UKR
Субота 20 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ЄДИНИЙ ДЕНЬ ІНФОРМУВАННЯ


20.06.2014

Нові перспективи розвитку України та шляхи стабілізації ситуації

(до інавгурації Президента України П.Порошенка)

 

25 травня 2014 року український народ зробив свій вибір. В умовах зовнішньої агресії та військового протистояння, усвідомлюючи власну відповідальність за долю країни, українці згуртувалися та вже в першому турі позачергових виборів Президента України обрали нового Главу держави – представника демократичних сил Петра Порошенка. Показово, що він переміг в усіх регіонах країни. Це вкотре довело прагнення українців до об’єднання, збереження незалежної та єдиної Української держави.

 Світове співтовариство визнало вибори чесними, законними та привітало український народ з обранням Глави держави. Міжнародні спостерігачі назвали вибори в Україні такими, що відбулися, відзначили високий рівень організації виборчого процесу, відсутність правопорушень під час виборів, фактів перешкоджання волевиявленню громадян, і зазначили, що вибори відбулися мирно, незважаючи ситуацію з безпекою у деяких регіонах, де неможливо було забезпечити волевиявлення громадян.

7 червня у Верховній Раді України під час церемонії інавгурації Президент України П.Порошенко заявив: «Настав час невідворотних позитивних змін». Глава держави визначив шляхи таких трансформацій та основні напрямки своєї діяльності на найвищий в країні посаді. Насамперед, це збереження і зміцнення єдності, забезпечення миру та гарантування надійної безпеки.

Саме тому П.Поршенко розпочав роботу з пропозиції мирного плану врегулювання конфлікту на Сході України, який передбачає складання зброї всіма, хто незаконно взяв її до рук, та звільнення від кримінальної відповідальності тих, на чиїх руках не має крові українських воїнів та мирних людей. І  тих, хто не причетний до фінансування тероризму.

По-друге – контрольований коридор для російських найманців, які захочуть повернутися додому.  

По-третє, мирний діалог.

Заходи щодо реалізації мирного плану розглядалися на засіданнях тристоронньої контактної групи з реалізації мирного плану на сході України, Ради національної безпеки і оборони України, проведених Президентом України. Зокрема, для недопущення нових жертв у районі проведення антитерористичної операції Президент України доручив керівникам силових відомств створити всі необхідні умови для мирного населення, яке бажає виїхати. Президент також доручив Уряду взяти на себе організацію перевезення людей та заходи з медичного обслуговування та розгорнути мережу мобільних пунктів для забезпечення мирного населення питною водою, харчуванням і медикаментами.

Крім того, прийнято рішення про реалізацію комплексу заходів з охорони кордону України, організації демаркації українсько-російського державного кордону, забезпечення її належного інженерно-технічного облаштування відповідно до існуючого рівня загроз національній безпеці.

Особливу роль у процесі мирного врегулювання конфлікту П.Порошенко відводить процесу децентралізації влади. «Я впевнений, що таким чином делегування значної частини президентських повноважень територіальним громадам дозволить сьогодні взяти на себе і відповідальність, і напрямки щодо розвитку регіонів саме територіальним громадам і місцевим радам, які будуть обрані вже з новими повноваженнями і які будуть мати можливість формувати виконкоми», - наголошує Глава держави.

Проект відповідного Закону України вже розроблено, реформа щодо децентралізації розпочнеться вже цього року змінами до Конституції. Нові повноваження отримають новообрані місцеві ради.

Одразу після прийняття мирного плану і змін до Конституції мають бути проведені дострокові місцеві вибори у Донецьку і Луганську для того, щоб громада мала можливість сформувати своїх представників і в такий спосіб дати владні повноваження, з якими б вони несли відповідальність за мир, спокій, злагоду на відповідній території.

Крім того, мирний план Президента передбачає для жителів Сходу України гарантії вільного використання російської мови, врахування специфіки регіонів, поважне ставлення до права місцевих громад на свої нюанси в питаннях історичної пам’яті, релігійних традицій, розробка разом з партнерами є Євросоюзу спільного проекту щодо створення робочих місць на Сході України, впровадження програми економічної реконструкції Донбасу.

Але, як наголосив Глава держави, щоб мир став довготривалим, Україні потрібно призвичаїтися до життя в умовах постійної бойової готовності. Мир не буде тривалим, якщо належним чином не зміцнити безпеку держави. Тому найголовнішим пріоритетом державної політики є зміцнення армії та її переозброєння зусиллями вітчизняного військово-промислового комплексу. При цьому завантаження державними замовленнями підприємств військово-промислового комплексу дасть поштовх реіндустріалізації економіки.

Прагнучи підтримати армію, П.Порошенко доручив Кабінету Міністрів спрямувати кошти, які були заощаджені завдяки тому, що президентські вибори відбулися в один тур (економія бюджетних коштів склала понад 600 млн. гривень), на забезпечення Збройних Сил України. Зокрема, на поліпшення озброєння особового складу, забезпечення українських солдатів засобами захисту, необхідною технікою тощо.

Для забезпечення безпеки Президент України ініціює підписання нового міжнародного договору, який прийшов би на заміну Будапештському меморандуму. Такий договір має надати прямі та надійні гарантії миру та безпеки – аж до військової підтримки в разі загрози територіальній цілісності.

Особливе значення у мирному врегулюванні конфлікту П.Порошенко надає врегулюванню відносин з Російської Федерації, такі перемовини вже розпочато Президентом України. При цьому, як підкреслює Глава держави, «ні з ким не може бути компромісу в питаннях Криму, європейського вибору і державного устрою. А все інше повинно обговорюватися і вирішуватися за столом переговорів. Будь-які спроби зовнішнього і внутрішнього поневолення українців – зустрічають і зустрінуть найрішучішу відсіч».

У сфері економічного розвитку Президент України пов’язує позитивні трансформаційні процеси з поглибленням європейської інтеграції України. Вже найближчим часом має бути підписана економічна частина угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом. При цьому угода розглядається лише як перший крок до повноправного членства України в ЄС. Відповідно якнайшвидше повинно бути запроваджено безвізовий режим для України з Європейським Союзом, щоб вже з січня 2015 року українці мали можливість подорожувати без віз.

Важливим напрямком економічного зростання Президент визначив розвиток інновацій, інтелектуальної сфери діяльності та новітніх технологій, оскільки «найцінніше - не гроші, не заводи та підприємства, а «людський капітал», який має Україна».

Говорячи про перспективи розвитку України, П.Порошенко наголошує і на необхідності створення умов для інвесторів.

Він також підкреслює важливість активізації заходів, спрямованих на подолання корупції. Глава держави виступає за реформування правоохоронної системи, оскільки це означає створити передумови успішності всіх змін, в тому числі й в економіці. Тільки незалежний суд може забезпечити захист прав та свобод і недоторканість власності, що важливо для притоку в країну інвестицій.

Ключовим економічним регулятором має стати Антимонопольний комітет. Поле його діяльності – від забезпечення вільної конкуренції у великому бізнесі до гарантій малому підприємництву. Так само це стосується якості та вартості послуг в житлово-комунальній сфері.

П.Порошенко наголошує також на необхідності зняти «корупційний податок» на економіку. Соціально відповідальний бізнес має платити податки до бюджету, а не хабарі окремим чиновникам. Кількість податків слід скоротити, ставки – зменшити, всі офшори – перекрити.

На досить тривалий час потрібно зберегти систему спрощеного оподаткування для малого та середнього бізнесу.

Окремої ваги питання – забезпечення енергетичної незалежності, диверсифікація поставок газу. «Зниження споживання енергії – наша спільна справа, яка починається з такої простої дії, як, виходячи, вимкнути світло, а завершується модернізацією підприємств та виробництв із одночасним зниженням енергоємності», - наголошує П.Порошенко.

Першочерговими завданнями для Української держави також залишаються підвищення рівня життя громадян, соціальних стандартів, у тому числі створення нових робочих місць з гідними заробітними платами, створення належних умов для підприємницької діяльності, справедливий розподіл національного багатства. «Забезпечення людей роботою та гідною оплатою – це перша гарантія внутрішнього миру та національної безпеки», - підкреслює Глава держави.

Президент України також виступає за створення дієвих механізмів громадського, правового і політичного контролю за діями влади. Елементом такого контролю є можливість для громадян отримати вичерпну інформацію про рішення державних органів та органів місцевого самоврядування. Такими ж відкритими мають бути кадрова політика і діяльність кожного чиновника і високопосадовця, його статки й доходи, витрати держслужбовців та їхніх сімей.

Для забезпечення таких ініціатив потрібні зміни у політичній системі. Саме тому Президент України послідовно підтримує та відстоює позицію українського народу щодо проведення позачергових виборів Верховної Ради України. «Важливою частиною суспільного запиту на повне перезавантаження влади є  дострокові вибори парламенту. Давайте будемо відвертими. Чинний склад цього шановного зібрання не відповідає настроям суспільства.  Бо воно суттєво змінилося у 2012 році. А жити по-новому означає не нехтувати волею народу», - підкреслює Президент України.

У зв’язку з цим 16 червня на зустрічі Глави держави з керівниками фракцій і груп Верховної Ради України було обговорено координацію дій по проведенню дострокових парламентських виборів.

В Україні мають восторжествувати принципи правової держави та справедливості. Ці принципи вимагають наявності прозорої і несуперечливої законодавчої бази, доступного, справедливого, неупередженого та змагального судочинства, невідворотності покарання за злочин, гарантій дотримання основних прав особи, обмеження втручання держави в приватне та громадське життя.

Пріоритетними завданнями на цьому шляху сьогодні є:

- антикорупційна люстрація судових, правоохоронних, податкових і митних органів;

- встановлення публічного контролю за призначенням і діяльністю суддів і створення системи їхнього автономного функціонування, незалежного від законодавчої та виконавчої гілок влади;

- формування професійного корпусу державних службовців, їх соціальний захист та посилення відповідальності.

Основні напрямки модернізації України в усіх сферах життєдіяльності були викладені у передвиборній програмі П.Порошенка «Жити по-новому!». Запорукою таких позитивних зрушень в країні має стати злагоджена діяльність Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів, консолідація суспільства, об’єднання всіх патріотичних сил у прагненні жити у європейській процвітаючій Українській державі.

«Бажання і готовність українців жити по-новому – ось основний ресурс національного розвитку і головна запорука успіху», - наголошує Президент України П.Порошенко.

 

Підготовлено управлінням з питань внутрішньої та інформаційної політики Херсонської облдержадміністрації