UKR
Субота 20 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА ПО-КАХОВСЬКИ


15.10.2014

    alt14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, в нашій державі відзначається День Українського козацтва. Це свято встановлене Указом Президента № 966/99 від 07 серпня 1999 року.
    З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці, зокрема, мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова. Окрім того, на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, що обирала гетьмана, визначала, як козацтву жити далі.

    У Каховці свято відзначили відповідно до козацьких традицій. Ще напередодні, 11 жовтня, зібралась на своє засідання координаційна рада з питань розвитку Українського козацтва. Представники Каховського козачого товариства, Каховського окремого полку ім. Івана Сірка Спілки козаків України “Військо Запорізьке”, Херсонської паланки Міжнародної організації “Військо Запорізьке” на спільному засіданні затвердили план заходів на святкування. Це і святкова хода, і фестивалі козацької пісні та спортивний фестиваль, і молебень у Свято-Покровському храмі, і багато інших цікавинок.
    То ж 14 жовтня урочистості розпочалися із молебня біля Покровської церкви, де юних козачат окропили свяченою водою на здоров’я та добробут. На території церкви за підтримки Православного батьківського комітету та благодійного фонду “Лепта” усіх присутніх пригощали смачною перепічкою. Тут же можна було придбати повітряні кульки та вироби декоративно-ужиткового мистецтва на підтримку важкохворих дітей. Звідси святковою ходою козаки та козачата рушили вулицями міста до пам’ятного знаку на честь гетьмана Богдана Ружинського, де відбувся урочистий мітинг до Дня Українського козацтва та посвята в козачата. До присутніх зі словами привітання звернулися міський голова Олександр Карасевич, голова Каховської райдержадміністрації Віктор Балабанов, наказний отаман Каховської паланки УДЮТ “Січ” Микола Огданець, наставник Миколаївських скаутів Оксана Подскань, отаман Херсонської паланки Міжнародної організації “Військо Запорізьке” Юрій Властов. А отаман Каховського окремого полку ім. Івана Сірка Спілки козаків України “Військо Запорізьке” Микола Семенов вручив погони підосавула отаману Каховського козачого товариства Олександру Глущенку. З привітальним словом звернувся до присутніх і кандидат в народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 185 Олександр Зікранець, який нещодавно проходив службу в прикордонному загоні “Херсон” і завжди підтримував козацький рух у Каховці, за що й був номінований на звання “Друга козацького кола”. Він і цього року надав підтримку козацьким святковим заходам.
    За активну участь у розвитку козацького громадського руху міста та з нагоди святкування Дня Українського козацтва міський голова Олександр Карасевич відзначив грамотами: Миколу Семенова, отамана Каховського окремого полку ім. Івана Сірка Спілки козаків України “Військо Запорізьке”; Юрія Властова, отамана Херсонської паланки Міжнародної організації “Військо Запорізьке”; Артема Шайко, співробітника міського громадського формування з охорони громадського порядку „Щит”, козака Каховського козачого товариства; Павла Радіонова, члена ММГО “Молода Січ”; Григорія Мінського, члена ММГО “Мотоклуб “Колеса Дракона”; Дмитра Волошка, члена куріння “Скіф” Каховської паланки УДЮТ “Січ”.
    XI міськрайонний фестиваль козацької пісні “Козацькому роду нема переводу” розпочався демонстрацією відеофільму “Свято Івана Купала” про проведення в червні 2014 року табору козачат “Казкова Січ 2014”, зачарував усіх українськими піснями, колоритними танками, веселими жартами. Кожна школа міста та району підготувала свій номер до свята. “Країно моя” заспівала присутнім Дарина Друзяк (ЗОШ № 3), відкривши свято. Незабутні інструментальні мелодії подарували учні СЗОШ № 2, а учні ЗОШ № 5 зробили танцювальний флешмоб під пісню “Не стидайся, то твоя земля”.
    В цей же день за підтримки відділу у справах молоді та спорту, відділу освіти на стадіоні “Авангард” було проведено спортивний фестиваль “Нащадки козацької слави” в рамках фізкультурно-патріотичного комплексу “Козацький гарт”. Перемогу святкувала команда ЗОШ № 1, а призерами стали ЗОШ № 5 та СЗОШ № 2.
    І хоч каже народне прислів’я: “хліб та вода – то козацька їда”, але, за традицією, всі святкові заходи цього дня закінчились смачним козацьким кулішем.
    Організаторами заходів виступили відділи Каховської міської ради (у справах молоді та спорту, освіти, культури) і Каховської райдержадміністрації (освіти, молоді та спорту, культури).

©Фотографії Владислави Базилевич

Фото: