UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

У ДРУЖНЬОМУ КОЗАЦЬКОМУ КОЛІ


05.12.2014

   alt Напередодні Дня Збройних Сил України на базі Каховської школи мистецтв відбулось ювілейне XX свято козачат. Давайте спробуємо на хвилину замислитися над змістом слів «козак». Що вони будять у душі? Мабуть, у вашій уяві спалахнув образ сильних, мужніх і відданих рідній землі людей. Мабуть, через віки до нас дійшов шелест козацьких знамен, брязкіт козацької зброї та тихе слово берегинь.

    Того дня в святі взяли участь 12 куренів з міста та району: гетьмана Богдана Хмельницького з Дмитрівки, курінь “Мандрівник” з СЗОШ № 2, курінь “Скіф” з гімназії, курінь “Гілея” з Чорнянки, курінь “Булава” з Любимівської школи № 2, Новокам’янський курінь, курінь “Джура” з ЗОШ № 4, курінь “Лицарі сонця” з Кам’янки, Чорноморівський курінь з Чорноморовки.
    В фойє розмістилася виставка літератури з історії козацтва від районної бібліотеки ім. М.Братана, звітів куренів Каховської паланки УДЮТ “Січ” за 2014 рік. Присутніх козачат та їх наставників нагороджували в номінаціях “Кращий наставник”, “Кращий козак”, “Кращий курінь”, “Друзі козацького кола 2014”. За традицією, в цей день козачата з куреня “Скіф” (гімназія) поклали квіти до пам’ятного знаку на честь гетьмана Богдана Ружинського та до Меморіального комплексу “Вічний вогонь”.
    Згадали цього дня й про те, що перше міськрайонне дитяче козацьке свято до Дня Збройних Сил України пройшло в Міському палаці молоді та спорту (такою була тоді назва МПК “Меліоратор”) в грудні 1995 року. Тоді в святі взяли участь три організації: школа № 2, Дмитрівська школа, Чаплинська школа та краєзнавчий кружок ЦДТ “Геродот”. Пізніше на базі школи № 2 та Дмитрівської школи з’явились перші Козацькі республіки Каховщини. А біля витоків дитячого козацького руху Каховщини стояли: Панаско Станіслав, Вакулич Ольга, Литвиненко Віктор, Ходос Сергій, Вакулич Олена, Срібний Анатолій, Яблонська Алла, Дуляницький Петро, Богачук Тетяна та багато інших. Та лише четверо людей пройшли з дитячим козацьким рухом всі 20 років. Вони були і ініціаторами, і організаторами, і наставниками: наказний отаман Каховської паланки УДЮТ “Січ” Огданець Микола, заступник директора з виховної роботи Каховської     Спеціалізованої ЗОШ № 2 Дилова Олена, начальник відділу у справах молоді та спорту Каховської міської ради Зубков Віктор, звукооператор з МПК “Меліоратор” Котій Сергій.
    Рік, що минає, запам’ятається козачатам Каховщини участю у обласному заході на Кам’янській Січі, участю в Малій Академії наук, табором “Казкова Січ” і таборовим збором “Соснова Січ 2014 - школа виживання”, дитячою грою-випробування “Котигорошко”, величним     святом до Дня Українського козацтва, XІ-м фестивалем козацької пісні “Козацькому роду нема переводу”, мандрівками “По козацьким     місцям” та “В пошуках зимівника кошового отамана Петра Калнишевського, ІІ відкритим міським спортивним фестивалем “Козацькі розваги”, участю в благодійних акціях “Допоможи армії...”, а також поїздками до прикордонників підшефного відділу прикордонної служби “Червоний чабан” та багато інших.
    Каховській паланці Українського дитячо-юнацького товариства “Січ” є ким пишатися, наші кращі вихованці навчаються в вищих навчальних закладах, працюють на виробництві, служать в Збройних Силах України, в тому числі і в зоні АТО та захищають державний     кордон: Міщук Роман, Сич Олександр, Ткаченко Дмитро. Привітати козачат та сказати їм слова дружньої поради у житті приїхав Дмитро Ткаченко.
    Та ось настає урочиста мить. Визначається кращий курінь Каховської паланки Українського дитячо-юнацького товариства “Січ” за роботу впродовж 2014-го року. Авторитетне журі (згідно з Положенням про кубок) визначило кращі козацькі курені 2014 року з врученням переможцю Перехідного кубка сотника Українського козацтва Станіслава Панаска. Цього року переможцем міськрайонного змагання на звання Кращий дитячий козацький курінь 2014 року став курінь “Мандрівник” (СЗОШ № 2) (108 бал.), якому був вручений перехідний кубок пам’яті сотника Українського козацтва Станіслава Панаска. Курінь виграв Кубок всьоме і за рішенням організаторів був переданий організації навічно. На другому місці курінь “Скіф” (НВК “Каховська гімназія”), а на третьому місці - курінь “Джура” (ЗОШ № 4).
    Організаторами свята були відділи Каховської міської ради у справах молоді та спорту, освіти, культури. За традицією допомогу в проведенні свята надали Центр дитячої творчості відділу освіти, комунальний заклад “Районний центр дитячої творчості”, МПК “Меліоратор” та Каховська школа мистецтв.

Фото: