UKR
Субота 20 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Січ на Івана Купала: загартовані дощем


12.07.2021

З 2 по 4 липня 2021 року на території лісництва в районі м. Таврійськ відбулося молодіжне таборування «Січ на Івана Купала». Захід спрямований на виховання через вивчення історії та народних звичаїв і обрядів півдня України та їх відтворення. Більше п’яти років на початку липня юні козачата та їх наставники збираються на «Січ на Івана Купала» і рідкий рік, коли цей захід не супроводжується рясним дощем. Так було і цього року, злива води з неба стала справжнім випробуванням, але не перешкодою: 130 чоловік з честю пройшли цей іспит. Не злякалися мінливої погоди та наважилися провести декілька ночей в палатках курені: «Сіроманці» (ЦДТ), «Мандрівник» (СЗОШ № 2), «Джура» (ЗОШ №4) «Скіф» (НВК «Каховська гімназія»), «Чайка» (ДЮСШ), «Нащадки козацької слави» (с. Чорноморівка). А також на таборування завітали гості: «Бугогардова Січ» з Миколаївщини та Новобузька козацька школа бойового звичаю «Спас». Протягом трьох днів учасники отримували цікаву та корисну інформацію. Історик, краєзнавець Вадим Шевченко прочитав дуже цікаву лекцію «Обряди та звичаї півдня України», народна майстриня Янковська Ганна провела захоплюючий майстерклас з виготовлення ляльки мотанки, а золотоголоса козачка Галина Завіруха - заняття з історії козацької пісні. Усі бажаючі мали змогу тренуватися у стрільбі з пневматичної зброї та луку, веслуванні на човні. Проводилася гра «Порушники нічної тиші», учасники якої розвинули навички орієнтування на слух в темряві.
В Україні існує багато легенд про козацькі скарби. Їх тяжко знайти, бо всі вони заговорені. А коли шукати магічні скарби як не в магічну ніч на Івана Купала. І тому квест «Ніч на Івана Купала - в пошуках козацького скарбу» став однією з головних події на таборуванні. У квесті взяли участь 10 команд по 4 учасника в кожній. Від них вимагалася хороша фізична підготовка, знання з історії, уміння працювати в команді. Результати квесту: 3 місце - курінь «Мандрівник»; 2 місце - військово-патріотичний гурток «Сіроманці»; 1 місце - курінь «Скіф».
До 150-річчя з Дня народження видатної поетеси Лесі Українки серед представників куренів було проведено вікторину. Молодь не лише відповідала на питання, а й дізналася цікавинки з життя і творчості видатної поетеси. А найкращими знавцями цього разу стали: І місце - Дмитренко Олександра (курінь "Скіф"); ІІ місце - Круковська Дана (курінь "Чайка"); ІІІ місце розподілили між собою Ігнатьєва Анна (курінь "Мандрівник") і Марцинкевич Артем (курінь "Сіроманці"). Усі учасники отримали сувеніри від відділу у справах молоді та спорту Каховської міської ради, а переможці - книги з серії "Таємниці історії" від ініціативної групи "Збережемо нашу історичну спадщину", які вручила організаторка вікторини Владислава Базилевич.
Містичне свято вимагало містичних віршів видатного поета. Леся Українка і її «Лісова пісня» ідеально підійшли. Це довели ведучі вечірньої програми берегиня з Каховки Оксана Круковська та козак Андрій з Миколаївщини. А як вписався в дійство біля вогнища конкурс на Мавку Лісову! Дівчата готувалися до нього заздалегідь: витончене вбрання та вінки з трав - усе це власноруч виготовили претендентки на звання кращої чарівниці лісу. Усі учасниці демонстрували творчі номери: танці, співи, читання віршів. І журі під керівництвом «нашої киянки» Каті Тисминецької, яка сама виглядає як чарівна лісова красуня, визначила призерок та переможницю: ІІІ місце посіла Сідорчук Діана (курінь «Скіф»); ІІ місце - Захарченко Жанна (курінь організаторів); І місце - Круковська Дана (курінь «Чайка»).
А на завершення гуляння засяяло величезне багаття, на якому було спалено опудало Марени. Учасники вітали купальську ніч танцями, співами і хороводами навколо вогнища. Кожен відпочив від рутинного життя, отримав досвід та незабутні враження.
Табір, що став джерелом емоції, джерелом весілля, відбувся в рамках виконання програми «Табір «Січ на Івана Купала» як приклад національного виховання української молоді» за підтримки відділу у справах молоді та спорту Каховської міської ради (начальник Сергій Кашулін).
Організатором таборування цьогоріч виступила каховська міська ІГ «Каховська паланка українського дитячо-юнацького товариства «Січ» (керівник - Олеся Мінська).

Фото: