UKR
П'ятниця 19 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ШЛЯХАМИ ПЕРЕМОГИ


12.05.2015

Це був не похід, це була велика пригода. Так назвав нашу мандрівку наймолодший учасник, юний козак з куреня «Лицарі сонця» з Кам’янки, Тарас Меркулов. 8-го травня наша козацька група в складі семи козаків та єдиної берегині - Вікторії Богачук стартувала Каїрською балкою, за день пройшли 30км.: де по ґрунтовці, де по тропах, а де і без усяких доріг. Надвечір, вже під проливним дощем, дійшли до села Лопатки Горностаївського району і розмістилися на ночівлю, завдяки допомозі місцевого козака Івана Триндюка, в сільському клубі, на долівці. Вранці, подякувавши за гостинність, зробили ще невеличкий 3-х кілометровий перехід до військового меморіального кладовища на хуторі Соломки. Самого хутора давно немає, залишилася тільки назва. І шість продовгуватих могил, в яких поховано 3620 бійців і командирів Червоної Армії, які загинули на Лепетихському плацдармі в кінці 1943- початку 1944 років. Готуючись до походу прочитали багато літератури про події Великої Вітчизняної в цих місцях, поспілкувалися з членами пошукового клубу «Каховка»...
І от ми на місці. Вражає кількість поставлених на могилах маленьких пам’ятників, вмурованих табличок, тощо. Люди і зараз продовжують пошук своїх рідних, загиблих на тій війні, приїжджають звідусіль і увічнюють імена. У школі села Червоноблагодатне зберігається Книга Пам’яті, в яку внесено імена всіх похованих на хуторі Соломки, яких вдалося ідентифікувати. На День Перемоги з’їжджаються і родичі загиблих тут бійців. Ми зустріли тут Героя Соціалістичної праці з Коробків А.І. Кулика, тут похований його батько; дівчина Люба з Любимівки розповіла нам історію, як довго шукали могилу свого родича Юхима Кушнеренка і знайшли саме тут. І як добре, що Червоноблагодатненська сільська рада зберігає це кладовище і кожен рік організовує тут 9-го травня урочисті заходи.
Вклонившись загиблим і покуштувавши поминального кулішу, продовжили свій шлях. Пройшовши ще кілька кілометрів, піднімаємося на висоту Адамяна, названу в честь героїчного сина армянського народу загиблого тут. Його сім’я переселилася з Арменії в Україну і в селі Князегригорівка Великолепетиського району проживає донька старшого лейтенанта Акопа Адамяна.
А заключним акордом цієї подорожі стала для нас зустріч на степовій дорозі з молодими реконструкторами з села Князегригорівка, які в формі червоноармійців їхали вп’ятьох на мотоциклі часів війни під українським прапором і співали «Катюшу».

Фотографії Миколи Огданця

 

Фото: