UKR
П'ятниця 19 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Карантинний шкідник — Американський білий метелик


30.08.2021

Американський білий метелик (наукова назва - Hyphantria cunea Drury) - карантинний шкідник, який пошкоджує 250 (за деякими даними понад 300) видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Особливо сильно ушкоджує шовковицю, клен, горіх, яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, тополю та ін. При цьому в умовах нашої країни перше покоління шкідника майже завжди розвивається на шовковиці, а друге покоління - на клені, горіху, яблуні та інших плодових деревах.
Зазвичай забарвлення крил метеликів білосніжне із шовковистим відливом, але іноді зустрічаються метелики з чорними або темно-коричневими плямами на крилах. Розмах крил метеликів - 2,5-3,5 см. Гусені від світло-салатового до коричнево-сірого кольору, опушені. На спинній частині є два ряди чорних бородавок і три ряди оранжево-жовтих бородавок з боків. Голова блискуча чорна (іноді коричнева). Інтенсивність опушення зростає по мірі зростання гусениці. Доросла гусениця завдовжки 25-40 мм.
          Один метелик може відкладати від 300 до маже 2000 яєць. Після відродження гусениці починають живитись і будувати гніздо, оплетене павутинням. До 6-го віку гусениці знаходяться в гнізді все рідше, а гусениці 7-го віку розповзаються вже по всій кроні дерева і живуть поодиноко. Часто (при спалахах розмноження) гусениць старших віків можна побачити на стовбурах дерев, парканах та стінах будинків. Вони можуть розповзатись на 20-25 м, у цей час вони особливо ненажерливі. Заляльковується шкідник в тріщинах під корою дерев, в сухому листі, рослинних рештках, тріщинах будівель, парканів, у ґрунті (на глибині 1,5-3 см).
          При середній щільності популяції, дерева та кущі повністю втрачають листя, натомість залишаються вкритими павутинням, екскрементами та линочними шкірками, які викликають алергічні реакції у людей, зуд шкіри, тощо.
          А тепер про боротьбу! Слід наголосити що боротьбу необхідно проводити на ранніх стадіях. Перші прояви початку зараження можна побачити в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня. Чи не єдиним доступним методом боротьби в умовах населених пунктів є агротехнічні заходи - це зрізання та спалювання гілок з гніздами, видалення мертвої кори, обмазування стовбурів вапном, обкопування дерев відповідно до проекції крони. Можливе застосуванні ловчих поясів із картону чи гофропаперу. Виявлені гнізда, а іноді і яйцекладки, необхідно зрізувати і спалювати разом з гусеницями, а ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м обприскувати інсектицидами контактної або системної дії згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Ліквідація цього метелика хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону у населених пунктах, а також з технічних причин - для обприскування дерев необхідна спецтехніка, а ще гусениці старших віків є захищеними від хімпрепаратів, тощо. Препарати проти американського білого метелика слід використовувати з обережністю, тому що вони токсичні. Дуже важливо дотримуватись заходів безпеки та використовувати особисті засоби захисту.
           У населених пунктах для знищення гусені обох поколінь можна обприскувати багаторічні насадження біологічними препаратами (Актофіт, 0,2 % к.е. (2,0 л/га), Бітоксибацилін рідка і пастоподібна форми (2-3 л/га), Ліпоцід, Скарадо М).
           Застосування біологічних препаратів проти молодших віків гусені американського білого метелика за відсутності опадів протягом 3-5 діб у різних препаративних формах забезпечують високу ліквідаційну ефективність (85-100 %).
           Біологічні препарати, як правило, діють повільніше, ніж хімічні. Так, загибель гусені під дією бактеріальних препаратів настає на третю-п’яту добу після обробки, а максимальна - на 7-10. Проте після їх застосування комахи швидко припиняють живлення і пошкодження рослин. Крім того, біопрепарати проявляють післядію у наступних поколіннях шкідника: в імаго, що вижили після обробки, знижується плодючість, зменшується відродження гусені, відмічається вища їх смертність, що в подальшому послаблює їх життєздатність.
           Проведення механічних та хімічних заходів боротьби із американським білим метеликом дасть змогу у найближчий час знищити цього шкідника. Але варто зауважити, що боротьба повинна проводитися кожним господарем.


За інформацією головного спеціаліста відділу фітосанітарних заходів на кордоні Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби - О.А.Пенязєвої

 

Фото: