UKR
П'ятниця 19 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

День вишиванки: що в собі приховує код української нації


21.05.2020

Кожен народ ідентифікується своєю культурою і традиціями. Провідну роль в цьому відіграє національний костюм. У День вишиванки хочемо нагадати про нашу національну цінність, що стала важливим надбанням, яке зберігає нерозривний зв’язок між минулим, сьогоденням і майбутнім України. У сучасному світі високих технологій та глобалізації як ніколи раніше важливо зберегти ті складові нашої культури, які уособлюють індивідуальність нації, нашого духовного обличчя і є предметом нашої гордості.
Багатство української вишиванки містить в собі безліч технік створення орнаментів. Кожен регіон нашої країни встиг внести свій відбиток в історію українського національного костюма шляхом відображення своїх традицій, обрядів, географічних і етнічних особливостей, художнього та естетичного світогляду. Своїми особливими вишиванками може похвалитися не тільки кожен регіон України, а навіть окремі села, де сорочки можуть відрізнятися за фасоном, кольором, візерунком. У Правобережній Україні частіше використовували геометричний орнамент. Лівобережна Україна віддавала перевагу квітковим візерункам. Відомо більше ста технік накладання стібка, але у кожної з них характерні особливості для своєї місцевості. Іноді достатньо одного погляду на візерунок і кольорову гамму, щоб з упевненістю визначити звідки «коріння» вишиванки.
Не виключенням стала і наша рідна Херсонщина. На території сучасної Херсонській області техніка вишивки має багато спільного з усталеними формами центральних районів, однак їй властиві і цілком своєрідні поліхромні орнаменти, виконані напівхрестиком або хрестиком з використанням широкої кольорової палітри. Характерною ознакою вишивки в нашій області є змішання стилів і елементи, взяті з грецьких, римських, перських, турецьких і татарських орнаментів. Це пояснюється процвітанням торгівлі і мореплавства на території півдня України. На своїх виробах вишивальниці часто зображували традиційні для південного регіону сільськогосподарські культури, які перепліталися з зображенням звірів, птахів і риб. Крім зооморфних мотивів, широко поширеним і особливо популярним в Херсонській області був рослинний орнамент. В основі рослинного орнаменту лежало прагнення херсонських майстринь принести у вишивку красу природи. Часто використовувалися такі мотиви, як "виноград", "хміль", "дубове листя", "барвінок" і ін. Так, мотив "барвінку" є символом нев’янучого життя, візерунок "яблучне коло", розділений на чотири сектори, з вишиванням протилежних частин в одному кольорі - символом любові. Одним з домінантних мотивів вишивок на Херсонщині була троянда - символ краси, який нагадує сонце, що наближує людей до розуміння Всесвіту. Квітка маку також використовувався вишивальницями як основа рослинних композицій, але семантично вона відрізняється від троянди - в ній закладена пам’ять роду. Одна з найпоширеніших ідеограм у вишивці Херсонщини - «Світове дерево», це образ прародительки - Матері-Землі.
Якщо хочеться в житті змін - обирайте не тільки красиву вишиванку, а й оберіг для себе.
Вишивка білим по білому (решетилівська) символізує чистоту і непорочність. Її носять незаміжні дівчата.
Орнамент червоними нитками уособлює удачу, повноту життя, радість і любов. Червоний колір є джерелом позитивної енергії.
Синій - найпотужніший оберіг. Він зберігає від хвороб і приносить душевний спокій. У давнину синьою вишивкою оберігали дітей і чоловіків.
Жовтий - колір сонця і пшениці. Це знак достатку, радості, багатства і благополуччя.
Зелений символізує молодість і оновлення.
Чорно-біла вишивка уособлює світло і тінь, добро і зло. За енергетиці чорний колір поглинає енергію, а білий - випромінює.
То ж, обираючи вишиванку для себе чи для рідної людини, зважайте і на візерунок, і на колір. Адже і те, і інше відіграє важливе значення.

Фото з фондів Каховського історичного музею

 

Фото: