UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ІСТОРІЯ КАХОВКИ В АРХІТЕКТУРНИХ СПОРУДАХ МІСТА


22.09.2015

Каховка - місто з цікавою історією і насиченим сьогоденням. Тут ще збереглися пам’ятні місця і будівлі, які нагадують нам про дореволюційних події і героїчну історію міста. Цього року свій 110-річний ювілей святкує будівля колишньої жіночої гімназії. Гімназія була побудована у 1905 році на кошти каховській організації самоосвіти та благоустрою, значні пожертви вносили і самі каховчани. Крім цього архітектурна споруда є пам’яткою історії та культури і знаходиться в реєстрі пам’яток Херсонської області.
22 вересня біля будівлі колишньої жіночої гімназії (вул. Луначарського, 6) зібралася каховська громада: представники влади, працівники сфери освіти та культури, молодь міста, учні загальноосвітніх закладів. Атмосферу свята створили ведучі Владислава Базилевич (представник ІГ "Збережемо нашу історичну спадщину") та Андрій Карєв (співробітник МПК "Меліоратор"). Радували гостей своїми виступами учні Каховської школи мистецтв (директор - Оксана Прокопович) Ксенія Малецька та Кирил Доценко. Викладач школи мистецтв Валерія Галицька виконала вокальну композицію "Форте" італійською. Неперевершено прозвучав дует флейт (композиція "Спогад") у виконанні учениць Валерії Ушаковой та Анастасії Тимко. Під час урочистого зібрання право відкрити меморіальну дошку надали міському голові Олександру Карасевичу, завідуючій Каховським історичним музеєм Світлані Сидьолкіній, колишньому директору ЗОШ № 5 Тамарі Дроздовській та представнику ініціативної групи "Збережемо нашу історичну спадщину", учениці ЗОШ № 5 Владі Андрющенко.
Під час зустрічі ведучі нагадали присутнім, що з тих пір, як в Каховці з’явилася перша гімназія, вона відкрила свої двері для самих обдарованих і талановитих дівчаток з усього Дніпровського повіту. З дня свого відкриття гімназія зайняла своє, особливе, місце в системі освіти нашого краю, стала першим середнім навчальним закладом у Каховці. Гімназію очолювала одна з кращих педагогів Дніпровського повіту Марія Федорівна Буссель. У Каховському історичному музеї до сих пір зберігається дуже цікавий експонат - програма гімназійного вечора 1912.
Історія будівлі, як історія життя людини. На початку ХІХ століття красива доглянута гімназія з кращим педагогічним складом всього Дніпровського повіту користувалась великою популярністю, тому у 1910 році будівлю було розширено за рахунок прибудови. У 1920 році тут розташовувався штаб Латиської стрілецької дивізії, розвідниця якої, Зельма Піген, стала прообразом героїні «Пісні про Каховку» Михайла Свєтлова та Ісаака Дунаєвського. З 1923 по 1927 роки в будівлі гімназії розташовувався Палац Праці. У гімназії свої перші спектаклі ставила майбутня народна артистка Фаїна Гаєнко. Під час війни гімназія стала госпіталем. Довгі роки в цих стінах лунав дзвоник для учнів шкіл № 2 та № 5. Саме в цей час в Каховку з’їжджалися комісії з Києва і Москви - за досвідом до вчителів школи № 5: Куришко Марії Зіновіївни, Журкіної Тамари Олексіївні, Броун Рахілі Юліївни. Сотні і сотні випускників цих шкіл (які проживають зараз у багатьох країнах світу) з вдячністю згадують рідну школу, в якій вони отримали путівку в життя.
У 2014 році, коли виникла загроза збереженню будівлі, каховчани виступили на захист гімназії, організувавши збір підписів на її підтримку. Проявили свою громадянську позицію щодо збереження історичної спадщини влада міста, більшість депутатів, представники сфери культури та освіти, представники молодіжної ради і багато багато інших. А ініціативна група «Збережемо нашу історичну спадщину» розробила проект на конкурс з отримання муніципальних грантів. В рамках проекту був виготовлений буклет «Дореволюційна історія в архітектурних спорудах міста», зроблена міні-фотовиставка в стінах самої гімназії і виготовлена меморіальна дошка на фасад.
Архітектура - це теж форма життя. Зберігаючи оригінальні дореволюційні будівлі, ми зберігаємо місця, де кожен бажаючий може доторкнутися до живої історії Каховки. Вже давно немає заводу Гуревича, але його продукція (вже єдина!) збереглася в будівлі гімназії - це металеві з ажурним візерунком сходи кінця ХІХ століття. Будівля змінила своє призначення, але продовжувачами кращих традицій жіночої класичної гімназії в місті були і залишаються школи № 2, № 5 і, звісно ж, НВК "Каховська гімназія".
Під час свята лунали і цікаві пропозиції щодо розміщення в цих стінах картинної галереї та виставкового залу, яких у місті немає зовсім, хоча Каховка багата талановитими художниками і майстрами декоративно-ужиткового мистецтва. Непогано б виглядав в її стінах і «Клуб козацької слави», який колись знаходився в районній бібліотеці, адже в Каховці діє 5 козацьких організацій (у тому числі дві дитячі). Багато вчителів і колишні учні ЗОШ № 2 та № 5 висловилися за створення в гімназії музею освіти Каховки, адже історія розвитку народної освіти нашого краю є унікальною і заслуговує уваги і пам’яті нащадків.
Ініціативна група "Збережемо нашу історичну спадщину" дякує всім, хто долучився до акції на підтримку історичної будівлі та завітав на свято відкриття меморіальної дошки на фасаді колишньої жіночої класичної гімназії.
Окрема подяка за допомогу в організації заходу відділу культури, відділу освіти, відділу у справах молоді та спорту, МПК "Меліоратор".

© Фотографії Яни Ковальчук

Фото: