UKR
Субота 20 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ПОШУКОВУ ЕКСПЕДИЦІЮ ПРОДОВЖЕНО


13.08.2015

12 серпня за ініціативою Каховського історичного музею та організаційної підтримки відділу у справах молоді та спорту відбулась друга пошукова експедиція "У пошуках місця загибелі командарма Хоменка". Місце експедиції - Горностаївський та Великолепетихський райони, а точніше район Марінської та Червоноблагодатівської сільських рад, сіл Середнє і Лопатки, де 6 листопада 1943 року трагічно загинули командувач 44-ї армії (417-а ст. дивізія визволила 2 листопада 1943 року Каховку) генерал-лейтенант Василь Опанасович Хоменко та командувач артилерією 44-ї армії генерал-майор Семен Олексійович Бобков. Місце їх поховання - м. Мелітополь, а загинули вони десь в районі с. Марінське.
У складі пошуковців (20 чол.) були: практиканти відділів міської ради 2014-2015 років, працівники Каховського історичного музею (Світлана Сидьолкіна, Денис Костиря), власний кореспондент газети "Новий день" Олег Батурін, стажер газети "Каховська зоря" Олег Терещенко, кандидат історичних наук Світлана Батуріна, генерал козацтва Юрій Властов тощо. Спочатку члени експедиції навідались в село Марінське. Саме тут надвечір 6 листопада 1943 року в останнє бачили в живих обох генералів Хоменка В.О. та Бобкова С.О. В селі Марінське члени експедиції зустрілись з секретарем сільської ради Щербиною Н.В. Вона коротко ознайомила з історією села, яке колись заселяли німці-колоністи і називалось воно Марієнфельд. Далі відбулась екскурсія по селу, в якому ще залишились будинки німецьких колоністів. В одному будинку одночасно розмістились пошта, сільська та шкільна бібліотеки. В колишній кірсі "Непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії" розмістився сільський клуб, в якому в роки визволення Північної Таврії був польовий шпиталь. Деякі будівлі перебудовані під господарчі споруди, а в багатьох інших проживають сучасні мешканці села.
Відвідали і Меморіальний комплекс на сільському кладовищі, де поховано більше як 600 радянських солдат, які загинули при штурмі німецького плацдарму в районі Великої Лепетихи в 1943-1944 роках. Частина солдат померла від ран в польовому шпиталі. У центрі села меморіальний комплекс загиблим односельчанам, на якому мешканці села (для нас це була новина) встановили символічні пам’ятники загиблим генералам Хоменку В.О. та Бобкову С.О. Учасники експедиції доїхали до посадки часів війни, а потім пройшли близько 8 км. до дороги с. Князьгригорівка - с. Середнє - с. Лопатки. Визначили початок балки "Болгарки", де і трапилась трагічна подія. Після цього члени експедиції також відвідали Меморіальний комплекс на місці колишнього хутора Соломки. Саме на цьому місці знаходиться найбільше братське поховання часів війни на Херсонщині. Цифри називають від 3,5 тисяч до 10 тисяч. Саме тут всі чотири села Червоноблагодатівської сільської ради щорічно відзначають День Перемоги. На завершення піднялись на курган Акопа Адамяна. Експедиція "У пошуках місця загибелі командарма" не завершилась, вона буде продовжена в 2016 році.

© Фотографії Яни Ковальчук

 

Фото: