UKR
П'ятниця 19 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

КАХОВЧАНИ ДОЛУЧИЛИСЯ ДО ПРОЕКТУ РОЗВИТКУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В УКРАЇНІ


30.09.2015

28 вересня в Запоріжжі в рамках проекту «Вдосконалення Національної стратегії громадянського суспільства в Україні» відбувся перший регіональний круглий стіл. Представники громадських організацій та органів виконавчої влади Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей провели обговорення пропозицій щодо змін «Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні» у світлі нових реалій: соціально-політичних трансформацій, які відбуваються в країні, підвищення ролі організацій громадянського суспільства (ОГС), здійснення євро інтеграційного вибору України, взятих міжнародних зобов’язаннях зміцнення демократичних інституцій, забезпечення прав і свобод людини. Від Каховки участь у роботі в рамках проекту взяв участь голова Громадської ради при виконавчому комітеті Каховської міської ради Олександр Глущенко.
В ході спілкування було відзначено кількісне та якісне зростання громадських об’єднань в Україні, так, за даними Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, станом на 1 липня 2015 року зареєстровано 67938 громадських об’єднань, 14496 благодійних організацій, 1386 органів самоорганізації населення та 272 творчі спілки. Але стосовно кількості на 10000 мешканців Україна поступається посткомуністичним державам-членам ЄС в 4-22 рази, при цьому значна кількість формувань фактично не веде діяльності та не звітує про таку діяльність або доходи. Наголошувалось, що окрім здійснення громадського представництва, громадського контролю і моніторингу дій органів місцевого самоврядування велике поле для діяльності ОГС - надання соціальних послуг населенню як в рамках соціальних проектів так і в рамках замовлення органами виконавчої влади з бюджетним фінансуванням. Також потрібне навчання представників ОГС для участі в конкурсах проектів на отримання фінансової підтримки. Як приклад, в Каховці вже декілька років в рамках програми «Молодь» проходить конкурс проектів серед місцевих молодіжних громадських організацій на отримання міні грандів з фінансуванням з місцевого бюджету і реалізацією програм у місті.
Це перший захід, який проведено спільними зусиллями Адміністрації Президента України та Координатором проектів ОБСЄ в Україні. Наступні чекайте в Одесі, Чернігові, Тернополі, Львові, Харкові та Краматорську. А Нова Стратегія визначатиме основні напрямки та тенденції розвитку громадянського суспільства на період 2015 - 2020 рр.

Фотографії    Олександра Глущенка

Фото: