UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Інформаційна зустріч міського голови Віталія Немерця та його заступників з представниками ЗМІ: основні напрямки та перспективи роботи


26.04.2021

26 квітня у міськвиконкомі відбулася інформаційна зустріч за участі міського голови його заступників з представниками засобів масової інформації (редакція газети "Каховська зоря", газета "Новий день", ТОВ "Таврійські вісті +", незалежний громадський відеопортал Каховка LIVE).
Атмосфера була одночасно дружньою та діловою. Невеличкий флешмоб від міського голови для усіх учасників на початку зустрічі, Віталій Немерець продовжив конструктивним обговоренням найзначніших сфер життєдіяльності громади, а його заступники (Руслан Романенко, Галина Гондарева, Галина Лобунько, Іван Орєхов), керуючий справами виконкому (Віталій Чернявський), секретар ради (Ірина Гончарова), радники міського голови (Інна Каркіна, Ігор Насонов) окреслили головні нагальні питання, над якими працює команда наразі.
Зрозуміло, що цей рік не буде для новоствореної громади легким: працювати доводиться в умовах пандемії, великі кошти та обʼєм робіт повʼязаний із процесом обʼєднання та імплементацією в єдину потужну Каховську громаду міста та старостинських округів (інвентарізація активів та зобовʼязань тощо). До того ж, як повідомив Іван Орєхов, за минулі роки в місті припинили свою діяльність (або перереєструвалися) підприємства, внаслідок чого у 2021 році бюджет громади недоотримає 25 млн.грн. Однак, влада намагається вирівняти цю ситуацію, і це вдається: за результатами аналізу діяльності 4 місяців бюджет громади виконано більш, ніж на 100%, а також у І кварталі вдалося залучити до реєстрації три підприємства, а це - 5,6 млн.грн. до місцевого бюджету. Також вдалося повернути до Каховської громади підприємство "Геліос-1" (раніше було перереєстровано у Новій Каховці). Наразі триває обговорення проекту рішення Каховської міської ради «Про місцеві податки та збори».
Непроста ситуація склалася і з комунальною сферою, про що розповів Руслан Романенко. Зношеність мереж, неефективність застарілого обладнання, заборгованість з оплати отриманих населенням послуг, збитковість внаслідок зменшення кількості абонентів (наприклад, до централізованої мережі опалення у цьому сезоні з 1200 абонентів залишились приєднаними 580, та вже зараз є ще 46 заяв щодо встановлення індивідуального опалення). Єдиний шлях врятувати ситуацію - переформатування цих підприємств, враховуючи досвід закордонних та українських кампаній.
Гуманітарна сфера - це завжди найбільше навантаження на бюджет, але водночас це інвестиції у майбутнє, розвиток людського капіталу. Галина Гондарева поділилася успіхами у розробці Стратегічного плану громади (наразі продовжується робота над SWOT-аналізом громади) в рамках проекту "U-LEAD з Європою". У освітній галузі тривають робочі зустрічі щодо оптимізації закладів освіти (тут і мрежа, і розвиток інклюзивно-ресурсного центру, і питання створення у місті академічного ліцею). Молодь міста відчуває потребу в місцях відпочинку та розвитку, то ж участь громади у проекті по створенню Молодіжного центру (до речі, ми вже у фіналі конкурсу по програмі «Мріємо та діємо») є запитуваною в громаді. Щодо медичної сфери, то Каховська територіальна громада отримала медичні заклади в процесі реформування, коли вже відбулося бюджетування. Наразі планується розвивати медичну галузь у співпраці з фахівцями цієї галузі, щоб лікарня і в подальшому зберігала статус опорного медичного закладу. Триває робота над Статутом лікарні, який необхідно привести у відповідність до Закону України про місцеве самоврядування щодо повноважень саме міської ради та міського голови (а не райради, що до сих пір, по суті, зберіглося в Статуті). А міський голова Віталій Немерець ще раз подякував усім медичним працівникам, які в умовах пандемії ведуть боротьбу за життя та здоровʼя людей.
Галина Лобунько торкнулася питань, повʼязаних із роботою у старостинських округах. У них вже надаються послуги ЦНАП, а отже мешканці можуть отримати послуги безпосередньо за місцем проживання. Також в округах працюють інспектори по благоустрою та впроваджується проект "Поліцейський офіцер громади". На базі Коробківського старостинського округу діятиме пожежна станція із сучасним автомобілем. Триває робота по створенню центру інтегрованих послуг.
Секретар ради Ірина Гончарова розповіла про роботу депутатського корпусу та наголосила на тому, що істотно збільшився обʼєм проектів рішень сесії (наші депутати розглядають під час кожної сесії по 70- 100 питань, що повʼязане із великою кількістю проектів рішень як по місту, так і по старостинським округах). А керуючий справами виконкому Віталій Чернявський відповів на питання щодо структури виконкому.
До участі у сьогоднішній зустрічі було запрошено і члена виконавчого комітету Галину Захарченко та групу ініціативних містян, які виступили із пропозицією по осучасненню (а фактично - реанімуванню) території дендропаку, зберігаючи ті рідкісні дерева, які ще лишилися, та перетворивши його територію у "парк безперервного цвітіння". У пропозиціях - і флористичне розмаїття, і зони відпочинку, і фотолокації, і обʼєкти по типу "мотузкового парку". Все це - складний, але цікавий процес, який передбачає залучення фахівців з ландшафтного дизайну та флористики (з деякими з них ініціативна громадськість вже веде успішні перемовини), пошук інвесторів, залучення коштів з бюджету. Та лише ці злагоджені дії зможуть допомогти змітити статус обʼєкту з "вмираючий парк" на "приваблива туристична локація".
Представників засобів масової інформації цікавили питання благоустрою міста (тротуари, пандуси тощо); доля проектів з реконструкції вулиці Миру та Набережної (міський голова подякував за підтримку проекту реконструкції Набережної Народного депутата України Володимира Іванова та зауважив, що сама реконструкція цього обʼєкту розбита на 4 складові, одну з яких сподіваємось зробити у цьому році); подальша доля кінотеатру та можливості створення у місті виставкового залу або галереї; доля музею у Малій Каховці; статус готелю "Таврія"; доля безпритульних тварин (радник міського голови Інна Каркіна пояснила, що відсутність програми стерилізації тварин минулого року спричинила зростання кількості безпритульних тварин, а такі програми мають реалізовуватись щороку, інакше неможливо регулювати кількість тварин); про роботу камер відеоспостереження та можливостей надання доступу до їх перегляду громаді; тощо.
На завершення прес конференції її координатор, начальник відділу оргкадрової роботи, інформаційної політики та взаємодії з громадськістю Оксана Іотова запропонувала усім журналістам наявні додаткові статистичні матеріали по кожному напрямку діяльності виконавчого комітету Каховської міської ради.

Фото: