UKR
Четвер 25 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

СПОГАДИ ПРО ВІЙНУ. ТВОРЧА ЗУСТРІЧ ДО ДНЯ ВИЗВОЛЕННЯ КАХОВКИ


06.11.2015

06 листопада 2015 року в стінах Каховського історичного музею до Дня визволення міста відбулась творча зустріч зі старшокласниками загальноосвітніх закладів міста. Гості дізналися про події 1941 - 1945 років на основі спогадів про війну чотирьох жінок, чиє життя було пов’язане з Каховкою: Віри Філіпченко, Антоніни Плохіх, Надії Клименко та Ніни Волинської, адже доля кожної із цих жінок може стати захоплюючим і вражаючим за силою духу сюжетом для романтичної і героїчної повісті. А зануритися в атмосферу тих років допомогли присутнім ведучі: головний спеціаліст відділу організаційно-кадрової роботи, інформаційної політики та взаємодії з громадськістю Владислава Базилевич та вчитель історії ЗОШ № 4 Денис Костиря.
На основі спогадів розповідали про те, як зовсім юні, часто дописавши собі 1-2 роки, вчорашні школярки, напружуючи всі сили худеньких плечей, під кулями і снарядами виносили бійців з поля бою. Не дивлячись на поранення та важку роботу медсестер, вони жодного разу не попросилися назад, в тил - тільки вперед. Так і йшли дівчата фронтовими дорогам разом зі шпиталями все далі і далі, рятуючи поранених. Розповідали під час зустрічі і про те, як кожна з жінок зустріла війну, і про найбільш страшні моменти за роки війни, і про найщасливіший день, який був у кожної з них, і який хотілося розділити зі своїми бойовими друзями.
В пам’ять про тих, хто загинув у війни, хто чекав і недочекався прозвучав «Прелюд» Сергія Жданова у виконанні учениці Каховської школи мистецтв Анастасії Костенко. Уявити собі подвиг медсестри на передовій допомогла учениця ЗОШ № 4 Марина Беч, яка виконала вірш Ю.Друніної «Ты должна». Зануритися в ті далекі роки, відчути, що й тоді, на війні, був час для кохання та лірики, допоміг старовинний музейний патефон, який ще досі знаходиться у робочому стані: гості прослухали пісню «Люблю» у записі на старій платівці.
Розповіли ведучі і історію однієї фотографії. Серед експонатів Каховського історичного музею є фотокартка з підписом відомої жінки - Анни Нікуліної, яка встановила стяг Перемоги в травні 1945 над рейсканцеляріею в Берліні. Чому це фото знаходиться в музеї нашого міста? Адже Анна Нікуліна не каховчанка. Ведучі поділилися з присутніми історією про те, як Анну супроводжували, захищаючи від ймовірних нападів фашистів наші солдати, розчищаючи поверх за поверхом шлях нагору, на дах будівлі. Серед супроводжуючих був і каховчанин, відомий у місті кавалер 2-х орденів Слави, згодом улюблений багатьма поколіннями учнів учитель Василь Якович Грибанов. На ювілейній зустрічі до 30-річчя Перемоги бойові друзі знов зустрілися і Анна Нікуліна, на прохання Василя Яковича, передала музею у Каховці фотографію, де вона на фоні прапору на даху рейхсканцелярії.

© Фотографії  Лілії Спільної

 

 

Фото: