UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Праведник народів світу Савелій Цибульніков – рятівник єврейських дітей Каховщини


14.05.2021

14 травня 2021 року Україна вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Пам’ятну дату в лютому цього року запровадила Верховна Рада України відповідною постановою.
Станом на 1 січня 2020 року 2659 громадян України удостоєні Державою Ізраїль звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту. Їх історії дбайливо зберігає меморіальний музей «Яд ва-Шем» в Єрусалимі. Серед них і історія настоятеля Каховської Свято-Покровської церкви - отця Савелія.

З історії міста.
У вересні 1941 року у Каховку увійшли війська нацистської Німеччини. Два довгих роки місто було окуповане гітлерівцями. Незліченні страждання, горе і смерть принесли ці роки мешканцям нашої громади. Особливо трагічною була доля єврейського населення, яке становило у 1941 році, за різними підрахунками, від 10 до 25% від загальної кількості каховчан.
У той час механізм масового знищення євреїв вже працював на повну потужність у всіх країнах Європи. Населення більшості країн, що потрапили під окупацію, виражало свою солідарність з переслідуваними євреями. Неєвреям, що ризикували в роки окупації життям заради порятунку євреїв, присвоєно в Ізраїлі почесне звання «Хасидей уммот ха-олам» (Праведники народів світу). Серед них і історія настоятеля Каховської Свято-Покровської церкви - отця Савелія. Саме він в роки окупації Каховки нацистами, ризикуючи життям, врятував багато єврейських дітей, таємно перехрещуючи їх в православну віру. За допомогу, надану єврейському народові в роки Другої світової війни, архімандриту Сергію (в миру Савелію Андрійовичу Цибульнікову) в 2001 році інститутом «Яд ва-Шем» в Єрусалимі присвоєно почесне звання «Праведник світу» (посмертно). Його медаль і Почесна грамота знаходяться в цьому музеї.
На жаль, врятувати всіх було неможливо. Напевно, в кожному окупованому нацистами населеному пункті був свій «Бабин Яр». В цьому трагічному списку і Каховщіна. У перші ж дні окупації німці приступили до «чисток населення». Саме 25 вересня 1941 року стало одним з найстрашніших днів в історії нашого краю. У поліцію зігнали біля тисячі каховчан, переважну більшість яких становило єврейське населення, та почали масові розстріли (це місце зараз на дні Каховського водосховища). Після цього почали вивозити на хутір Терни (поблизу Малої Каховки) жінок, дітей та літніх людей. За допомогою зрадників-поліцаїв привозили людей до колодязя глибиною 40 метрів, де розстрілювали, а потім мертвих або поранених кидали до криниці. Дітей, щоб не витрачати кулі, кидали живцем та засипали землею. Очевидці малокаховчани згадують, що, ідучи вранці на роботу, бачили калюжі крові та чули стогін вмираючих... Так колодязь на хуторі Терни став братською могилою для понад двох тисяч по-звірячому вбитих нацистами беззахисних і безпомічних літніх людей, жінок і дітей. Ще багато років каховчани не могли проходити повз це місце без сліз та назавжди запам’ятали імена рідних, друзів або сусідів, які навічно залишилися в тому колодязі...

5 вересня 2014 року на цьому місці відбулося відкриття пам’ятника жертвам цієї страшної трагедії. На чорному мармурі - імена і вік закатованих: від немовля до 80 років... Та пам’ятник став не лише місцем увічнення пам’яті жертв кровопролитної розправи, а й постійним нагадуванням та застереженням до чого може призвести бажання одних людей панувати над іншими за расовою, національною, релігійною або ідеологічною ознаками.