UKR
Четвер 28 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ПО МІСЦЯМ КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ


08.08.2016

 

У серпні 1990 року біля могили Запорізького кошового отамана Івана Сірка, що в декількох кілометрах від села Капулівка (Нікопольський р-н, Дніпропетровська обл.) на території колишньої Чортомлицької Січі, уперше відбулося багатолюдне Всеукраїнське козаче свято під назвою “Дні козацької слави”. На мітингу, за пропозицією письменника Володимира Яворівського, було прийнято рішення – кожної першої суботи серпня збиратись в цьому місці на тризну та поминати козаків-запорожців.

Рано вранці 5 серпня 2016 року делегація, яку очолив начальник відділу у справах молоді та спорту Віктор Зубков, виїхала з Каховки. У складі групи були представники куренів Каховської паланки УДЮТ “Січ” (“Джура” і “Скіф”), козаки Каховського Козачого товариства (отаман, депутат міської ради Олександр Глущенко), козаки Херсонської паланки Міжнародної організації “Військо Запорізьке” (отаман Юрій Властов), козацькі берегині, практиканти органів місцевого самоврядування 2016 року та інші. На урочистому святкуванні (біля підніжжя Бабиного кургану) 526-ї річниці Українського козацтва та вшанування пам’яті кошового Івана Дмитровича Сірка зібралося близько 1000 чоловік із різних куточків України. У дружньому козацькому колі виходили і висловлювали власну думку щодо сучасного становища України та Українського козацтва. Також, відбулась посвята 40 чоловік в джури й козаки. Цього року козаків-генералів не було, а з Народних депутатів України був тільки один - колишній комбат Юрій Береза. Безперечно, напередодні 25-ї річниці Незалежності, каховчани сподівалися побачити тут більше шанувальників козацтва, адже, повертаючись у минуле пам’ятаємо, що на зорі Незалежності України одних лише Народних депутатів України на тризні було близько 10 чоловік.

Після завершення офіційної церемонії (під час якої звучав Гімн України та була оголошена хвилина мовчання по загиблим захисникам України) міська делегація відвідала місце першого поховання Івана Сірка біля Капулівської школи. Важливо відзначити, що там досі стоїть бюст відважному кошовому отаману, який раніше стояв на Бабиному кургані. Потім делегація відвідала місце першого поховання кошового на березі Каховського водосховища, під кручами, якого покояться залишки найвідомішої Запорізької Січі - Чортомлицької, яку за наказом російського царату було знищено в 1709 році. Також відвідали козацький табір на “Співочому полі”, де в цей час традиційно проводяться виступи українських музик, а поряд знаходиться великий польовий табір козаків та козачат. Далі активісти відвідали й село Покровське, де була остання Запорізька Січ - Підпільненська або Нова (і яку теж російський уряд знищив в 1774 році, а її залишки теж знаходяться під водами Каховського водосховища). Наступним пунктом був “Покровський народний історико-краєзнавчий музей ім. П.І.Калнишевського”. Захоплюючу екскурсію з історії Запорозької Січі й історію села Покровське особисто провела директор музею Лариса Гладкочук.

Ось так і пройшла мандрівка “По козацьких місцях”. Учасники приїхали у Каховку з новими враженнями та приємними емоціями. Важливо зазначити: такі поїздки дозволяють нам дізнатися більше про історію нашої країни і варто не упустити шанс відвідати подібні заходи. Ми повинні пам’ятати і шанувати історію нашої Батьківщини, та ні в якому разі не забувати, що ми – майбутнє нашої країни. Від імені делегації хотілось би також подякувати й отаману Херсонської паланки Міжнародної організації “Військо Запорізьке” Юрію Властову, який протягом мандрівки постійно розповідав про історію Українського козацтва та про життя Івана Сірка.


Фотографії Дедюх Анастасії

Фото: