UKR
Четвер 28 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Рахунки КПТМ “Каховтеплокомуненерго” залишаються заблокованими: потребується екстрена оптимізація та реформування підприємства


06.09.2021

      Як вже повідомлялося раніше, Каховка цілковито відмовилася від централізованого опалення житлових будинків. Наразі КПТМ “Каховтеплокомуненерго” переживає найбільшу кризу за історію свого існування: борги підприємства збільшились до 32 мільйонів, а рахунки — заблоковано.

       Схожа ситуація виникла більш ніж на 60 аналогічних підприємствах України, а загальна сума заборгованості суб’єктів ринку природного газу перевищила 100 млрд гривень. Спричинено це тим, що у лютому Кабінет Міністрів України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Акціонерне товариство “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” та Асоціація міст України підписали меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким комунальні підприємства не стануть підвищувати ціни на опалення, а держава, зі свого боку, — здійснить реструктуризацію їхніх боргів.

       Відповідний законопроєкт про реструктуризацію боргів теплопостачальних організацій було прийнято лише в липні. Місцева влада Каховки вважає цей законопроєкт відправною точкою для аудиту боргів, аналізу причин їх виникнення, ухвалення додаткових нормативних актів та остаточного врегулювання проблеми, що виникла на КПТМ “Каховтеплокомуненерго”.

       На самому підприємстві вважають, що кризову ситуацію можна було б не допустити, якби у 2018 році замість популістського рішення дозволити хаотичні відключення абонентів, тодішня місцева влада пішла шляхом повної відмови постачання тепла приватним абонентам та реформування підприємства. Лише протягом останніх трьох років від централізованого опалення відключилися мешканці 1502 квартир. Зменшення кількості споживачів призвело до розбалансованості системи та накопичення боргів КПТМ “Каховтеплокомуненерго”.

       У І кварталі 2021 року, незважаючи на стрімке зростання ціни газу, підприємство не збільшувало тарифів (з 2018 року). Все це завдало збитків, які не компенсує ані місцева влада, ані держава. За підрахунками фахівців, протягом 2019-2021 років різниця між реальними затратами і тарифом спричинила збитки у розмірі 14 млн 374,4 тис грн.

      За прогнозами підприємства, якщо все залишити як є, на потенційному старті нового опалювального сезону бюджет поніс би збитки у розмірі ще 5 млн грн., а абоненти отримали б щонайменше вдвічі більший тариф. Тож екстрена оптимізація та реформування підприємства — єдиний вихід із ситуації. До прикладу, у сусідній Новій Каховці таку “реформу” почали реалізовувати ще у 2012 році.

       Наразі на КПТМ “Каховтеплокомуенерго” продовжуються роботи із оптимізації котельних, яких у кінцевому результаті залишаться лише дві: одна забезпечуватиме опаленням школу №6 та дитсадок “Веселка”, інша — молодшу школу №1. Для опалення інших об’єктів комунальної та бюджетної сфери залучать приватне підприємство, яке встановить свої котли на альтернативних джерелах енергії. Крім зменшення навантаження на бюджет, місто отримає ще й значно нижчу, ніж у випадку опалення газом, ціну за тепло.