UKR
П'ятниця 19 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Отруйне сміттєзвалище планують перетворити на сучасний полігон ТПВ


27.11.2020

Аналіз сфери поводження з побутовими відходами в Україні за 2019 рік, який розміщено на офіційному сайті Міністерства розвитку громад та територій України свідчить про те, що в Україні за 2019 рік утворилось майже 53 млн. м3 побутових відходів, або понад 10 млн тонн, які захоронюються на 6 тис. сміттєзвалищ і полігонів загальною площею майже 9 тис. га. Завдяки впровадженню, в 1462 населеному пункті роздільного збирання побутових відходів, роботі 34 сміттєсортувальних ліній, 1 сміттєспалювального заводу і 3 сміттєспалювальних установок перероблено та утилізовано близько 6,1 % побутових відходів, з них: 2 % спалено, а 4,1 % побутових відходів потрапило на заготівельні пункти вторинної сировини та сміттєпереробні лінії.
Щодо полігонів побутових відходів, то на 19 полігонах влаштовано систему вилучення біогазу та експлуатуються когенераційні установки, потужність яких досягла 26 МВт. Кількість утилізованого біогазу у 2019 році становить 48.5 млн м3 (50% метана). Кількість виробленої електроенергії у 2019 році - 92.1 ГВт*год.
Разом з тим, кількість перевантажених сміттєзвалищ становить 258 од., а 905 од. не відповідають нормам екологічної безпеки. Ця проблема не нова і для Каховки. Чи не кожного вечора у соцмережах зʼявляються дописи про забрудненість повітря. Разом з опалим листям горить і безліч різноманітного сміття, що в рази посилює забруднення атмосфери. Наприклад, при згорянні поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70-ти різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.
Враховуючи важливість питання, цього тижня міський голова Віталій Немерець відвідав наш полігон ТПВ та знайшов його у вкрай занедбаному стані. "Те, що нині відбувається на міському сміттєзвалищі - інакше, як жахіттям назвати не можливо: горить, чадить, отруює навколишнє середовище і повільно вбиває кожного з нас", - прокоментував міський голова сучасний стан обʼєкта. Водночас Віталій Анатолійович зазначив: "Наші діти повинні дихати чистим повітрям і пити чисту воду, саме тому я маю твердий намір створити сучасний полігон ТПВ - екологічний, який буде відповідати всім необхідним стандартам".
Але зрозуміло, що створення подібного полігону - масштабний та дорогий проект, здійснити який під силу лише державі. І держава цілком зацікавлена в цьому. То ж, найближчим часом Каховська міська територіальна громада має намір укласти меморандум з сусідніми населеними пунктами, та спільно подати заявку до профільного міністерства в рамках Великого Будівництва на створення сучасного полігону ТПВ з газовідведенням, сортуванням та, частковою переробкою сміття на виробництво біогазу. Так ми не тільки зможемо вирішити проблему, а і отримаємо користь від продуктів життєдіяльності міста.

Фото: