UKR
Четвер 25 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

Дніпро єднає: учасники німецько-українського проєкту «Молодь дебатує» відвідали ГНС та познайомились з роботою Каховської зрошувальної системи


06.11.2020

«Вода, у тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти - саме життя» (Антуан де Сент-Екзюпері). Цей вислів відомого французького письменника написаний при вході в приміщення Головної насосної станції Каховського магістрального каналу.
Каховський магістральний канал - це найпотужніша водопостачальна споруда, що здійснює подачу води для зрошування та технічного й питного водозабезпечення маловодних районів Херсонської та Запорізької областей. Подачу води в канал, який розташований на 24,3 метра вище рівня Каховського водосховища забезпечує найбільша в Європі гідронасосна станція. Саме сюди на екскурсію прибули учні 9 та 11 класів Каховської гімназії, учасники німецько-українського проєкту «Молодь дебатує».
Гімназистів, котрі вивчають питання екології Дніпра, цікавить проблема збереження та раціонального використання водних ресурсів. Цей захід став можливий завдяки підтримці керівництва Управління Головного Каховського магістрального каналу та суворому дотриманню протиепідемічних заходів. Олександр Оселедець, начальник відділу використання водних ресурсів, ознайомив старшокласників з історією будівництва каналу, розкрив принципи роботи Головної насосної станції й механізми водозабезпечення Каховської зрошувальної системи. Гімназисти на власні очі пересвідчилися, що Головна насосна станція - це серце водогосподарського комплексу, де сотні кубометрів дніпровської води щохвилини подаються потужними агрегатами, аби напоїти посушливий південний степ, забезпечити його життєдайною вологою та врожаєм. Близько 330 тисяч гектарів землі зрошується завдяки цій іригаційній споруді. Крім того, для подачі води з Каховського водосховища і закачування її в зрошувальну систему необхідні величезні енерговитрати, і для їх скорочення на деяких об’єктах нині встановлюються сонячні електростанції.
Учні гімназії також дізналися про одну з важливих проблем гідроекосистеми каналу: заростання водною рослинністю та обростання молюсками, що в свою чергу, тягне за собою додаткові енерговитрати, скорочення терміну служби насосних агрегатів, погіршення якості втрати корисного обсягу води та погіршення її якості. Для вирішення цього питання втілюються біологічні способи очищення: в канал вселяють рослиноїдних риб-меліорантів - це білий амур, короп, товстолоб. Такі види риб добре очищують воду від рослин, і це дає змогу покращити пропускну спроможність каналу та заощадити електроенергію.
На згадку про зустріч від прес-секретаря Управління Головного Каховського магістрального каналу Юлії Прибитько учні гімназії отримали набори ЕКО-наліпок, що пропагують раціональне та ефективне використання водних ресурсів.

© Фотографії Наталії Пашковської

 

 

Фото: