UKR
Вівторок 19 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

“НАША ВОЛЯ ВИПЛЕКАНА БИТВАМИ, ДИХАЄ ОБІЙМАМИ СТОЛІТЬ...”


17.10.2016

14 жовтня вся Україна відзначала одразу три свята. Споконвіку це День Покрова Пресвятої Богородиці, який наші прадіди відзначали ще з часів хрещення Київської Русі. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. А з 2014 року указом Президента України Петра Порошенка на свято Покрови призначено День захисника України.
То ж із самого ранку у Свято-Покровському кафедральному соборі розпочалося святкове богослужіння, а на подвірʼї розгорнувся благодійний ярмарок виробів декоративно-ужиткового мистецтва та домашньої випічки, яку жертвували небайдужі каховчани та представники БФ "Лепта" і "Православного батьківського комітету", адже усі зароблені від ярмарку кошти підуть на допомогу важкохворим дітям.
О 9:00 від Собору до хреста у Козацькому сквері на честь гетьмана Богдана Ружинського та славних запорозьких козаків рушила вулицями міста святкова хода козаків, козачат та громадськості. Біля хреста колона зупинилася. Для підняття Державного прапору України та козацького прапору запросили наказного отамана Каховської паланки УДЮТ "Січ", сотника Каховського Козачого товариства, капітана Збройних Сил України Миколу Огданця та юну козачку з куреня "Степові яструби" Катерину Богачук (Дудчинська ЗОШ І-ІІІ ступенів). Після цього присутні поклали квіти до памʼятного знаку та, враховуючи прохолодну погоду, рушили до Школи мистецтв, де на них чекало продовження урочистостей. Тут радували присутніх яскравими виступами козаки та козачата з різних куренів. Присутніх привітали голова райдержадміністрації Валерій Салтиков та начальник відділу у справах молоді та спорту Каховської міської ради Віктор Зубков, який вручив грамоти міського голови найкращим у сфері козацького виховання. Представник Свято-Покровського кафедрального собору отець Владислав привітав присутніх та провів святкове благословіння. І ось настала урочиста мить: посвята в козаки та козачата! Посвяту провели наказний отаман Каховської паланки УДЮТ "Січ" Огданець Микола, отаман Каховського Козачого товариства Глущенко Олександр, голова громадської організації "Каховський військово-патріотичний клуб "Сокіл" Кабаченко Олександр, отаман Херсонської паланки Міжнародної організації "Військо Запорізьке" Властов Юрій та представник Свято-Покровського кафедрального собору отець Владислав. То ж відтепер козачат в нашому місті побільшало! По завершенню посвяти усіх присутніх запросили на традиційний козацький куліш, який підготували козаки та берегині Каховського Козачого товариства.
Після обіду дійство розгорнулося у МПК "Меліоратор". Так, з 13:00 тут демонстрували фільм Сергія Якименка "На лінії вогню", а о 14:00 розпочалася святкова концертна програма до Дня захисника України. Перед присутніми виступили міський голова Андрій Дяченко та Каховський військовий комісар, підполковник Збройних Сил України Ігор Велікорецький, які привітали усіх зі святами та вручили грамоти найкращим з тих, хто захищає нашу країну та тих, хто активно допомагає бійцям. Гарний настрій подарували присутнім вихованці МПК "Меліоратор": протягом усього концерту у залі не згасали гучні оплески.
Також у цей день команда "Сокіл" ЗОШ № 4 взяла участь у обласних урочистостях з нагоди 305-річчя заснування Олешківської Січі, а на площі біля МПК "Меліоратор" пройшов ярмарок сільськогосподарської продукції.


Фотографії Владислави Базилевич

 

Фото: