UKR
Четвер 25 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цих злочинів


09.12.2021

З 2015 року, з проголошенням Генеральною Асамблеєю ООН відповідної Резолюції, 9 грудня в світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності та попередження цих злочинів. Гаслом дня слугує фраза «ніколи знову », а метою - запобігання та карання проявів геноциду, а також вшанування памʼяті його жертв.

Українцям добре відоме поняття геноцид, адже пережили Глодомор 1932-33 років, депортацію кримських татар 1944 року у складі Радянського союзу. Тож, такі памʼятні заходи, особливим болем та смутком, відбиваються в серці кожного громадянина.

Конвенція ООН визначає геноцид, як явище, що призводить до фізичної або психічної шкоди, негативно впливає на умови життя членів однієї групи, запобігає розмноженню в межах цієї групи, та характеризується примусовою передачою дітей однієї групи до іншої, а отже порушує норми міжнародного права.

Щоб попередити геноцид та конфлікти на його підґрунті вкрай важливо розуміти причини його виникнення. Зазвичай вони криються в ідентичності. Геноцид виникає в суспільствах із різними національними, расовими, етнічними та релігійними групами, які потрапляють в зони конфліктів на підставі ідентичності. Часто, такі конфлікти загострюються через бажання впливу та ресурсів, можливості реалізуватися, фундаментальних прав та свобод, та характеризуються ненавистю, дискримінацією і нехтуванням базовими правами людини.

Отже, для попередження геноциду варто вміти визначати дискрімінаційні фактори та вживати всіх можливих заходів, щоб зменшити або усунути його передумови. Важливі уроки історії не мають пройти повз нашу свідомість. Варто памʼятати, що жодна країна не є однорідною, тож геноцид - виклик, актуальний для всього людства.