UKR
Четвер 18 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

«Розкажи мені..» - проєкт-челендж до 30-річчя Незалежності України


15.07.2021

13 липня відбулася презентація першої теми навчально-дослідницького проєкту учнівської молоді закладів освіти Каховської міської територіальної громади та Мурованської територіальної громади Львівської області. Проєкт-онлайн передбачає культурний обмін молоді із запропонованих тем. Команди з двох громад протягом 10 днів досліджують поставлене питання, а потім презентують його, спілкуються, оговорюють.
Команда нашої громади має назву «Фантастична майже десятка», тому що це просто фантастика зібратися до купи дітям посеред літа, а зібрати десять учасників взагалі нереально. Тому наша команда є мобільною, змінною, адже склад її постійно буде змінюватися, тобто учасників буде або більше, або менше. Тож склад команди на момент презентації першої теми: Анастасія Вачаєва (ЗОШ № 5), Буднік Анна та Кривонос Анастасія (гімназія), Романіченко Дмитро та Щербина Денис (Малокаховський ЗЗСО), Ігнатьєва Анна (ЗОШ № 6), Захарченко Жанна (ЗОШ № 3).
Тему «Гастро-особливості Каховської міської територіальної громади» молодь досліджувала самостійно та представила її (зі смаком літа...) в форматі ZOOM-конференції. В процесі підготовки відвідали музей, заклади харчування міста, спілкувалися з рідними та просто жителями громади, щоб показати щось особливе, характерне для нашої території. Варіантів було безліч, загиблювалися в історію і поверталися до сучасності, а зупинилися на такому меню: вареники з пасльоном, гарбузовий суп, різні страви з кавунів, кетчуп з жовтих помідорів, спаржа. До кожної страви був свій підхід - легенда, родинна історія, рецепт...
Мурованська громада запропонувала таке меню: суп з тістом, капуста з пшоном, лобода в сметані, мачанка (соус), чай з липи і полину, маковник. Особливо здивувала нас страва - лобода в сметані, і зацікавило, який же на смак чай з липи і полину. У нас сучасний соус з жовтих помідор від «Чумака», а у них давній рецепт соусу мачанки.
Із задоволенням спілкувалися, ставили питання, проводили паралелі, і усвідомлювали поняття - власна національна та культурна ідентичність, збереження українських традицій і духовних цінностей. Відпрацьовували навички роботи в команді, адже посилення громадянських компетентностей молоді є гарантією успішного розвитку громади в найближчому майбутньому. Челендж продовжується, досліджуємо наступну тему..
Координатор проєкту - головний спеціаліст управління освіти Каховської міської ради Оксана Круковська.

Фото: