UKR
Вівторок 16 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ДЕНЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ НА КАМ’ЯНСЬКІЙ СІЧІ


08.12.2016

7 грудня (в рамках міських заходів до Дня Збройних Сил України) відбулась патріотична мандрівка козачат Каховської паланки УДЮТ "Січ" (курені "Козацька люлька" (ЗОШ № 5), "Скіф" (гімназія), "Джура" (ЗОШ № 4) та козаків Каховського Козачого товариства по козацьким місцям Херсонщини.
Мандрівка розпочалась з відвідування в Бериславі пам’ятника загиблим козакам на місці турецької фортеці Кізи-Кермен та у козацькій Свято-Введенській церкві (Пам’ятник архітектурі XVIII ст.). Потім побували на екскурсії в Свято-Григорівському Бізюковому чоловічому монастирі в с. Червоний Маяк. Відбулася також ознайомча екскурсія по Кам’янській Січі (с. Республіканець). Усі оглядові екскурсії під час мандрівки проводив отаман Херсонської паланки Міжнародної організації "Військо Запорізьке" Юрій Властов.
Але головна мета мандрівки - взяти участь у відкриті Надбрамної каплиці, яка збудована на честь Пресвятої Богородиці до Дня Збройних Сил України на Кам’янській Січі. Надбрамна каплиця встановлена 6 грудня 2016 року за сприяння голови Херсонської облдержадміністрації Андрія Гордєєва та при фінансовій підтримці депутата обласної ради Ігоря Єсипенка. Художнє оформлення зробив лауреат Державної премії ім. Шевченка скульптор Гайдамака Анатолій. А в цей день відбулось її офіційне відкриття та висвячення.
Вп’яте у цьому році Кам’янська Січ збирає патріотів України, але учасників було дуже мало. Офіційних циркулярів не було, а значить більшість або не знали про захід або про його проігнорували (холодно все ж таки). Кидалось в очі фактична відсутність козацьких осередків Херсонщини. Да і каховани приїхали тільки завдяки інформації наказного отамана Каховської паланки УДЮТ "Січ", капітана Збройних Сил України Миколи Огданця.
У цей морозний і дуже холодний день біля Надбрамної каплиці зібрались представники різних гілок влади (в основному з Бериславського району та Херсону), учасники АТО, прикордонники з Херсонського прикордонного загону, Національні гвардійці, громадськість, козаки та козачата. Урочисте відкриття розпочалось із запізнення - губернатора всі терпляче чекали півтори години!!! Дякуючи організаторам - Бериславській владі, було організовано для всіх бажаючих безкоштовний чай, кава, печиво і навіть гарячий глінтвейн. Розпочалось дійство з шикування Почесної варти та покладання квітів до могил кошових отаманів Костя Гордієнка і Василя Єрофієва. Приємно, що до офіційного перерізання стрічки Андрій Гордєєв запросив і представників молоді - козачок з Каховки (а іншої молоді і не було).
Далі урочистості продовжились заупокійною панахидою та хвилиною мовчання по загиблим козакам та воїнам, які загинули в АТО. Святкове дійство закінчилось вигуками "Слава Україні!" "Героям слава!" та фото на згадку.
Незважаючи на тяжкі погодні умови, каховчани вдоволені та заряджені позитивною козацькою енергетикою Січі щасливі повернулись додому.
Мандрівка відбулась при фінансовій підтримці відділу у справах молоді та спорту Каховської міської ради.