UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

МИСТЕЦТВО ЯК ОБЕРЕГ НАШИХ ДУШ


21.07.2015

Творча та неординарна, непересічна особистість та витончена майстриня, в якої завжди багато ідей, друг нашого міста, чия творчість нерозривно пов’язана з Каховкою - це чарівна жінка Олена Колодич.
Олена народилася в Чорнянці, потім разом з батьками переїхала до нашого міста, де відвідувала гурток макраме в МПК "Меліоратор", а пізніше знову повернулася до Чорнянки, де в її гуртках при загальноосвітній школі займаються більше сімдесяти дітей. Майстриня розповідає, що Каховка та каховчани відіграли значну роль в популяризації її творчого доробку. Вона підтримує тісний зв’язок з Каховським історичним музеєм, картинною галереєю м. Нова Каховка, обласною науково-літературною бібліотекою ім. О.Гончара.
За освітою Олена художник-оформлювач, а зараз заочно закінчує другий курс Херсонського державного університету (факультет культури і мистецтва за фахом образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво). Варто відзначити, що Олена - педагог, як кажуть, від Бога: діти так і тягнуться до неї. Майстриня згадує зворушливий випадок, що вразив її: дівчинка-першокласниця, яка відвідувала її гурток, одного разу підійшла до неї, обійняла і тихесенько промовила: "Я хочу, щоб Ви були моєю мамою"... Це й не дивно, адже Олена Олександрівна має свій власний стиль роботи, для якого характерні доброта, чуйність, уважність до кожної дитини. Особливого значення у своїй роботі вона надає організації творчого співробітництва, формуванню у школярів уміння і бажання вчитися прекрасному. Учні з великим завзяттям та зацікавленістю відвідують гурток "Юні майстрині". На заняттях гуртка педагог активно впроваджує сучасні методи та форми організації навчального процесу. Її вихованці працюють з природним матеріалом, бісером, шкірою, хутром. Тим, хто не знає, може здатися, що серед вихованців майстрині виключно дівчатка, та це не так. Цікавляться різними техніками декоративно-ужиткового мистецтва і хлопчаки. А від робіт з бісеру та каміння просто очей не відвести! Красиві та неординарні витвори іноді виходять у хлопчаків навіть краще, ніж у дівчаток. Вихованці Олени Колодич були неодноразовими учасниками та призерами районних, обласних, республіканських виставок декоративно - ужиткового мистецтва.
Олена Олександрівна працює у РЦДЮТ з 2000 року, а декоративно-ужитковим мистецтвом займається від самого дитинства - батько Олександр Олександрович Селедцов був художником, закінчив художню академію в ГДР. Майстриня каже, що коли приходить творче натхнення, не може тримати його в собі і для себе - хоче поділитися з іншими, навчити дітей. Напевно, тому й роботи свої віддає легко і з задоволенням: нехай приносять радість і добро своїм новим власникам. До того ж майстриня та її вихованці виробляють витвори і для благодійних заходів: вже не один рік співпрацюють у Каховці з благодійним фондом "Лепта" та його директором, людиною безмежно щирої душі Світланою Бжезицькою.
Народна лялька захопила Олену Колодич на довгі роки, а майстриня з Каховки Світлана Трубнікова стала її провідником і наставником у цьому виді рукоділля. Роботи Олени - своєрідний творчий і магічний ритуал. Ляльки-мотанки, сюжетна лялька, дідух, вироби з соломи та листя кукурудзи - все це зроблено з душею і для душі. Про кожну зі своїх робіт Олена розповідає особливо, а "матеріали" - пшеницю, кукурудзу, трави - вирощує сама на своєму городі. В Олени декілька персональних виставок народної ляльки, а вдячні господарі її ляльок мешкають в багатьох країнах світу: Англії, США, Німеччині, Литві, Італії, Китаї та інших. Зараз майстриня працює над великим і цікавим замовленням: 100 ляльок-мотанок на 10-й фестиваль у Скадовську. Ляльки виходять на диво оригінальні. Ще майстриня разом з дітьми плете з клаптиків захисну сітку для наших військових, а її син в цей час проходить службу в армії.
На пропозицію першого заступника міського голови Павла Пуляєва взяти участь у проекті "Каховка - місто майстрів" відгукується з радістю і каже, що вже придумала майстер-клас, котрий проводитиме на ярмарку майстрів.

 


Фотографії Владислави Базилевич

 

Фото: