UKR
Четвер 28 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Памʼять і біль Афганістану


15.02.2021

Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовими, 711 дітей - сиротами. Більше 8 тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Це страшна ціна, яку заплатило покоління, народжене у 60-х. Не одним сивим пасмом закосичена ця дата - 15 лютого, день, коли нарешті в далекому 1989 році закінчилась для народів колишнього СРСР десятирічна кривавиця трагічної війни в Афганістані.
Крім воїнів-афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. У період незалежності в миротворчих операціях за межами країни загинуло 49 військових.
З нагоди цього пам’ятного дня у Каховці та старостинських округах пройшла низка заходів. Так 12 лютого за ініціативою громадських організацій: Каховський підрозділ ВГО "Кордон", Каховське районне та міське товариства воїнів-інтернаціоналістів відбулася робоча зустріч міського голови Віталія Немерця та представників відділів, управлінь і організацій різних форм власності з представниками організацій воїнів-інтернаціоналістів. Зустріч пройшла продуктивно, багато з окреслених питань щодо медичного забезпечення та соціальних гарантій було вирішено. А голова Каховського підрозділу ВГО "Кордон" Олександр Назарук вручив грамоти і подяки від організації тим, хто стояв у витоків волонтерського руху у закладах освіти у 2014 році, і тим, хто своїм професіоналізмом та небайдужістю допомагає сьогодні: начальнику управління праці та соціального захисту населення Андрію Скрипніченку; колишній завідувачці ДНЗ №5 міста Людмилі Завгородній; Володимиру Литвиненку і Андрію Приймі, керівникам ТОВ Каховське АТП-16506.
Також до річниці виведення військ з Афганістану у Роздольненській бібліотеці оформлено виставку однієї книги - Світлана Алексієвич «Цинкові Хлопчики». Ця книжка лауреата Нобелівської премії Світлани Алексієвич присвячена війні в Афганістані. Її перша публікація в далекому 1989 році була сенсаційною - на той час не всі розуміли, що саме відбувається в далекому Афгані, за що саме там гинуть радянські військові. Без цього роману вже неможливо уявити історію афганської війни й останніх років радянської влади. На його сторінках розкрито правдиві реальні життєві сюжети про ту війну в спогадах тих, чиї життя розділилися на до і після, передано горе матерів «цинкових хлопчиків», які прагнули дізнатися правду про те, як і за що воювали та гинули в Афгані їхні сини. Книгу «Цинкові хлопчики» Світлани Алексієвич бібліотека отримала від Українського інституту книги.
Учні та педагоги Чорноморівської гімназії вшанували пам’ять хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіальної дошки загиблому односельцю воїну-афганцю Анатолію Кусайку та пам’ятного знаку на вулиці Кусайка. В закладах загальної середньої освіти проведено тематичні години спілкування з історії війни в Республіці Афганістан «Обпалені війною..». В Чорноморівській гімназії проведено екскурсії до шкільного музею за тематикою: «Наші односельці - учасники бойових дій в Афганістані». Підготовлено усний журнал для учнів 5-9 класів «Відлуння Афганістану: пам’ять нетлінна».
15 лютого у Свято-Покровському кафедральному соборі пройшла панахида за усіма загиблими, після чого присутні воїни-інтернаціоналісти, члени їх сімей та друзі прийшли на Алею Слави покласти квіти до памʼятника на честь наших земляків. До присутніх звернувся член правління міської організації воїнів-інтернаціоналістів Володимир Ремез, керуючий справами виконкому Віталій Чернявський, голова райдержадміністрації Сергій Перетятько, голови організацій Олександр Назарук, Костянтин Мєшков, Наталія Скін (яка приєдналася онлайн), начальник УПСЗН Андрій Скрипніченко. Продовжився день теплою зустріччю у колі побратимів у вітальні Каховського міського культурно-методичного закладу. Щирі слова підтримки та взаєморозуміння, чудові аматорські виступи та відеоряд повертали учасників заходу у спогади минулого.
Давайте ж і ми з вами будемо пам`ятати ветеранів, виявлятимемо розуміння до тих, хто пройшов через війну і для кого вона триває й досі: у спогадах, у снах, у думках. Вони на це заслуговують.

Фото: