UKR
Субота 20 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

“Хай Вкраїну навіки прославляють козаки”: урочисте зібрання у День Українського козацтва


18.10.2021

14 жовтня країна відзначила одразу три свята, які навічно переплетені між собою. Традиційно саме в День Покрови українці вшановували та славили воїнів-захисників. Така традиція бере початок ще з часів Київської Русі, а сьогодні підтримана на державному рівні Указами Президента про День Українського козацтва та День захисників і захисниць України.
Із самого ранку, враховуючи карантинні обмеження, представники козацтва, влади та громадськості, наставники козачат зібралися на березі Дніпра біля пам’ятного знаку на честь гетьмана Богдана Ружинського та мужніх запорозьких козаків, де щороку вшановуємо українське козацьке лицарство. Право підняти прапори було надано представникам козацтва: писарю Каховського Козачого товариства Олександру Глущенку і голові Ради поважних козаків Каховського Козачого товариства Віктору Зубкову.
До присутніх з вітальним словом звернувся міський голова Віталій Немерець, який виконав почесну місію з нагородження представників козацької спільноти:
- Стацика Володимира, козака Каховського Козачого товариства, члена громадського формування з охорони громадського порядку "Щит", активного учасника акцій та заходів Каховського Козачого товариства та Каховської паланки УДЮТ "Січ" (в тому числі, виїзниих таборувань козацьких куренів);
- Скрипніченко Галину, козачку Каховської паланки УДЮТ "Січ", організаторку творчих зустрічей під час виїзниих таборувань козацьких куренів Каховської паланки УДЮТ "Січ".
Слово для привітання від Каховського Козачого товариства мав писар товариства, беззмінний фотограф та відеорежисер дитячих козацьких таборувань та зустрічей Олександр Глущенко, який подякував наставникам юних козачат, які вкладають свій час та натхнення, сили та розум у таку потрібну справу - формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, утвердження патріотичних переконань і поваги до культурного та історичного минулого України.
Заступниця начальника відділу у справах молоді та спорту Владислава Базилевич, привітала усіх, хто взяв участь у цьогорічному фестивалі козацької пісні, стверджуючи, що дійсно "Козацькому роду нема переводу", тих, хто своєю невичерпною енергією та творчістю дарує життя народній пісні у сьогоденні, а саме:
- курінь «МАНДРІВНИК» (рій "Булатні клинки") СЗОШ №2 Каховської міської ради (керівник Дарвіна Ольга);
- курінь «СІРОМАНЦІ» Центру дитячої творчості (керівник Мінська Олеся);
- курінь "ДЖУРА" ЗОШ №4 Каховської міської ради (педагог- організатор Паук Ольга);
- зразковий вокальний ансамбль"Барвограй" НВК "Гімназія" Каховської міської ради (керівник Тринкаль Ірина);
- Тимофій Акінша, соліст Зразкового вокального ансамблю "Барвограй" та молодша хореографічна група НВК "Гімназія" Каховської міської ради (керівникИ: Тринкаль Ірина, Поповська Катерина);
- Пастушенко Арсеній, учень 7 класу ЗОШ №1 Каховської міської ради (керівник Косьянова Оксана);
- учні 9 класу ЗОШ № 5 Каховської міської ради (керівник Носова Оксана);
- учні 3 класу Чорноморівської гімназії Каховської міської ради (керівник Сегляник Алла).
Усі творчі номери з самого ранку цього святкового дня демонструвалися на великому екрані на центральній площі міста, а також їх можна переглянути на сторінці "Каховське Козаче товариство" у соцмережі Фейсбук.
За традицією у цей день козацька спільнота завжди згадує тих, хто відійшов у вічність. І сьогодні, як і кожного року, представники Каховського Козачого Товариства та Каховської паланки УДЮТ "Січ" вшанували памʼять померлих побратимів на Каховському цвинтарі. А право першими покласти квіти до пам’ятного знаку на честь гетьмана Богдана Ружинського та мужніх запорозьких козаків мали почесні гості свята, представники влади, козацьких організацій, громадськості.
Хай вічна слава наших величних попередників - Святослава Хороброго, Богдана Ружинського, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Гонти, Максима Залізняка та багатьох інших національних героїв завжди буде прикладом для нас, сьогоднішніх українців та патріотів. Наше життя, наші слова і вчинки хай будуть достойні всіх попередніх поколінь козацького лицарства, їхньої звитяги та мужності в обороні української землі і віри Православної. З нами Пресвята Богородиця, з нами мати Україна і заради цього варто жити і боротися.
Хай Чумацький Шлях зоріє,
Хай молитва душу гріє,
Хай Вкраїну навіки
Прославляють козаки!
Хай Покрова Пресвята
Серце щастям огорта,
І усім нам подарує
Довгі та благі літа!

 

Заступниця начальника відділу                 Владислава Базилевич

 

Фото: