздольне), “Біла стріла” (Нова Каховка), “Опентек”, Каховський РЕМ та “Медики”.


       За підсумками змагань першість у турнірі вибороли ветерани каховського футболу з “Олімпійця”, які у фіналі мінімально здолали команду “Опентек” — 1:0. У матчі за третє місце команда “Фаворит” з Роздольного з рахунком 3:1 переграла команду “Скіф”.


       Кращими гравцями турніру було визнано: Дмитра ПАРТИКУ (“Скіф”), Єгора РУДЦЯ (“Фаворит”), Віталія КРУТІЄНКА (“Опентек”), Юрія БАЛИЦЬКОГО (“Олімпієць”).


       Переможців, призерів та кращих гравців було відзначено грамотами, медалями та кубками від організаторів: відділу у справах молоді та спорту Каховської міської ради, ГО “Учасники АТО “Скіф”, управління освіти Каховської міської ради та адміністрації ЗОШ №5.


       - Також протягом серпня-вересня у закладах освіти громади педагогічні колективи та здобувачі освіти вшанують памʼять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.


       Вічна пам’ять та слава захисникам України!

       Додаткова інформація


       На офіційному сайті Каховської територіальної громади у розділі “Загиблі учасники АТО/ООС” розміщено:


       - БАЗУ ДАНИХ загиблих осіб - учасників АТО, які проживали на території Каховської територіальної громади;


       - БАЗУ ДАНИХ загиблих осіб - учасників АТО, яких поховано на території Каховської територіальної громади.


       Для перегляду переходьте за посиланням: https://cutt.ly/BWdv2rJ .

 

Фото: