UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Правила поводження з тваринами. Верховна Рада України прийняла нові норми


16.09.2021

6 серпня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу», який впроваджує в Україні європейські стандарти поводження з тваринами. На його ухваленні тривалий час наполягали зоозахисники.
Документ узгоджує українське законодавство з низкою директив ЄС, що мають стосунок до Європейської конвенції про захист тварин.
Так, Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» передбачає зокрема заборону вбивства тварин для регулювання їхньої чисельності (шляхом отруєння, евтаназії тощо) та жорстоке поводження з безпритульними тваринами.
Закон також забороняє використовувати тварин у рекламі розваг і закладів харчування, утримувати хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах чи вдома - зокрема отруйних змій та хижих птахів.
Окрім того, нові правила передбачають заборону жебракувати та надавати фотопослуги з дикими тваринами - за винятком, коли йдеться про цирки, зоопарки та дельфінарії.
Згідно з новими правилами, не можна також залишати тварину в закритому салоні авто за відсутності в ньому людини при температурі повітря більше +20ºС та менше +5ºС.
Забороняється також залишати домашню тварину прив’язаною, якщо довжина прив’язі становить менше 20 метрів - окрім сторожових собак, для яких довжина прив’язі має складати принаймні 10 метрів.
При цьому в тварини - навіть якщо вона прив’язана - має бути можливість сховатися у якомусь приміщенні чи споруді при температурі більше +20ºС або менше 0ºС.
Новий закон також не дозволяє без нагляду залишати домашню тварину прив’язною в громадських місцях - поблизу зупинок, магазинів тощо.
Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягати до адміністративної відповідальності, з 16 - до кримінальної.
Максимальне покарання за жорстоке поводження з тваринами, порушення правил їхнього транспортування, яке призвело до їхнього каліцтва чи смерті, нацьковування тварин одна на одну, публічні заклики до жорстокого поводження - позбавлення волі на строк до 3 років.
Покарання за ті самі дії, якщо вони вчинені у присутності неповнолітніх, може становити до 5 років в’язниці.
Постраждалу тварину конфісковуватимуть, а її власника зможуть позбавляти права на утримання тварин на 5 років.

Інформація з офіційного сайту Херсонської обласної державної адміністрації