UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ УКРАЇНИ З АРХІВНИХ ДЖЕРЕЛ


13.08.2014

   alt Чим більше працюєш з архівними документами, тим більш усвідомлюєш правоту вислову: «Немає архівів, немає історії». Архівні джерела розкривають перед нами шляхи становлення української держави з далекого 1918 року.  Напередодні святкування 23-ї річниці незалежності України архівні установи підготували добірки документів, які повідомляють про нелегкий тернистий шлях країни.

    Архівні документи відображають перебіг складних і суперечливих подій 1918-1919 рр., становлення незалежної України 90-х.
    У фондах Центрального державного  архіву вищих органів влади та управління України (ЦДАВО) зустрічається чимало цікавих документів, а саме:
    12 лютого 1918 р. у м. Коростені прийнятий Закон про державний герб України,  цитуємо “Гербом Української Народньої Республіки приймається знак Київської Держави часів Володимира Святого”;
    22 січня 1919 р. у м. Києві приймається Універсал директорії Української Народньої Республіки, цитуємо з архівної копії “Іменем Української Народньої Республіки, директорія оповіщає народ український про велику подію в історії землі нашої української. 3-го січня 1919 року в м. Станіславові Українська національна рада Західної Української Народної Республіки, як виразник волі всіх українців В.Австрійської імперії і як найвищий їхній законодавчий чинник, торжественно проголосила злуку Західної Української Народньої Республіки з Надніпрянською  Українською Народньою Республіки в одноцільну суверенну народню республіку. Однині во єдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України -  Західної Української Народньої Республіки (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Надніпрянська Велика  Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умірали кращі сини України.”
    В 90-х роках 20 століття приймаються законодавчі акти власної української держави:
    про проведення всеукраїнського референдуму з питання “Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?” 1 грудня 1991 р. Згідно з протоколом Херсонської обласної комісії з Всеукраїнського референдуму про результати підрахунку голосів “Так, підтверджую” проголосувало 679451 громадян, “Ні, не підтверджую” - 54248 громадян.
    про підняття над будинком Верховної Ради України синьо-жовтого прапора 4 вересня 1991 р. Цитуємо: “У зв’язку з проголошенням Верховною Радою України Акта про незалежність України, до прийняття Конституції України і проведення всенародного референдуму про нову державну символіку, підняти над будинком Верховної Ради України історичний національний синьо-жовтий прапор, що символізує миролюбну українську державу в образі чистого неба і хлібного лану”, підписано на той час Головою Верховної Ради України Л.Кравчуком.
    Деякі із згаданих документів ви можете побачити на виставці архівних документів, яка  розміщена у вестибюлі приміщення Каховської міської та районної ради, а також фотодокументи святкування каховчанами Дня соборності, Дня незалежності та Дня прапора України у 2008-2013 рр.
    Є чимало інших документів, що на прикладі місцевих подій розповідають про тернистий шлях державотворення в Україні. З ними ви можете ознайомитися на документальних виставках on-line на сайтах Державного архіву Херсонської області та Каховської міської ради.
    Історичний досвід нас вчить: тільки багаторічна праця, стабільнсть і злагода в суспільстві можуть дати позитивні наслідки для розвитку держави.


Начальник архівного відділу                        Лілія Кузьміна