UKR
П'ятниця 19 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Як у Вільній Україні відзначали День села


07.10.2021

02 жовтня мешканці Вільної України відзначили День села. На народні гуляння зібралися чи не всі селяни – від малого до великого.

З привітаннями та подарунками на свято завітали: міський голова Віталій Неремець, заступник міського голови Галина Лобунько, староста сіл Роздольне та Вільна Україна, старости села Чорноморівка, села Коробки та села Малокаховка.

Міський голова Віталій Немерець привітав селян такими словами: «Серед вільного південного степу знаходиться мальовнича оаза, село з патріотичною назвою – Вільна Україна! Завдяки реформі децентралізації у 2020 році Каховка і Вільна Україна стали єдиною громадою. І я цим дуже пишаюся. Тепер ми разом будемо жити, розвиватися і крокувати вперед до процвітання. Цього осіннього святкового дня бажаю усім селянам міцного здоров’я, родинного щастя, миру, добробуту та радості. Божого вам благословення!».

До святкової дати подарунками було відзначено:

- трударів, ветеранів села — Шпагіних Миколу та Катерину, Воропаєвих Анатолія та Ольгу;

- поважних та найстарших мешканців села — Мінінок Галину, Пирогову Галину, Масюткіну Ганну, Мусаєву Фаїну, Воропаєву Віру та Туркова Тимофія;

- наймолодших мешканців села — Романченка Марка та Олійник Мію.

Упродовж свята на площі перед сільським клубом діяли різноманітні локації:

- на галявині діти бавилися разом з веселими аніматорами;

- в імпровізованому тирі усі охочі могли спробувати себе у стрільбі з гвинтівки;

- мешканці робили фото біля чудової осінньої фотозони.

Усіх присутніх на святі вітали солісти — Володимир Юлюгін та Юлія Ващенко, вокальний ансамбль «Вербиченька», народний ансамбль танцю «Надія». Молоді зірочки села Вільна Україна — Гуменюк Софія та Ковбаса Кіра подарували всім сучасний танок «Тік-Ток», а маленький мешканець села Воропаєв Марк вразив своїм виконанням вірша про Україну.

Наостанок всі поласували смачним кулішем. Свято села відбулося на славу!

Усі фото можна переглянути за посиланням: https://cutt.ly/7ENVirN .


Історія села Вільна Україна

У 1921 році у висілках Вільна Україна налічується 13 господарств, в яких мешкає 56 селян.

У 1951 році село почало розбудовуватися: з’явилися будівлі птахоферми, ферми великої рогатої худоби, конюшні, магазини, контори.

У 1954-55 роках побудували сільський клуб, в якому відкрилася бібліотека.

У 1968 році збудовано дитячий садок, а у 1970 році в селі збудовано їдальню і 2 гуртожитки. Запрацювала початкова школа.

На радгоспних полях вирощувалися високоврожайні зернові, рицина, соняшник, але найбільшою гордістю селян були солодкі велетенські кавуни.

Сьогодні в селі функціонують два магазини, фельдшерсько-акушерський пункт, бібліотека, сільський клуб, курсують автобуси до районного центру.

Завдяки спільним зусиллям та порозумінню із комунальниками в селі встановлено частотний перетворювач, а в кожному домогосподарстві встановлено лічильник води, тому водопостачання отримується цілодобово. Крім того, вулиці села (Каховська, Першотравнева та Петровського) асфальтовані та освітлені ліхтарями, які мешканці села встановили за власний кошт.

Вільна Україна продовжує жити і процвітати, молодь залишається в селі, народжуються діти, вирішуються проблеми соціально-культурного розвитку села.

 

Фото: