UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

КОЗАЦЬКИЙ СКВЕР ПРИКРАСИЛА СКУЛЬПТУРА КОЗАКА МАМАЯ


28.07.2016

27 липня в Козацькому сквері на міській набережній відбулось офіційне відкриття та висвячення малої архітектурної форми "Козак Мамай". Захід проходив в рамках міських заходів до Дня хрещення Київської Русі - України та до 25-річчя незалежності України. Образ козака Мамая - один з найпоширеніших і найзагадковіших в українській міфології. З одного боку, типове сюжетне зображення Мамая вважається мало не єдиною не канонічно християнською, а народною іконою.
Автор скульптури - Руслан Плієв, митець, руками якого виконанні скульптурні композиції в Новій Каховці, Черкеську та в Каховці. "Козак Мамай" побудований методом "народної будови", тобто за рахунок доброчинних внесків. На його відкриття зібралися юні козачата Каховської паланки УДЮТ "Січ", козаки з Каховки, Нової Каховки та Херсону, представники міської влади, громадськості духовенства, запрошені гості. Офіційну процедуру відкриття та висвячення малої архітектурної форми "Козак Мамай" було розпочато Гімном України у виконанні солістки МПК "Меліоратор" Ольги Гавриленко. Право відкрити скульптуру "Козак Мамай" було надано ініціатору її встановлення, отаману Каховського козачого товариства, депутату міської ради Олександру Глущенку та юним козачатам Тімуру Хижко та Аріні Чухрай. За православною традицією благочинний священник Покровської церкви м. Каховки - отець Павло освятив скульптуру.

З подякою ініціаторам виготовлення та встановлення скульптури виступив міський голова Андрій Дяченко. А Олександр Глущенко вручив грамоти Коша активним учасникам встановлення скульптури на честь відкриття малої архітектурної форми "Козак-Мамай": Руслану Плієву, Ярославу Микитину, Павлу Пуляєву, Олександру Бойку, Миколі Огданцю, Віталію Пісьміченко, Віктору Коваленку, Ігорю Бжезицкому, Олексію Степаняну, Юрію Борзунову, Миколі Баграєву, Олександру Карасевичу, Сергію Яременку, Павлу Філіпчуку, Руслану Солодовникову, козацьким сім’ям Зубкових та Дроздік, комунальній установі "Каховська районна об’єднана бібліотека ім. М.І.Братана". Олександр Глущенко проінформував присутніх, що відсьогодні Каховське козаче товариство оголошує конкурс на кращу козацьку екскурсію для дітей та молоді. У конкурсі можуть брати участь учнівська та студентська молодь. Термін подачі тексту екскурсії до 1 жовтня 2016 року. А вже 14-го жовтня під час проведення міських заходів з нагоди Дня Святої Покрови, Дня Українського козацтва та Дня захисника України переможці проведуть свої перші екскурсії тут, для юних козачат. Перед присутніми виступили козаки з Херсону Олег Сінаєв, Михайло Запорожець та козак - бандурист Євген Ветрук. Присутнім подарували свою творчість Дар’я Харитонова (вірш Лариси Пахльовскої "Козацькі оркестри") та Аліна Коринецька (пісню "Україна"). А на завершення, за традицією, - колективне фото учасників заходу та козацький куліш.

 

Фотографії Олександри Остапенко та Олександри Окул

 

 

Фото: