UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ФОТОІСТОРІЯ ТА ФОТОГРАФИ КАХОВКИ: ЯК ЦЕ БУЛО


17.06.2014

Насправді історія, не важливо - фотографічна чи ні, це в першу чергу вміння розповідати. І ми вчимося це робити з самого дитинства.
Та чомусь ми не застосовуємо цей навик до фотографії. Але якщо задуматися, то фотографія дуже близька розповіді.

Фотографія передає інформацію, емоції та враження. Запам'ятовує події. Більше того - фотографія, вона і сама по собі вже історія. Давайте запитаємо себе: «Навіщо взагалі ми взагалі фотографуємо?». Адже повинна бути мета. Вона може бути дуже проста, наприклад, зберегти на пам'ять цікавий момент. Поділитися враженнями, інформацією. Або ми хочемо створити красиве, художнє зображення? Арт об'єкт? Те, що не соромно повісити на стіну, або подарувати комусь? Метою може бути самовдосконалення. Можливо, це потрібно для участі у виставці або конкурсі. І нарешті, метою може бути зробити розповідь, історію однієї родини, міста, країни.

 13 червня у приміщенні Каховського історичного музею відбулася презентація довгоочікуваної каховчанами виставки “Із історії фотографії”. Зустріч пройшла у теплій дружній атмосфері. Своїми спогадами та враженнями залюбки ділилися гості свята: каховчани, професійні фотографи, туристи та мандрівники...

Старовинні фотографії: групові та одноосібні, кабінетні та салонні, «візитки», «міньйон», «біжу» - всі вони виконані з великою майстерністю, в кожній - відчувається смак автора. Як же багато вони можуть повідати нам. І не тільки про історію сім'ї, роду. Вони самі є історією...

Ось на одному з фото, зробленому в каховській фотографії Гімельшейна і Найдича 17 листопада 1912 - дві сестрички, гімназистки Каховської жіночої гімназії, Олена (ліворуч) і Ксенія Лємєновські. Із зовсім навіть не пожовклого фото дивляться на нас у своє майбутнє дві пари очей. Вони не знають, що попереду їх чекають революція, війни і важка робота. Вони ще не знають своєї долі. Просто дивляться в об'єктів камери фотографа на Великій Куликовській. А зараз ми, їхні правнуки, дивимося на них.

У 60-70-ті роки в Каховці працювали відомі не тільки в нашому місті фотографи: лауреат Міжнародних, Всесоюзних, республіканських та обласних конкурсів фотолюбителів, керівник кіностудії «Каховка-фільм» Олександр Андрійович Катюха і фотокореспондент газети «Укрводбуд» на будівництві Каховської зрошувальної системи Микола Гаврилович Трутенко, фотокореспондент газети «Зоря комунізму» Костянтин Єгорович Скоков. і співробітник фотоательє Каховського райпобуткомбінату Григорій Львович Дубовський.
Сьогодні літопис фотомистецтва в нашому місті продовжують: Сергій Ус та Сергій Римар, Борис Дубовський та Олександр Зікранец, Валерій Ралко та Віктор Мілогродскій, Олександр Глущенко та Сергій Рибка, Антон Барандич і Артур Дідик, а також багато інших. Це велика сім'я фотографів-професіоналів, майстрів своєї справи.

Під час зустрічі неодноразово лунали пропозиції щодо відновлення навчання фотографічної справи дітей та підлітків, адже це — цікава складова творення історії нашого краю.

Фото-розповідь потрібна фотографу в його розвитку. Це невід'ємна частина хорошої фотографії.

Фотографуйте! Розповідайте! Діліться враженнями!

 

Фото: