UKR
П'ятниця 19 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ШЕВЧЕНКО — ВЕЛИКИЙ СПІВЕЦЬ УКРАЇНИ


09.03.2016

Сьогодні уся світова громадськість відзначає 202-річчя від дня народження геніального поета України - Тараса Григоровича Шевченка.
Протягом двох століть твори Шевченка активно друкувалися як в Україні так і поза її межами. З’явився величезний пласт літератури, яка досліджувала різноманітні аспекти багатогранної Шевченкової творчості. Вітчизняні та зарубіжні шевченкознавці наводять різні думки і інтерпретації спадщини письменника, але майже всі, шукаючи ключ до його творчості, знаходять його в українській народній поезії.
«Шевченко як поет - це був сам народ, що продовжував свою творчість», «поезія Шевченка - безпосереднє продовження народної поезії», - проголошував, наприклад, Микола Костомаров. Констатуючи повсюдне згасання народної поезії під тиском цивілізації англійський славіст Вільям Річард Морфіл бачив останні її вогнища в Україні, а Шевченка називав «одним із останніх народних співців».
Думи народу, його сподівання і прагнення були для Шевченка тим джерелом, яке підтримувало в ньому полум’яний вогонь творчості. Ніхто з українських поетів з такою ніжністю не відтворив невичерпну любов до свого краю, до свого народу, до чарівної української природи.
Тарас Шевченко підняв на найвищий рівень ту дорогоцінну духовну спадщину, яку протягом віків створювали українські безіменні генії - творці народних пісень. Він здобув українській літературі загальне визнання і гідне місце в ряду національних культур світу, одним із перших гарантував вічність своєму народові, своїй мові, своїй культурі.
Напередодні дня народження великого Кобзаря, 07 березня 2016 року, в м. Каховка на базі РБК відбувся щорічний обласний конкурс читців, присвячений пам’яті Т.Г.Шевченка "Світлиця Кобзаревих дум". Відділ культури Каховської міської ради спільно з відділом освіти Каховської міської ради прийняли участь у конкурсі (загальна кількість учасників від міста - 7 чоловік). То ж вітаємо переможців: у номінації "Читці - аматори" (вікова категорія 14-20 років) - Шимона Данила, лауреата ІІ ступеню, учня НВК "Каховська гімназія" (керівник О.Кириченко); Надточій Яну лауреата ІІІ ступеню, ученицю ЗОШ № 1 (керівник І.Осадчук). Лауреата ІІ ступеню у номінації "Читці - аматори" (вікова категорія 21-45 років) - Ілону Осадчук, вчителя ЗОШ № 1.
Бажаємо усім Каховчанам доторкнутися до світлин творчості Великого Кобзаря!

Фото: