UKR
Четвер 18 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ЯК КОЗАКИ НА СІЧ ЇЗДИЛИ


04.08.2014

  alt  У серпні 1990-го року біля могили знаного кошового Івана Сірка що в двох кілометрах від села Капулівка Нікопольського району Дніпропетровської області, на території колишньої Чортомлицької січі, вперше відбулося багатолюдне всеукраїнське козаче свято назване «Дні козацької слави». Тоді ж за пропозицією письменника Володимира Яворівського на мітингу було прийнято рішення – кожної першої суботи серпня збиратися в цьому місці, пом’янути козаків-запорожців, поспілкуватися, підвести підсумки.

    Ще навесні в козацькому середовищі Каховки було прийнято рішення організувати в цьому році автобусну мандрівку на Нікопольщину. І другого серпня така поїздка була організована. Очолив делегацію Віктор Зубков, начальник відділу в справах молоді та спорту Каховської міської ради. В складі делегації козаки, козачата з куренів «Мандрівник», «Скіф», «Лицарі сонця». Вирушивши у мандрівку рано вранці, наша делегація встигла вчасно.  На урочистості зібралося близько 300 чоловік з різних міст та містечок. У  дружньому козацькому колі виходили і говорили те, що думають: про ситуацію в країні, про те, що робити козакам. Запам’ятався виступ козака – воїна, який тільки - но повернувся з антитерористичної операції. А потім була посвяти у козаки, козачата, близько 60-ти чоловік стали козаками.  Охорону заходу несли Дніпропетровські козаки з автоматичною зброєю – спецпідрозділ МВС.
    Після завершення офіційної церемонії наша делегація побувала у козацькому таборі на співочому полі, де традиційно проводяться в ці дні виступи українських музик. Побачили таборування наших побратимів - козачат з Запорозької обласної організації «Молода січ», покупалися в річці Чортомлик. А далі шлях делегації проліг у саме село Капулівка, на місце першого поховання Івана Сірка. Побачили юні козачата і село Покровське та місце, де була Підпільненська січ, відвідали місцевий народний музей, який розміщено в сільському будинку культури, прослухали захоплюючу екскурсію з історії Запорозької січі.
    Отак і промайнув день у козацькому середовищі. А попереду ще нові подорожі, нові враження та здобутки наших юних козачат.

©фотограф - Юрій Горобець

Фото: