UKR
Вівторок 19 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

I етно-фестиваль “Таврійська фортеця” відбувся у Каховці


31.08.2021

 30 серпня в Каховці відбувся I етно-фестиваль "Таврійська фортеця", який проходив у рамках Всеукраїнського масштабного проєкту "Шлях/Yol" та арт-каравану "Чумацький шлях". Фестиваль було започатковано цього року до 30-ої річниці незалежності України.

       З привітальним словом до присутніх звернулися:
       - Рустем Скибін - ініціатор та керівник проєкту "Шлях/Yol", голова громадської організації "Ель Чебер", відомий художник-кераміст;
       - Віталій Немерець - міський голова;
       - Світлана Ляховець - куратор проєкту;
       - Ерфан Кудусов - куратор проєкту;
       - Феріде Куртмамедова - координатор ініціативи;
       - Галина Гондарева - заступник міського голови, яка нагородила подяками організаторів, партнерів та учасників етно-фестивалю.

       Захід розпочався з урочистого відкриття пам’ятного знаку на місці колишньої фортеці Іслам-Кермен, на прадавньому шляху чумаків, які возили сіль з Криму. Реінкарнація цього шляху стала можлива завдяки спільним зусиллям українського та кримськотатарського народів, спонсорів та небайдужих людей. Скульптору Руслану Плієву вдалося майстерно втілити символіку чумацького шляху у вигляді чумацького колеса на місці встановлення пам’ятного знаку (каменя з QR-кодом).
       Культурно-мистецькі акції гідно представили культуру українського та кримськотатарського народів: національні колоритні танці та музичні номери не залишили байдужих серед глядачів.

       Після концертної частини можна було помилуватися роботами Рустама Скибіна - кримськотатарською керамікою, традиційною народною іграшкою Тетяни Денисюк, оригінальними роботами Олени Колодич та інших чудових майстринь.

       На численних майстер-класах діти і дорослі своїми руками майстрували іграшки з сіна, декоративні підвіски, елементи художнього текстилю. Художній відділ Каховської школи мистецтв потішив дітлахів патріотичним аквагримом. Черга з дітей та дорослих простяглась до майстрині з розпису хною. Кава, зварена на піску, була дуже смачною. Усі охочі могли скуштувати традиційний козацький куліш, що готувався на вогнищі. Місцеві виробники потішили солодкими кавунами, виноградом, сливами, медом.

       Наприкінці етно-фестивалю було продемонстровано перший український німий фільм "Алім" про кримськотатарського народного героя Аліма Айдамаха, знятий у 1926 році на українській кіностудії, в музичному супроводі всесвітньо відомого татарського музиканта Енвера Ізмайлова.

       Маємо надію, що І етно-фестиваль, аналогів якому немає в Україні, стане традиційним.

       Висловлюємо щиру подяку за підтримку та допомогу в організації І етно-фестивалю "Таврійська фортеця": Каховському міському культурно-методичному закладу; міському палацу культури "Меліоратор";
комунальному виробничому управлінню "Каховський водоканал";
комунальному підприємству "Комунальне транспортне підприємство";
громадському формуванню з охорони громадського порядку "Щит";
Каховському Козачому товариству;
Каховському історичному музею;
товариству з обмеженою відповідальністю "Фрегат-комплект";
дитячо-юнацькій спортивній школі;
скульптору - Руслану Плієву.

       Усі фото з етно-фестивалю можна переглянути за посиланням: https://cutt.ly/lWjNvxz .

 

Фото: