UKR
Четвер 28 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ПАМ’ЯТЬ, ЯКІЙ НЕ ЗНАТИ ЗАБУТТЯ


10.05.2016

71 рік як відгриміли залпи війни, але і сьогодні великий подвиг захисників і визволителів країни символізує перемогу справедливості, залишається невичерпним джерелом патріотизму та незламної віри в свої сили.
У листопаді 2004 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 8 та 9 травня Днями пам’яті і примирення. Україна разом з багатьма країнами Європи відзначає 8 травня як День пам’яті і примирення, а 9 травня - День перемоги над нацизмом. У ці травневі дні в кожній родині відзначають подвиг українського народу, наш внесок у перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні.
У Каховці 8 травня в День пам’яті та примирення каховчани взяли участь у акції "Перша хвилина миру" з символічним запаленням вогню миру о 23:01.
Цією акцією присутні висловили повагу всім борцям проти нацизму, увічнили пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни та військових злочинів проти людяності. Нехай ті страшні дні вже так далеко від нас, але вони були, це наша історія, це фундамент нашого сучасного життя. Нам важко уявити, через що довелося пройти мільйонам людей, які брали участь в тій кривавій, страшній війні. Віддаючи данину пам’яті, ми пам’ятаємо - з вдячністю і сумом - про те, як рідні нам і зовсім незнайомі люди віддавали своє життя за країну, свободу, майбутнє своїх дітей. Каховчани зробили достойний внесок у боротьбу з нацизмом. Вони відправили на фронти Другої світової війни більше 6000 чоловік, на вівтар перемоги поклали 3985 життів.
9 травня, у День Перемоги над нацизмом, у місті панувала особлива атмосфера патріотизму та подяки ветеранам за мир, відвойований такою дорогою ціною. За традицією, пройшла урочиста хода ветеранів та молодих каховчан до меморіалу "Вічний вогонь". Тут, на Алеї Слави, зібралися ветерани, керівництво міста, молодь, члени громадських організацій. Десятки каховчан та гостей міста ще до офіційного відкриття мітингу на честь 71-ї річниці Перемоги поклали квіти до Вічного вогню на Алеї Слави та до пам’ятників і пам’ятних знаків, які вшановують ці події. На вулицях міста вітали ветеранів та дітей війни. Було дуже багато державної символіки, а молоді активісти міста вже третій рік поспіль шанобливо пронесли велике знамено прапора нашої держави.
Під час мітингу каховчан зі святом вітали: міський голова Андрій Дяченко, голова районної державної адміністрації Валерій Салтиков, керівник міської громадської організації "Ветеран", дитина війни та Почесний ветеран України Олександра Дар’їна, військовий комісар Ігор Велікорецький, член міського учнівського парламенту старшокласників Дмитро Воробйов, благочинний Каховського округу протоієрей Миколай Бойко. Мітинг супроводжувався виступами колективів міського відділу культури. Яскраві і зворушливі, веселі і ті, що змушують задуматися, номери художньої самодіяльності викликали на обличчях присутніх і посмішки, і сльози.
Наприкінці мітингу біля Вічного вогню виросли гори квітів.
Після цього присутні розділилися: одні пішли на фронтовий привал біля міського клубу "Ветеран" на набережній, інші пригощалися смачною солдатською кашею у парку біля Вічного вогню. Весь день на вулицях міста грали фронтові мелодії, гуляли, поздоровляючи один одного з святом, люди, а ввечері на площі біля МПК "Меліоратор" пройшов концерт аматорських колективів міста.


© Фотографії Владислави Базилевич

 

Фото: